Terveys

Oletko kuullut särkyneestä sydämestä? Takotsubo-kohtaus muistuttaa sydänkohtausta

Särkyneen sydämen oireyhtymä eli takotsubokardiomyopatia on äkillinen sydänsairaus, jonka oireet ovat samanlaiset kuin sydänkohtauksessa.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Särkyneen sydämen oireyhtymään liittyy voimakas rintakipu.

Särkyneen sydämen oireyhtymä eli takotsubokardiomyopatia on äkillinen sydänsairaus, jonka oireet ovat samanlaiset kuin sydänkohtauksessa.

Särkyneen sydämen syndrooma eli takotsubokardiomyopatia on äkillinen sydänsairaus. Särkyneen sydämen oireyhtymän potilaista jopa 90 % on naisia. Potilaiden keski-ikä on noin 60–70 vuotta.

”Särkyneen sydämen” oireet ovat samat kuin sydäninfarktissa

Takotsubokardiomyopatian syntymekanismi sydämessä on edelleen epäselvä. Äkillisen rintakipukohtauksen voi laukaista äkillinen ja voimakas tunnejärkytys, esimerkiksi lähiomaisen yllättävä kuolema. Oireyhtymän taustalla on epäilty olevan myös nopeasti ohimennyt veritulppa, vaihdevuosi-iän jälkeen laskevat estrogeenitasot tai perimä.

Takotsubo oireilee voimakkaana rintakipuna, johon voi liittyä hengenahdistusta ja pahoinvointia. Yleensä rintakipu on pitkäkestoinen ja saattaa jatkua jopa tunteja. Joskus potilas saattaa menettää tajuntansa.

Koska takotsubo-oireyhtymän rintakipukohtausta on vaikea erottaa sydäninfarktista, lääkäriin on syytä hakeutua nopeasti.

Takotsubo muistuttaa oireiltaan sydäninfarktia, mutta sepelvaltimoiden varjoainetutkimuksessa eli koronaariangiografiassa ei löydy tukoksia sepelvaltimoissa. Takotsubokardiomyopatiadiagnoosi perustuukin vasemman kammion useimmiten tyypilliseen supistumishäiriöön sekä siihen, ettei sepelvaltimoissa ole tukosta, joka selittäisi rintakivun, EKG-muutokset ja sydänlihasmerkkiainepäästön, kertoo Terveystalon kardiologian erikoislääkäri Kristian Paavonen.

Lue myös: Virva Leimuvirta, 51, ei aavistanut yöllistä ahdistusta sydänkohtaukseksi – seuraavana iltana vointi romahti: ”Ajattelin olevani elämäni kunnossa”

Takotsubo voi aiheuttaa sydämen vajaatoimintaa 

Joskus takotsubo-oireyhtymän akuutissa vaiheessa potilaalla voi esiintyä hengenvaarallisia rytmihäiriöitä ja sydämen vajaatoimintaa sydänlihaksen supistumishäiriön ollessa tarpeeksi vakava.

Sydämen vajaatoiminta ja rytmihäiriö hoidetaan sairaalassa, kuten ne yleensäkin hoidetaan. Useimmat potilaat selviävät alkupäivistä, ja tilanne paranee lopulta kokonaan. Takotsubo-kohtaus voi tosin uusia, mutta tämä on harvinaista, Kristian Paavonen kertoo.

 Lähteet: Terveyskirjasto, Sydan.fi

X