Ihmiset ja suhteet

Rakkaalla lapsella on monta hämmentävää nimeä

Teksti:
Anna.fi
Vauva

Sanomalehtien syntyneet-palstaa lukiessa tuntuu, että suomalaisia edustaa nykyään kolme heimoa: kuninkaalliset, maahiset ja vanhukset. Vai mitä mieltä olette pienokaisista nimeltä Margareta, Kaarna ja Urho? Suosituimmat nimet olivat viime vuonna (2008) Emma ja Onni. Näen jo punamultamökin, tuohivirsut ja kehruurukin. Paitsi että Onni ja Emma ovat vaippaikäisiä taaperoita.

Nimimuodin muutos ei ole uutta. Tietyt nimet ovat aina kulloinkin olleet muodissa hävitäkseen sitten hetkeksi. Se mikä on muuttunut on nimien kirjo. Kaimautta pidetään nykyään ikävänä ilmiönä – ellei kaima ole ihailtu kuuluisuus.

Kansainvälisyys kunniaan

On loogista, että vanhemmat eivät halua torpedoida jälkikasvunsa kansainvälistä uraa nimellä, jota muualla ei kyetä lausumaan. Mutta miksi antaa nimi, joka on toivottoman yleinen kotimaan rajojen ulkopuolella? Danieleja ja Robertteja on maailmalla tuhkatiheässä, samoin kuin Olivioita ja Sophieita. Siinä voisi hyvin Tomi erottua edukseen. On outo ajatus, että suomalaisuus olisi kansainvälisellä kentällä rasite ja että tavanomainen ulkomainen nimi toisi jotain lisäpisteitä. Päinvastoin, Maxeja ja Elleneitä on siellä omasta takaa. Surkuhupaisaa on myös se, miten vanhemmat eivät mieti lapsen nimeä kokonaisuutena sukunimineen. Cordelia Mähönen ja Gregorius Äijälä nyt vain ovat hervottoman koomisia.

Kansainvälisten nimien oma sektorinsa on julkkisten mukaan nimetyt lapset. Haluaako kukaan, että hänet nimettäisiin jonkun aikansa tusinajulkimon mukaan?  Vai edustavatko David ja Victoria Beckham jotain sukupolvien yli kestävää ja arvostettavaa? ”Niin mä sain tän nimen, ku äidin mielestä se tyyppi oli tosi nätti. Myöhemmin se sitten kuoli kauneusleikkaukseen. Tai ehkä huumeisiin.” 

Satumaiset metsänolennot

Lapset

Fantasiakirjallisuuden ja –elokuvien sekä ympäristötietoisuuden nosteessa myös nimistöön on ilmaantunut satuolentojen ja luonnonilmiöitä kuvaavia nimiä. Mutta mitä jos Sadetuuli ei haluakaan isona jooganopettajaksi vaan juristiksi? Nimihän ei neitiä pahenna, mutta on hämmentävää kuinka periaatteessa arvoliberaalit vanhemmat pakkosyöttävät elämänkatsomuksensa lapselleen nimen muodossa.

Tulevaisuudessa pankinjohtajakin voi toki olla Gandalf, mutta eri asia on, haluaako hän kuulla velhomaisuudestaan joka käänteessä. Pankin asiakkaat saattavat myös toivoa, että johtaja on kiinni tämän maailman haasteissa eikä unelmoi Keski-maan pelastamisesta.

Tällaisissa intiaaninimissä lienee kyse vanhempien toivosta, että lapsi kasvaisi nimensä veroiseksi: henkiseksi ja hyväksi ihmiseksi. Toiveessa ei ole mitään vikaa, mutta hyväksi ihmiseksi kasvaakseen tarvitaan muuta kuin sopiva nimi. Hellyyttä taasen voidaan osoittaa lempinimilläkin. Se, että lapsi tuntee itsenä ainutlaatuiseksi ja erityiseksi vanhemmilleen on kiinni siitä hoidosta ja huolenpidosta mitä hän saa. Erikoisen nimen saanut lapsi voi hyvinkin miettiä, kelpaako hän aivan tavallisena pulliaisena ollenkaan.   

Vanhainkotiin vai tarhaan?

Minne sitä Kalevia ja Selmaa veisi, päiväkotiin vai dementiaosastolle? Tämänhetkisestä nimimuodista vanhusten nimet ovat herttaisin ilmentymä. Nämä (iso)isovanhempiensa nimistön mukaan nimensä saaneet tulevat muuttamaan ne assosiaatiot joita Kerttu, Kyllikki ja Ester herättävät tänään. Niistä tulee jälleen nuorison nimiä nykyisten Jennien ja Laurojen tilalle. Toinen asia on, että nämä lapset saavat kyllä tottua kaimoihin. Riippuu lapsesta, kuinka yksilölliseksi hän kokee kutsumanimensä Emma P. tai Onni K.

Nimiväännökset

Vauva

Micco ja Caisla esittäytyvät. Mitä näillä vänkyröillä on tarkoitus sanoa? Että on hauska harraste joutua tavaamaan nimensä joka ikinen kerta kun sen ääneen sanoo? Vai vähennetäänkö niillä lapsen vaivaa keksiä tuleva mesetysnimensä? Pecca2007 on ainakin cyberuskottava. Onneksi nimilautakunta on suhtautunut näihin muunnelmiin aika torjuvasti. Artistinimet ovat sitten aikanaan ratkottavia asioita. Nimet muuttavat muotoaan kielen mukana, ja monet aikoinaan lempiniminä ja lyhenteinä toimineet nimet ovat muuttuneet omiksi erisnimikseen (kuten vaikka Johannes Jussiksi). Mutta onko joku huomannut ääntävänsä nykyään k-kirjainta toisella lailla kuin ennen?

Onko mitään rajoja?

Useimmat nimiä aprikoivat vanhemmat oppivatkin nopeasti nimilain nyrkkisäännöt: ei pojalle tytön nimeä, eikä tytölle pojan nimeä. Eikä nimeä josta on lapselle ilmeistä haittaa. Nimilautakunta huomauttaa myös, että jos molemmat vanhemmat ovat suomalaisia, nimen tulee olla suomalaisittain kirjoitettavissa ja suomalaiseen kulttuurin sopiva. Tässä rajoja ei ole kuitenkaan tarkasti vedettävissä, kuten nimi-ilmoituksia lukiessa huomaa. Kyseinen linjaus kuitenkin rajaa useimmat Jeesukset ja numeroina ilmaistavat nimet pois. Eri asia on, jos aikuinen haluaa myöhemmin itselleen erikoisemman nimen, hän saa sen hiukan helpommin hyväksytyksi kun saman nimityksen lapselleen.

Teksti: Tiia

X