Ruokajutut

Näin keität aina juuri oikean määrän pastaa – ota myös käyttöön nerokas keitinvesiniksi

Pastaan perehtynyt ammattikokki kertoo seitsemän vinkkiä, joiden avulla pastasta tulee täydellinen makuelämys.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Spagetin keittämisessä kannattaa muistaa euron sääntö.

Pastaan perehtynyt ammattikokki kertoo seitsemän vinkkiä, joiden avulla pastasta tulee täydellinen makuelämys.

Erilaiset pastat ovat nopeita, helppoja ja herkullisia arkiruokia. Pastan keittäminen sen sijaan toisinaan epäonnistuu. Pastaa voi tulla keittäneeksi liikaa tai liian vähän, pasta voi klimppiytyä tai olla joko liian kovaa tai pehmeää.

100 parasta pastaa -kirjan tekijöihin kuuluva kokki ja ruokakirjailija Sami Rekola kertoo, miten keität täydellistä pastaa.

1. Valitse laadukasta pastaa

Laadukas pasta kestää keittämistä. Pastassa säilyy puruntuma eikä se ylikypsy, vaikka keittoaika hieman ylittyisikin.

Laadukkaan pastan pinta on myös karhea, jolloin pasta imee kastiketta itseensä.

– Isot simpukkamalliset pastat tai erikokoiset rigatonit ovat monipuolisia ja toimivat hyvin monenlaisten pastakastikkeiden kanssa. Niissä on kevyesti karheapintainen ja koukeroinen muoto, jonka pintaan maut ja muut ainekset tarttuvat, Rekola sanoo.

Testaamalla löytyy oma suosikkimerkki.

2. Pastan keittäminen: näin mittaat oikean määrän

Suomessa pasta on usein lisäkkeenä, vaihtoehtona perunalle tai riisille.

– Meidän perusannoskoko on aika lailla italialaisten alkuruokakoko. Useimmissa pakkauksissa pastan valmistajat ilmoittavat kuivapastan annoskooksi noin 75–80 grammaa, joka on mielestäni alakanttiin, arvioi Rekola.

– Ja eihän kukaan oikeasti punnitse pastaa kotona ennen keittämistä, joten hyvät nyrkkisäännöt ovat paikallaan ylimääräisen ruoan ja hävikkiriskin välttämiseksi.

Tämä on sopiva määrä keittämätöntä pastaa ruokailijaa kohti:

  • Spagetti: kouraan puristettu nippu, joka on halkaisijaltaan euron kolikon kokoinen.
  • Makaroni: sen verran Muumi-mukiin (Teema-mukiin) kuin kaataisit siihen juotavaa.
  • Penne tai rigatoni: kukkurainen Muumi-muki.
  • Tagliatelle: kaksi kiehkuraa lisäkkeeksi. Kolme, jos kyseessä on pääruoka.
Hyvä määrä per ruokailija on noin mukillinen. Pientä tavismakaronia mahtuu mukilliseen tiiviimmin kuin ilmavampaa pastalaatua.

Jos pastaa tulee keittäneeksi liikaa, sitä voi hyvin vielä syödä seuraavana päivänä, vaikka rakenne ei enää olisikaan aivan täydellinen.

– Itse syön pastaa uudelleen lämmitettynä ihan suosiolla. Usein maku on tiivistynyt, vaikka pastan kypsyydestä joutuu tinkimään uudelleen lämmitetyssä pastassa.

3. Näin estät pastaa tarttumasta klönteiksi

Liian pienessä vesimäärässä pasta tarttuu kiinni eikä sillä ole tilaa kypsyä.

Jos keität pastaa neljälle hengelle, laita kattilaan 2 litraa vettä. Lisää kiehuvaan veteen 1 ruokalusikallinen karkeaa merisuolaa. Suolaa tarvitaan, jotta pastasta ei tule mautonta.

Muista myös sekoitus pastan lisäämisen jälkeen, erityisesti keittämisen alussa.

– Vesi ja pasta kannattaa pyöräyttää varsinkin silloin, jos vesi ei kiehu raivoisasti, jolloin kohoavat vesikuplat pitävät pastat erillään.

Hiljalleen porisevassa vedessä pastat saattavat pakkautua kattilan pohjalle. Pastan pinnan alkaessa pehmetä pastat tarttuvat toisiinsa kiinni.

Lopputuloksena on esimerkiksi tuhteja spagettitankoja.

4. Pastan keittäminen vaatii hetken keskittymistä

Tyypillinen virhe pastan keittämisessä on keittää pastaa liian kauan.

– Pasta valmistuu nopeasti, joten sen pienen hetken kannattaa keskittyä nauttimaan ruuanvalmistuksesta onnistumisen varmistamiseksi.

Pastan keittäminen voi myös olla visuaalinen elämys.

– Kotona on hauskaa laittaa spagetti kattilaan tiputtamalla koko nippu, jolloin kimppu aukeaa hetkeksi kauniisti kattilan reunoille.

5. Ammattikokki ei huuhtelisi pastaa kotikeittiössä

Pastaa ei tarvitse kotikeittiössä huuhdella. Riittää, että keitinvesi valutetaan nopeasti pois pastan joukosta.

– Sen sijaan ammattikeittiössä esivalmistusmäärät saattavat olla suuria, jolloin pastan huuhtelua eli jäähdyttämistä tarvitaan.

6. Ota tilkka keitinvettä talteen ja lisää kastikkeeseen

Monessa pastareseptissä neuvotaan lisäämään kastikkeeseen tilkka pastan keitinvettä. Keitinvedellä voidaan mehevöittää ja parantaa pastakastikkeen rakennetta.

– Usein pastakastikkeissa ja muissa annokseen käytettävissä raaka-aineissa on rasvaa, esimerkiksi oliiviöljyä, voita tai maitotuotteita, kuten juustoa tai kermaa. Aineksista irtoava rasva saattaa erottua kastikkeesta ja näkyä ruoan pinnalla pisaroina.

Pastan keitinvesi tärkkelyksen kanssa saa veden, rasvan ja proteiinit sekoittumaan kauniisti yhteen ja tuo parhaassa tapauksessa kastikkeeseen silkkisen ja suussa sulavan rakenteen.

– Kyllä reilusti suolattu vesi tuo myös lisää makua annokseen.

7. Tarjoile pasta herkullisen kastikkeen kera

Keitinveden valuttamisen jälkeen Rekola kehottaa lisäämään pastan heti kastikkeen joukkoon.

– Soosin pitää imeytyä pastaan ja ruoan tekeytyä hetken aikaa ennen ruokailua.

Kaikista yksinkertaisimmat pastakastikkeet, kuten cacio e pepe tai valkosipuli–peperoncino-pasta parmesaanijuustolla, ovat Rekolan omia suosikkeja.

– Tuoreista aineksista valmistettu tavallinen pestopasta on myös mielestäni äärimmäisen hyvä. Viimeisin testaus oli kermainen gochujang-parmesaanispagetti, joka on suolaisen makea ja täyteläisen umaminen lähestulkoon riippuvuutta aiheuttava eväs.

Perinteisilläkin pastoilla, kuten spagetti bolognesella, on paikkansa Rekolan sydämessä.

– Spagetin pyörittäminen haarukalla lautasella on mukavaa ja rauhoittavaa. Tuttua ja turvallista.

X