Vinkit

Sinisimpukat – helppo ja rento iltaherkku

Teksti: Leena Kalliokoski

Tuoreet sinisimpukat ovat edullista ja helppoa herkkua. Suurin vaiva on simpukoiden puhdistamisessa, mutta muuten sinisimpukka-ateria syntyy vaikka vartissa.

Sinisimpukka on tunnetuin, käytetyin ja pyydetyin simpukkalaji. Belgiassa ja Ranskassa pidetään parhaana ajankohtana syödä simpukoita kuukausina, joiden nimessä on r-kirjain, syyskuusta huhtikuuhun (septembre – avril). Tosin viljeltyjä sinisimpukoita on saatavilla ympäri vuoden.

Simpukan kuoren pitää olla kiinni

Elävät simpukat laitetaan kylmään veteen. Kuori harjataan puhtaaksi ja lopuksi ne huuhdellaan kylmän, juoksevan veden alla.

Erityisen tärkeää on huolehtia, että simpukat ovat eläviä ennen keittämistä. Elävän simpukan kuori on kiinni. Jos kuori on raollaan koputa sen pintaa, jolloin elävä simpukka vetäisee kuoren kiinni. Heitä rikkinäiset simpukat aina pois.

Keitä simpukoita kunnes kuoret aukeavat

Puhdistetut ja elävät simpukat laitetaan suoraan voimakkaasti kiehuvaan nesteeseen. Simpukat saavat kypsyä kannen alla, kunnes kuoret avautuvat. Niitä ei saa keittää pitkään, vain sen verran, että kuori aukeaa, eli muutaman minuutin ajan. Kiinni jääneitä simpukoita ei pidä syödä.

sinisimpukoita

Keitinliemen voi maustaa sipulilla ja valkoviinillä. Tuoreet ja kypsennetyt simpukat on suositeltavaa käyttää saman tien.

Yksinkertaisin tapa valmistaa sinisimpukoita on keittää ne valkoviinissä.  Keitinliemi kannattaa ottaa talteen. Liemi on maukas ja siitä tulee upea sinisimpukkakeitto, jos siihen lisää hiukan kermaa ja vaahdottaa keiton sauvasekoittimella.

Sinisimpukoita monella tavalla

Jos kaipaat helppoa ja rentoa ilta-herkkua, keitä sinisimpukat valkoviinissä ja saat valmiin aterian reilussa vartissa. Moules Mariniere, sinisimpukat merimiehen vaimon tapaan, on Belgiassa lähes kaikkien kalaravintoloiden listoilla, tämä resepti on hyvin lähellä tuota klassikkoa. Tarjoa keitettyjen sinisimpukoiden kanssa tuoretta patonkia.

Jos haluat yllättää, kokeile sinisimpukoita thaityyliin. Vaatii vähän näpertämistä, mutta chilin ja kookoskerman höystämät simpukat ovat vaivan väärti.

Hieman tuhdimman ja aikaa vievemmän aterian saat äyriäispastasta, jonka kruunaa keitetyt sinisimpukat.

Kuvat: Photos.com ja Jorma Marstio

X