Hyvinvointi

Täit - yleinen pienten lasten päänvaiva

Teksti:
Anna.fi

Päätäit aiheuttavat erityisesti syksyisin päänvaivaa pienten lasten vanhemmille. Lasten päätäitartunnat yleistyvät säännönmukaisesti alkusyksystä päiväkotien ja koulujen alkaessa tai tammikuussa joululomien jälkeen.

Täit eivät ole terveydelle vaaraksi. Tästä huolimatta lapsen saama tartunta saa monet isät ja äidit hysterian partaalle. Päätäit koetaan vastenmielisiksi ja lapsillekin täiden löytyminen on usein itkun paikka.

Täihin yhdistyvä häpeä ja inho johtavat helposti liioiteltuihin häätötoimenpiteisiin. Päätäi elää vain hiuksissa. Koko asuinympäristön laaja desinfiointi on täysin turhaa, sillä täistä päästään eroon käyttämällä täishampoota ja pesemällä hiusten kanssa tekemisissä olevat materiaalit.

Täit
Täit ovat yleistyneet

Täitä kiertää ihmisten keskuudessa jatkuvasti. Yleisin niiden leviämispaikka on päiväkoti tai koulu. Täiden esiintyminen yhdistetään usein virheellisesti epähygieenisyyteen. Täit leviävät hiuskosketuksessa ja viihtyvät usein paremmin nimenomaan puhtaissa hiuksissa.

Täitartunnat ovat yleistyneet Suomessa 2000-luvulla. Täishampoon kulutuksen perusteella täitä on eniten Helsingin ja Uudenmaan alueella, Ahvenanmaalla ja Lapissa. Helsingin päiväkodeissa tilastoituja päätäitapauksia on vuosittain 100-200 kappaletta. Vuonna 2007 tehdyssä täikyselyssä noin 50 % kouluterveydenhoitajista raportoi koulustaan löytyneen päätäitä viimeisen vuoden aikana.

Miten täit havaitaan?

Päätäin löytäminen hiuksista on vaikeaa. Sen havaitsee yleensä korvan yläpuolella tai niskan hiusrajassa. Päätäiden oireena on usein kutina ja ärsytys hiuspohjassa ja niskassa.

Päätäitartunta todetaan varmimmin käymällä hiukset läpi täi kammalla jakaus kerrallaan. Kosteista hoitoaineella käsitellyistä hiuksista täiden tarkastus onnistuu helpommin kuin kuivista.

Miten täistä päästään eroon?

Päätäitartunta ei hoidu itsekseen, vaan vaatii hoitoa. Päätäiden häätämiseksi on apteekeista saatavana useita täivalmisteita.

Kaikille perheenjäsenille tulee tehdä täitarkastus, mutta hoito tehdään vain niille, joilla tartunta todetaan. Hoito tehdään kaikille samanaikaisesti ja toistetaan noin 7-10 vuorokauden kuluttua, koska ensimmäinen hoitokerta ei välttämättä tuhoa päätäin munia.

Koska ihmiskehon ulkopuolella päätäi menettää tartuttamiskykynsä noin 2 vuorokauden kuluessa, ei tarvetta laajalle siivoamiselle ole. Hiusten kanssa kosketuksiin joutuvan materiaalin tulee kuitenkin puhdistaa.

Harjat ja kammat puhdistetaan upottamalla ne kuumaan veteen ja päähineet pestään normaalisti koneessa. Vuodevaatteista, patjoista tai muilta kodin pinnoilta ei juuri koskaan löydy tartuttamiskykyisiä päätäitä.

Lue myös: Täit – Täistä eroon ja heti!

Teksti: Tarja Vilén

X