Ruoka

Umami antaa kotiruoallekin vau-efektin – Linnea Vihonen vinkkaa, miten sitä kannattaa hyödyntää: ”Taivaallinen yhdistelmä pastassa”

Umami on viides perusmaku, joka tekee ruoasta herkullisen makuisen. TV:stä tutun kokin Linnea Vihosen mukaan umamia voi lisätä ruokaan kuin ruokaan.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock, Jarno Tuominen

"Umami antaa ruoalle pisteen i:n päälle", Linnea Vihonen toteaa.

Umami on viides perusmaku, joka tekee ruoasta herkullisen makuisen. TV:stä tutun kokin Linnea Vihosen mukaan umamia voi lisätä ruokaan kuin ruokaan.

Tiesitkö, miksi ranskalaiset maistuvat paremmilta ketsupin kera? Tai miksi parmesaani sopii niin hyvin pasta bolognesen päälle? Syynä on umami: maku, joka herättää ruokahalua ja tekee ruoasta syvän ja täyteläisen makuisen.

– Minulle umami edustaa ruoassa vau-efektiä. Umami antaa ruoalle pisteen i:n päälle. Umamin avulla vaikka kasvisruokiin saa lihaisaa mehukkuutta ilman eläinkunnan tuotteita, kertoo Kokkisota– ja Mitä tänään syötäisiin? -ohjelmista tuttu keittiömestari ja food designer Linnea Vihonen.

Umamia löytyy muun muassa tomaatista ja pitkään kypsytetyistä juustoista.

Tomaatilla saat umamia makaronilaatikkoon

Umami on viides perusmaku suolaisen, makean, karvaan ja happaman ohella. Sen löysi vuonna 1908 Tokion yliopiston kemisti Kikunae Ikeda. Japaniksi umami tarkoittaa herkullista.

Umamia voi käytännössä hyödyntää ruoanlaitossa monin eri keinoin. Yksinkertaisin tapa on lisätä ruokaan umamia sisältävää raaka-ainetta, kuten tomaattia.

– Tomaatti on todellinen umamipommi, ja se on parhaimmillaan esimerkiksi oliiviöljyssä hitaasti kypsennettynä tai vaikka perinteisenä tomaattipyreenä, Vihonen kertoo.

Tomaattipyreellä saa esimerkiksi makaronilaatikkoon lisää umamia.

Kotiruokiin voi lisätä umamia myös muun muassa karamellisoidulla sipulilla, parmesaanilla tai misotahnalla.

– Misotahna, joka on valmistettu fermentoiduista soijapavuista, on yksi luottoraaka-aineistani. Misotahna, majoneesi ja maapähkinävoi muodostavat yhdessä ihanan kastikkeen vaikka kalalle. Ja parmesaanin ja mison yhdistelmä pastassa on taivaallinen.

Umami tuo salaattiinkin lisää herkullista makua.

– Vinaigrette, jossa on tryffeliöljyä ja misotahnaa, on yksi suosikkikombojani arjen salaateissa.

Toinen Vihosen umami-suosikki on puolikuivatuista tomaateista valmistettu dippi, joka maustetaan paahdetuilla, pölyksi ajetuilla fenkolinsiemenillä. Dippi, jonka resepti löytyy Vihosen keväällä 2022 julkaistusta Yhdessä pöydässä -kirjasta (Tammi), toimii hyvin esimerkiksi labneh’n kanssa.

– Siihen voi myös dippailla rapsakkaa juurileipää, ja lämmitettynä se toimii alkuruokana illallisella.

Umami maistuu muun muassa tomaattipastassa, jossa on päällä parmesaania.
Parmesaanissa ja tomaatissa on paljon umamia.

Umami-maustetta voi kokeilla ruokaan kuin ruokaan

Jos ruokaan haluaa saada lisää umamin makua, se onnistuu paitsi umamia sisältäviä raaka-aineita lisäämällä, myös erityisellä valmiilla umami-mausteella. Kyseessä on mausteseos, joka sisältää umamisia ainesosia, kuten tomaattia, sipulia, kalakastikejauhetta, soijakastikejauhetta ja sienijauhetta. Tuotetta löytyy parilta valmistajalta, ja sitä myydään monissa ruokakaupoissa.

Linnea Vihonen ei itse ole käyttänyt valmiita umami-mausteseoksia, vaan on valmistanut niitä itse. Hänen mukaansa kaikkeen voi lisätä umamia.

– Kuivatuista sienistä ajan perinteisesti syksyisin blenderissä pulveria, jota sekoitan yhteen sormisuolan kanssa. Tämä yhdistettynä kuivattuun lipstikkaan tuo kasvisruokien päälle ripoteltuina täydellistä särmää ja lihaista herkullisuutta, Vihonen vinkkaa.

Lue myös: Kotiliesi: On yksi kasvis, josta löytyy kaikki 5 makua – arvaatko mikä se on?

Lähteet: The Guardian, The Journal of Nutrition, Umami information center

X