Terveys

Biotiini, sinkki, ubikinoni... Mitä ravintolisiä nainen todella tarvitsee?

Useampi kuin joka toinen suomalainen nainen syö ravintolisiä. Mihin tarkoitukseen niitä käytetään – ja mihin niitä kannattaa käyttää?

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Istock

Ravintolisähyllyllä saa päänsä helposti pyörryksiin.

Useampi kuin joka toinen suomalainen nainen syö ravintolisiä. Mihin tarkoitukseen niitä käytetään – ja mihin niitä kannattaa käyttää?

Perusterve ihminen ei ravintolisiä tarvitse. Elimistö saa tarvitsemansa ravintoaineet ruoasta. Laillistettu ravitsemusterapeutti Marja Ruuti on samaa mieltä – ainakin teoriassa.

– Elimistö saa D-vitamiinia lukuun ottamatta tarvitsemansa ravintoaineet ravinnosta, jos ihminen syö monipuolisesti. Valtaosa ei tee niin, ei vaikka haluaisi.

Kiireessä kunnon ateriat tahtovat jäädä, ja laihduttaja voi syödä niin niukasti, ettei ruoka kata ravintoaineiden tarvetta. Stressi, jotkin sairaudet ja lääkkeet voivat haitata ravintoaineiden imeytymistä.

– Näissä tilanteissa kuureina käytetyillä ravintolisillä on paikkansa. Pidemmän käytön tarve selviää verikokeella ja keskustelemalla asiasta lääkärin kanssa.

Listasimme suomalaisten eniten käyttämät ravintolisät ja annamme ohjeet niiden käyttöön.

Maitohappobakteerit

Mikä? Maitohappobakteerit ovat suolistossa eläviä bakteereita, jotka huolehtivat suoliston mikrobitasapainosta. Niillä on vaikutusta myös elimistön puolustusjärjestelmään. Mikrobitasapaino on yhdistetty muun muassa infektioihin, autoimmuunisairauksiin ja masennukseen.

Lähteitä ovat hapanmaitotuotteet ja maitohappobakteereilla täydennetyt elintarvikkeet.

Miksi ravintolisä? Terveyshyötyjen saamiseksi tarvitaan paljon maitohappobakteereita. Yhdessä kapselissa niitä voi olla miljardeja.

Miten käytetään? Suoliston toiminnan häiriöissä, tyypillisesti ehkäisemään ja lyhentämään turisti- ja antibioottiripulia.

Kannattaa testata eri tuotteita, sillä ne sisältävät eri määriä ja erilaisia bakteerikantoja. Teho vaihtelee yksilöllisesti.

Biotiini

Mikä? Biotiinia eli B7-vitamiinia tarvitaan tukemaan ihon ja hiusten kuntoa.

Lähteitä ovat muun muassa maitotuotteet, kananmuna, sisäelimet, lohi ja pähkinät. Suolistomikrobit valmistavat biotiinia.

Miksi ravintolisä? Yksipuolinen ruokavalio, aineenvaihduntahäiriöt ja suolisto-ongelmat voivat madaltaa biotiinitasoa, mikä saattaa näkyä hiusten ja ihon kunnossa.

Miten käytetään? Biotiinia voi käyttää pitkiäkin aikoja, sillä liikasaannista ei ole vaaraa. Käytöstä tulee mainita laboratoriokokeita otettaessa, sillä se voi vaikuttaa koetuloksiin.

D-vitamiini

Mikä? D-vitamiini on yleisterveyttä ylläpitävä hormoni, jonka puute vaikuttaa luustoon ja hampaisiin ja yhdistetään muun muassa huonoon vastustuskykyyn, autoimmuunisairauksiin ja joihinkin syöpiin.

Auringon UVB-säteet muodostavat iholla D-vitamiinia. Lähteitä ovat myös vitaminoidut maitotaloustuotteet, kasvimargariini ja kala.

Miksi ravintolisä? D-vitamiinin suositeltava päivittäinen saanti on aikuisille 10 mikrogrammaa, mutta se ei riitä kaikille.

Miten käytetään? Pimeään vuodenaikaan suositellaan lähes kaikille. Kannattaa harkita verikoetta, jolla selvää elimistön D-vitamiinipitoisuus ja tarvittavan vitamiinilisän suuruus.

Ubikinoni

Mikä? Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on vitamiininkaltainen yhdiste, joka toimii antioksidanttina eli suojaa elimistöä haitalliselta hapettumiselta.

Lähteitä ovat esimerkiksi liha ja maapähkinät. Maksa valmistaa ubikinonia.

Miksi ravintolisä? Suositellaan kolesterolilääke statiinin käyttäjille, sillä statiinit estävät maksan ubikinonituotantoa.

Miten käytetään? Ubikinonia myydään eri vahvuuksina, ja sopivan valmisteen hankinnasta kannattaa keskustella apteekissa.

B12-vitamiini

Mikä? B12-vitamiini suojaa hermosoluja. Puute aiheuttaa muun muassa lihasheikkoutta ja muistihäiriöitä. Lähteitä ovat eläinkunnan tuotteet.

Miksi ravintolisä? Vegaaniruokavaliosta B12-vitamiinin lähteet puuttuvat. Elimistön kyky käyttää B12-vitamiinia heikkenee iän karttuessa, ja haponestolääkkeiden pitkäaikainen käyttö on yhdistetty sen puutteeseen.

Miten käytetään? B12-vitamiinitaso kannattaa mittauttaa 50-vuotiaana ja siitä 10 vuoden välein, ja tarvittaessa käyttää ravintolisää.

C-vitamiini

Mikä? C-vitamiini toimii antioksidanttina ja tehostaa jaksamisen kannalta tärkeän raudan imeytymistä. Puute lisää infektioherkkyyttä.

Lähteitä ovat kasvikset, hedelmät ja marjat.

Miksi ravintolisä? Voimakas rasitus ja stressi, raudan huonosta imeytymisestä aiheutuva anemia ja e-pillerit lisäävät C-vitamiinin tarvetta. Saattaa lyhentää flunssan kestoa.

Miten käytetään? Pakkauksen ohjeen mukaan, paitsi flunssan ensimerkkien tullessa gramma.

Sinkki

Mikä? Sinkki osallistuu monien hormonien tuotantoon ja eritykseen sekä vastustuskykyä ylläpitävien valkosolujen muodostukseen. Lähteitä ovat muun muassa liha ja viljat.

Miksi ravintolisä? Suun limakalvoilla vaikuttava sinkki saattaa lyhentää flunssan kestoa.

Miten käytetään? Ensiannos sinkkiasetaattia sisältävää suihketta tai imeskelytabletteja otetaan vuorokauden sisällä flunssan ensioireiden tulosta.

Monivitamiinit

Mikä? Monivitamiinivalmisteet sisältävät eri vitamiineja ja kivennäisaineita tasapainoisessa suhteessa. Osa valmisteista on suunniteltu eri käyttäjäryhmille.

Miksi ravintolisä? Tiukan tai niukan ruokavalion täydentämiseen.

Miten käytetään? Riittää yleensä ainoaksi valmisteeksi. Pilleri on poretablettia hampaille parempi vaihtoehto.

Kalaöljy

Mikä? Kalaöljyt sisältävät soluille välttämättömiä omega-3-rasvahappoja. Lähteitä ovat esimerkiksi rasvainen kala, rypsiöljy ja saksanpähkinät.

Miksi ravintolisä? Jos ruokavalioon ei kuulu omega-3-rasvahappojen lähteitä. Omega-3-rasvahapot, EPA ja DHA, tukevat sydämen kuntoa.

Miten käytetään? Pakkauksen ohjeen mukaan. Käyttö tulee lopettaa pari viikkoa ennen leikkausta, koska kalaöljy vaikuttaa veren hyytymiseen.

Magnesium

Mikä? Magnesium osallistuu esimerkiksi lihasten ja hermojen toimintaan. Puute aiheuttaa muun muassa lihaskramppeja. Lähteitä ovat vihreät kasvikset, täysjyvävilja, maito ja pähkinät.

Miksi ravintolisä? Hikoilu ja eräät lääkkeet, kuten närästyslääkkeet, voivat aiheuttaa magnesiumin puutetta.

Miten käytetään? Kannattaa testata magnesiumin eri muotoja ja annostelutapoja, sillä imeytyminen vaihtelee yksilöittäin.

Jutussa on listattuna Yliopiston Apteekin tämän vuoden kymmenen myydyintä ravintolisäryhmää satunnaisessa järjestyksessä.

X