Päänahan kuivuminen saa ihon kutisemaan.
Terveys

Kutiseeko tai hilseileekö päänahka? Tarkista nämä 9 asiaa

Vääränlaiset hiustuotteet, kuumuus ja ihotaudit voivat tehdä hiuspohjasta kuivan ja kutisevan. Selvitimme, millaisia asioita kannattaa huomioida, jos haluaa ärsyttävästä kutinasta eroon.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Päänahan kutina voi olla hermoja raastavaa.

Kutiaminen johtuu usein yksinkertaisesti siitä, että päänahka on kuiva. Myös herkistyminen hiustuotteille, liian tiheä tai harva hiustenpesuväli tai ihotaudit voivat saada päänahan kutisemaan.

Nämä asiat kannattaa ottaa huomioon, jos pään kutinasta on tullut todellinen riesa.

1. Tarkista pesuväli

Kuivasta päänahasta kärsivän ei kannata pestä hiuksiaan joka päivä. Päänahassa nimittäin elää normaali bakteerikanta, joka muodostaa ihoa suojaavan happovaipan. Bakteerikanta on helppo tuhota liiallisella pesulla. Monille riittää, että hiukset pesee 3–4 päivän välein.

Toisaalta myös liian harva pesuväli voi aiheuttaa päänahan kutinaa, kun pöly tai muotoilutuotteiden jäämät alkavat ärsyttää hiuspohjaa. Myös hiivat pääsevät lisääntymään rasvaisessa päänahassa, mistä voi esimerkiksi seurata kutinaa ja hilseilyä aiheuttavaa tali-ihottumaa.

2. Kokeile hellävaraisia hiustuotteita

Joskus shampoo, hoitoaine tai muotoilutuotteet voivat olla syynä pään kutinaan. Päänahka voi allergisoitua tuotteissa käytetyille kemikaaleille, kuten sulfaateille, mistä voi seurata kutinaa, ärsytystä ja ihottumaa.

Jos epäilet hiustuotteesi olevan syynä kutinaan ja kuivuuteen, vaihda tuote miedompaan. Etenkin herkkäihoisten ja atoopikkojen kannattaa valita hiustuotteet huolella. Kosteuttava shampoo hellii sekä hiuksia että päänahkaa. Saatavilla on myös säilöntäaineettomia shampoita, joissa kemikaalien määrä on pyritty vähentämään minimiin.

3. Älä käytä hilseshampoota turhaan

Päänahan kutina voi johtua hilseestä, joka on seurausta seborrooisesta ekseemasta eli tali-ihottumasta. Tali-ihottumaa voidaan hoitaa erityisillä hilseshampoilla.

Jos päänahan kutina sen sijaan johtuu ihon kuivuudesta, voimakkaiden hilseshampoiden käyttö voi pahentaa tilannetta entisestään.

Kuivaa hiuspohjaa voi hoitaa tavallisella perusvoiteella. Hiero hiuspohjaan perusvoidetta, kiedo pyyhe pään ympärille ja antaa vaikuttaa esimerkiksi saunomisen ajan.

4. Juo tarpeeksi vettä ja syö hyviä rasvoja

Päänahan kuivuus ja kutina voivat liittyä myös siihen, mitä ihminen pistää suuhunsa. Päänahka, kuten muukin iho, tarvitsee riittävästi vettä ja terveellisiä rasvoja voidakseen hyvin.

Juo vettä noin 8 lasillista päivittäin ja sisällytä ruokavalioosi omega-3-rasvahappoja. Omega-3-rasvahappoja saa muun muassa kalasta, kasviöljyistä ja kalaöljykapseleista.

5. Kokeile kookos- tai tea tree -öljyä

Joidenkin tutkimusten mukaan tea tree -öljy helpottaa päänahan kutinaa. Tea tree -öljyä on perinteisesti käytetty esimerkiksi ihotulehdusten ja sienten karkottamiseen.

Sekoita noin 10 tippaa tea tree -öljyä miedon ja hellävaraisen shampoon joukkoon. Käytä seosta hiustenpesuun niin pitkään, kunnes päänahka voi taas hyvin.

Toinen päänahan kuivuutta ja kutinaa vähentävä luonnollinen kikka on kookosöljy. Hiero öljyä päänahkaan, anna vaikuttaa hetki ja huuhtele pois.

6. Kärsitkö stressistä?

Stressi lisää ihon herkkyyttä ja heikentää vastustuskykyä, jolloin erilaisten tulehdusreaktioiden riski kasvaa.

Stressi ja ahdistus voivat saada ihmisen myös raapimaan päänahkaansa, mikä ärsyttää ihoa ja pahentaa kutinaa entisestään.

Yritä pitää sormet irti päänastasi, vaikka kuinka kutittaisi. Rentouta stressaantunutta päätäsi – ja päänahkasi – liikunnalla, terveellisellä ravinnolla ja riittävällä levolla.

7. Vältä kuumuutta

Kuumaa ilmaa puhaltava hiustenkuivaaja voi ärsyttää ja kuivattaa päänahan ihoa sekä kiihdyttää talirauhasten toimintaa. Hiustenpesu liian kuumalla vedellä voi puolestaan kuluttaa päänahan luonnollista happovaippaa ja tehdä hiuspohjasta kuivan ja herkän.

Pese hiuksesi viileällä vedellä ja anna niiden kuivua itsestään ilman föönaausta. Mikäli hiustenkuivaajan käyttö on välttämätöntä, käytä mahdollisuuksien mukaan viileää puhallusta.

8. Tee täitarkistus

Myös täit ja niiden puremat aiheuttavat sietämätöntä kutinaa päänahkaan. Raapimisesta voi myös seurata ikävä bakteeri-infektio.

Täit paljastuvat tiheäpiikkisellä kammalla. Mikäli hiuksista löytyy täitä, hoitona toimii päivittäinen kampaaminen ja hiusten pesu täishampoolla. Myös vuodevaatteet ja päähineet tulee pestä.

9. Käänny lääkärin puoleen

Joskus hiuspohjan kutina ja kuivuminen voi olla merkki jostain ihotaudista, kuten psoriasiksesta. Psoriasis voi ilmetä hiuspohjan hilseilynä, punoituksena tai karstana.

Mikäli kutina ja hilseily eivät parane kotikonstein ja epäilet ihosairautta, ota yhteyttä lääkäriin.

Lähteet: Health BloggerMayo Clinic, Psoriasisliitto, Terveyskirjasto

Lue myös:

Selitys hiusongelmiin: kehon hiljainen tulehdus?

Yllätys: käsidesi rauhoittaa herkää päänahkaa – Näin hoidat kutiavaa päätä oikein

Päänahan kutina kuriin – Testissä kapillaari-hoito

X