Ruokajutut

Juhlavat alkupalat kampasimpukoista syntyvät yllättävän helposti kotonakin – kokosimme vinkit ja ohjeet, joilla onnistut

Kampasimpukka ei ole vain hienojen ravintoloiden ruokaa, vaan helppo valmistettava myös kotioloissa. Osta muutama kampasimpukka, paista ne pannulla rapeiksi ja teet taatusti vaikutuksen.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Kampasimpukka ei ole vaikea valmistettava. Päin vastoin, pienellä vaivalla loihdit siitä hurmaavan alkuruoan fiinimmällekin aterialle.

Kampasimpukka ei ole vain hienojen ravintoloiden ruokaa, vaan helppo valmistettava myös kotioloissa. Osta muutama kampasimpukka, paista ne pannulla rapeiksi ja teet taatusti vaikutuksen.

Kampasimpukka tarjoillaan usein pannulla paistettuna, mutta se sopii myös grillattavaksi ja ranskalaisen kalakeiton, bouillabaissen makuun. 

Lue lisää: Ihanat, merelliset tapakset

Kampasimpukoita löytää varmimmin kauppojen pakastealtaasta. Kampasimpukka ei ole kilohinnaltaan se kaikkein edullisin. Muista kuitenkin, että kampasimpukoita riittää pari kolme kappaletta syöjää kohden.

Osta vain vastuullisesti pyydettyjä, MSC-merkillä varustettuja kampasimpukoita. WWF:n kalaoppaan mukaa eritysesti Välimereltä ja Pohjois-Amerikan rannikoilta pyydetyt kampasimpukat kärsivät ylikalastuksesta. 

Suosi kasvatettuja tai merenpohjasta käsin kerättyjä kampasimpukoita, sillä ylikalastusongelmat liittyvät erityisesti tehokkaaseen pyyntiin pohjaharoilla ja -trooleilla. Lisäksi pyyntimenetelmät vahingoittavat merkittävästi myös merenpohjan ekosysteemiä.

Kampasimpukoiden paistaminen

Kampasimpukka on parasta rapeapintaiseksi paistettuna. Rapean paistopinnan aikaansaamiseksi on muutama kikka. Sulata pakastetut kampasimpukat huolella ja kuivaa ne sitten kevyesti talouspaperiin painaen. Mitä kuivemmiksi kampasimpukat saat, sen parempi.

Pannun on oltava riittävän kuuma. Aseta pannulle paistumaan kerralla vain muutama, korkeintaan neljä kampasimpukkaa. Jos pannu on kovin täysi, simpukat höyrystyvät ja kiehuvat pikemmin kuin paistuvat rapeiksi.

Anna kampasimpukan paistua kaikessa rauhassa ennen kääntämistä. Jos paistopintaa ei ole ennättänyt muodostua, kampasimpukka tarttuu helposti pannun pintaan kiinni ja menee rikki.

Älä kuitenkaan paista yli – pari minuuttia molemmin puolin riittää. Paista mieluummin hieman liian vähän kuin liikaa, koska täysin kypsänä kampasimpukasta tulee kumimainen. Kampasimpukka kypsyy vielä pannulta ottamisen jälkeenkin. 

Kesällä kampasimpukat voi kypsentää myös grillissä. Grillissä kampasimpukat saavat herkullisen paahteisen pinnan hetkessä, ja ne imevät samalla sopivasti savun aromeja.

Kampasimpukka on otollinen maustettava

Kampasimpukoissa on hieno, hieman makea aromi, ja niiden seuraan sopivat monet maut. 

Kokeile kampasimpukoita aasialaisilla makuvivahteilla. Japanin tyyliin tehdyt kampasimpukat dipataan vuorotellen tummaan soijakastikkeeseen ja wasabimajoneesiin.

Thaimarinoidut kampasimpukat puolestaan marinoidaan sitruunan, valkosipulin, inkivääri, chilin ja korianterin säväyttämässä mausteliemessä ennen grillaamista. Tarjoa simpukat kuumina korianterimajoneesin ja paahdetun leivän kanssa.

Kampasimpukka on tyylikästä ruokaa, jonka seurassa maistuvat itsetehty chilihillo ja kukkakaalisose. 

Erityisen hienostuneen alkupalan saat, kun tarjoat paistetut kampasimpukat kylmän melonikeiton kanssa. Sitruunaruoho antaa simpukoille raikkaan säväyksen, inkivääri puolestaan maustaa keiton veikeäksi.

Kampasimpukat ja ravunpyrstöt ovat ottaneet mallia ranskalaisesta kala-äyriäiskeitosta. Kampasimpukoiden ja ravunpyrstöjen päälle kauhotaan kuumaa, sahramilla ja fenkolilla maustettua tomaattilientä. 

Kampasimpukka viihtyy mainiosti myös samppanjan seurassa. Vaniljainen samppanja-voikastike muodostaa pehmeän, hienostuneen makuliiton pariloidun simpukan kanssa.

Kermainen vermuttikastike on vartaissa grillattujen kampasimpukoiden juju. Keitä kastike valmiiksi, kampasimpukat kypsyvät grillissä hetkessä. Voi-sitruunakastike sopii myös mainiosti paistettujen tai grillattujen kampasimpukoiden maustajaksi.

Kampasimpukka sopii salaattiin katkarapujen ja avokadon kaveriksi. Simppeli öljykastike niputtaa maut yhteen. 

Alkujaan Ranskan Marseillesta kotoisin oleva bouillabaisse on tomaattimainen kala-äyriäiskeitto, jossa maistuvat eri kalalajikkeet, katkaravut ja kampasimpukat. Alun perin keitto oli kalastajien herkkua, mutta sittemmin siitä on noussut arvostettu klassikko. Keitto vaatii hieman vaivaa, mutta on sen arvoinen.

Rapeat parmesaani-kampasimpukat ovat herkullisia tarjottavia vaikkapa uuden vuoden juhlissa.

Artikkelia on muokattu 7.12.2023 ja siihen on lisätty linkkejä

Katso myös Kotiliesi.fi: Simpukat maistuvat talvikuukausina – ohjeet sini- ja vihersimpukoille

X