
Kokoa runsas ja houkutteleva juustotarjotin – vinkit juustojen valintaan ja reseptit herkullisiin lisukkeisiin
Juustotarjotin on oiva valinta tilanteeseen kuin tilanteeseen. Se ei vaadi juuri kokkaustaitoja, mutta pientä vaivaa ja ajatusta sen koostamiseen kannattaa käyttää.
Juustotarjottimen kokoaminen: juustojen valinta ja määrä
Varaa illanistujaisten juustotarjottimelle 3–6 erilaista juustoa. Voit valita juustot esimerkiksi maan mukaan, vaikkapa teemalla ”suomalaisten juustojen ilta” tai ”juustoja Ranskasta”. Mieti kuitenkin, että tarjolla on koostumukseltaan ja vahvuudeltaan erityyppisiä juustoja, siis jotain kovaa, pehmeää, mietoa, vahvaa, nuorta ja ikääntynyttä.
Yleensä juustoja varataan 150–200 grammaa henkeä kohti. Vähempikin riittää, jos juustotarjotin tarjotaan jälkiruokana osana ateriaa. Jos taas juustotarjottimen ääressä on tarkoitus viettää koko pitkä ilta, kannattaa juustoja varata jopa 300 grammaa per ruokailija.
Mitä tarjolle juustojen kanssa?
Makeus on hyvä kontrasti juustojen suolaisuudelle. Hedelmiä voi asettaa tarjolle niin tuoreena, kuivattuna kuin hillojenkin muodossa. Hedelmistä juustojen kanssa sopivat parhaiten makeat ja vähähappoiset lajit, kuten viikunat, persimonit ja päärynät sekä niistä tehdyt hillot. Hillot voi ostaa kaupasta valmiina tai tehdä itse.
Hillot juustojen kaveriksi

Juustoja, karamellipähkinöitä ja hillottua päärynää

Viikuna-mustaherukkahilloketta ja juustoja
Jos juustotarjotin on tarkoitettu naposteluun tai yöpalaksi, kannattaa tarjolla olla myös jotain pientä suolaista syötävää, kuten varrellisia kapriksia, leikkeleitä tai kinkkuun käärittyjä melonisiivuja. Suolaiset oliivitkin sopivat hyvin mietojen juustojen kumppaniksi.
Suolaiset pikkusyötävät

Paistettua päärynää ja parmankinkkua
Juustotarjotin kaipaa myös jotain rapeaa naposteltavaa. Suolakeksit, pähkinät ja mantelit ovat suutuntumaltaan hyviä pehmeiden juustojen kanssa. Piparkakut ovat ihana valinta joulunaikaan ja sopivat erityisen hyvin aromikkaan sinihomejuuston makupariksi.
Keksit ja piparit

Hunajassa ja rosmariinissa uitetut paahdetut pähkinät
Useimmat juustot ovat vahvan makuisia, joten ne kaipaavat parikseen erityisesti suuta neutralisoivia makuja. Siksi leivälläkin on paikkansa juustojen kanssa. Voit asettaa tarjolle eri tyyppisiä leipäviipaleita: makeaa, suolaista, rapeaa, tummaa, vaaleaa ja maustettua.
Ohje: Ranskalainen mausteleipä pain d’épice
Juustojen asettaminen tarjolle
Juustotarjotin kannattaa koota ajatuksella. Ota juustot huoneenlämpöön noin tuntia ennen tarjoamista. Lämpeneminen nostaa esiin juustojen täyteläisen maun ja rakenteen. Varaa jokaiselle juustolle oma veitsi tai leikkuri, jotta maut eivät sekoitu keskenään.
Valitse juustoille riittävän suuri tarjotin, lautanen tai leikkuulauta. Aseta juustot tarjolle esimerkiksi miedoimmasta vahvimpaan. Hillot voi asettaa tarjolle pienissä kulhoissa ja hedelmät leikata ohuiksi viipaleiksi ja asetella esimerkiksi viuhkan muotoon. Viinirypäleistä voi irrotella pieniä ryppäitä ja asetella ne rennosti ympäri juustotarjotinta.
Mitä juotavaa juustojen kanssa?
Juomien valinta juustojen kaveriksi on ihanan helppoa, sillä juustojen seuraan sopivat hyvin monet juomat ja maut.
Jos juustotarjotin toimii väliruokana, voi viinilasiin kaataa samaa punaviiniä kuin pääruoankin kanssa oli tarjolla tai samaa makeaa valkoviiniä kuin jälkiruoankin kanssa on tarkoitus nauttia.
Aterian päätteeksi voi juustojen kanssa testata myös muita jälkiruokaviinejä. Portviini, sauternes, muscat ja sherry ovat kaikki hyviä kumppaneita juustoille.
Illanistujaisissa juustojen kaveriksi voi valita paitsi viiniä, myös olutta tai glögiä.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä ohjeet:

Karamellisoidut omenat hunajan ja sinihomejuuston kera

Brietä, viikunoita ja sitruuna-rosmariinipähkinöitä

Uunipäärynät sinihomejuuston, saksanpähkinöiden ja hunajan kera

Lämmin brie karamelliomenoiden kanssa
Katso myös Kotiliesi.fi: Vieraita tulossa ja et tiedä mitä tarjota? Tee takuuvarma juustoherkku, jonka valmistus ei voi mennä pieleen
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous