Yksinäisen ei kannata soimata itseään, vaan olla armollinen itselleen.
Yksinäisen ei kannata soimata itseään, vaan olla armollinen itselleen.
Ihmissuhteet

Oletko yksinäinen jouluna? Psykologi kertoo 5 keinoa, kuinka voit nauttia joulusta siitä huolimatta

Psykologin mukaan itseään ei kannata soimata yksinäisyydestä, vaan hyväksyä se ja olla armollinen itselleen. Lue 5 vinkkiä siihen, miten yksinäinen joulu on mahdollista kääntää merkitykselliseksi jouluksi.
Teksti: Tanja Kröger Kuvat: iStock

Yksinäinen joulu koskettaa tänäkin vuonna niitä ihmisiä, jotka ovat jääneet yksin tahtomattaan. Väestöliiton terapiapalveluiden psykologi Jaana Ojanen kertoo, että yksinäisyys on lisääntynyt länsimaissa.

– Ihmissuhteiden puute aiheuttaa yksinäisyyttä. Aina yksinäisyys ei tarkoita, että olisi fyysisesti yksin, vaan myös ihmissuhteet voivat jäädä tunnetasoltaan köyhiksi.

Tunneyhteyttä ihmissuhteissa voi vahvistaa puhumalla tunteista.

Ojasen mukaan huonoin vaihtoehto yksinäiselle on se, että hän jää sängyn pohjalle murehtimaan tilannetta. Se ei lisää hyvinvointia, vaan on tärkeää, että nousee ylös ja tekee asioita – myös jouluna. Esimerkiksi pelkkä joulutorilla käyminen voi vähentää yksinäisyyden tunnetta.

– Tietynlainen arkinen kohtaaminen on vähentynyt, varsinkin suurkaupungeissa, vaikka se olisi jokaiselle tärkeää.

Lue alta psykologi Jaana Ojasen 5 vinkkiä siihen, miten yksinäinen joulu on mahdollista kääntää merkitykselliseksi jouluksi.

1. Lievitä yksinäisyyttä auttamalla muita

Ojasen mukaan yksi ihmisen tarpeista on muiden huomiointi tai auttaminen. Myös yksinäisyyden tunnetta voi lievittää muita auttamalla.

– Se voi olla vapaaehtoistyötä tai sukulaisten tai naapureiden auttamista, Ojanen vinkkaa.

2. Tee itsellesi merkityksellisiä asioita – ja ole niissä läsnä

Toinen tapa lievittää yksinäisyyttä joulun aikaan on tehdä itselleen ja muille merkityksellisiä asioita. Merkityksellisyyden tunne kasvaa etenkin silloin, kun tekee omien arvojensa mukaisia asioita.

– Jos koet, että olet hyvä laulamaan ja haluat auttaa vanhuksia, mene kuoroon laulamaan.

Ojasen mukaan yksinäisyyden tunnetta voi lievittää myös läsnäolo nykyhetkessä.

– Jos on nauttinut kävelyllä käymisestä, niin mene kävelylle. Laita kynttilöitä sekä tuoksuja ja somista koti kauniisti eli käytä näköaistia. Voit myös tehdä jouluruokaa ja herättää makuaistit.

3. Vältä vertailua – karta somea, jos se pahentaa oloa

Ojasen mukaan vertailu syö onnellisuuden kokemusta. Ei kannata miettiä sitä, että toisilla on enemmän ihmisiä ympärillä, vaan keskittyä niihin asioihin, jotka itse kokee mieluisaksi. Näin saa ajatuksia muualle yksinäisyyden kokemuksesta.

Ojasen mukaan esimerkiksi sosiaalisen median käyttöön liittyy helposti vertailua muihin.

– Kannattaa luopua siitä, jos huomaa, että somea käyttäessä tunnetila laskee huonommaksi.

Yksinäinen joulu? Yksinäisyyden tunnetta voi lievittää myös muita auttamalla.

Yksinäisyyden tunnetta voi lievittää myös muita auttamalla.

4. Havainnoi sisäistä puhettasi

Ojasen mukaan itseään ei kannata soimata yksinäisyydestä, vaan hyväksyä se ja olla armollinen itselleen. Onkin tärkeää havainnoida omaa sisäistä puhettaan.

– Sen tiedostaminen, että ajatukset ovat heijastusta tunnetilasta, eivätkä todellisuudesta, on tärkeää. Sitten voi kysyä itseltään, mitä hyvä ystävä minulle sanoisi, kun kertoisin ajatuksistani.

Voimakasta tunnetilaa ei voi muuttaa saman tien, mutta rauhoittavaa sisäistä puhetta voi harjoitella.

– Jos ajattelee, että ’elämästä ei tule mitään’, voi sanoa, että ’tänään on tänään ja tämä menee ohi’. Lempeä, utelias asenne itseä kohtaan on tärkeää.

5. Hae tarvittaessa ulkopuolista apu

Jos yksinäinen kaipaa jouluna keskusteluapua, esimerkiksi Mielenterveyden keskusliitollakirkolla, Suomen Mielenterveys ry:llä, ja vapaaehtoistyöhön perustuvilla järjestöillä on tarjota keskusteluapua.

Yksinäisyys voi heijastua myös oman elämän historiasta ja rajoittaa siksi elämää. Silloin voi Ojasen mukaan tarvita jo ammattiauttajan apua.

– Toimintakyky on mittari. Jos mieliala alkaa olla maassa ja ihmissuhteet tai työt kärsivät, kannattaa rohkeasti mennä juttelemaan psykologille tai lääkärille.

Lue myös: 

Yksinäisyyden tunne parisuhteessa ennakoi usein eroa – näin puutut ongelmaan ennen kuin on liian myöhäistä

Mistä yksinäinen voi löytää ystävän? Viisi yksinäisyyttä kokenutta kertoo

Yksinäisyys eron jälkeen – 5 asiaa, jotka kannattaa tehdä, kun kotona ei ole enää kumppania

X