Ruoka

Vain viisi raaka-ainetta! Helppo kalacurry, lampaanlihalla täytetyt munakoisot ja sitruunainen uunibroileri ovat yksinkertaisia mutta juhlavia aterioita

Kolme ateriaa, joihin kaikkiin tulee vain viisi raaka-ainetta. Lähi-idän mausteilla terästetty munakoiso, tomaattinen kalacurry ja sitruunainen uunibroileri ovat sekä helppoja että maukkaita arkiruokia, jotka tekevät elämästä juhlan.
11.10.2019 Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Kristiina Kurronen

Helppo kalacurry

250 g minitomaatteja

600 g fileoitua kalaa (kuhaa, siikaa tai lohta)

noin 2 rkl Massaman currytahnaa

1 prk 400 g kookosmaitoa

1 nippu korianteria

Lisäksi suolaa, sokeria, öljyä, riisiä

1. Nypi kalafileistä pois ruodot. Leikkaa filee parin sentin kokoisiksi paloiksi. Mausta palat suolalla.

2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Halkaise tomaatit ja mausta leikkauspinta ripauksella suolaa ja sokeria. Paahda tomaatteja 12 minuuttia.

3. Kuumenna paistokasarissa 1 rkl öljyä. Paista currytahnaa hetki sekoitelleen. Kaada kookosmaito kasariin. Kiehauta seos.

4. Lisää kalapalat kastikkeeseen. Hauduta 5 minuuttia.

5. Kääntele tomaatit varoen ruokaan. Lisää pinnalle tuoretta korianteria. Tarjoa curry riisin kanssa.

Lampaanlihalla täytetyt munakoisot

Valitse kaupasta pieniä tai keskikokoisia munakoisoja, joiden pinta on pinkeä ja kiiltävä. Nykyaikaiset munakoisolajikkeet ovat entisiä miedompia, joten niitä ei enää tarvitse itkettää suolan kanssa ennen ruoanvalmistusta.

Lampaanlihalla täytetyt munakoisot

2 munakoisoa

400 g lammasjauhelihaa

2 limettiä

1 purjo

2 dl paksua jogurttia

Lisäksi öljyä, suolaa, mustapippuria, chilihiutaleita, juustokuminaa, kanelia ja hunajaa

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita munakoisot pitkittäin. Ruuduta hedelmäliha siten, että kuori jää ehjäksi. Valuta munakoisoille öljyä, mausta suolalla ja mustapippurilla.

2. Paahda munakoisoja noin 35 minuuttia, kunnes hedelmäliha on pehmeää ja paahtunut pinnaltaan ruskeaksi.

3. Valmista täyte munakoisojen paahtuessa. Paista jauheliha pannulla. Lisää 1 tl suolaa, 1/4 tl chilihiutaleita, 1 tl juustokuminaa, 1/4 tl kanelia ja vähän hunajaa. Puserra päälle yhden limetin mehu. Kuumenna seos.

4. Halkaise purjo pitkittäin. Huuhdo hyvin. Silppua purjo ja paista rapeaksi öljyssä. Täytä munakoisot jauhelihalla ja purjosilpulla.

5. Tarjoa munakoisot jogurtin ja limettilohkojen kanssa.

 

Sitruunainen uunibroileri.

Sitruunan, valkosipulin ja rosmariinin liitto on kiehtova.  Tässä trio maustaa uuniperunapaistoksen välimerelliseen tapaan. Samassa uunissa kypsyvät myös mehukkaat broilerileikkeet.

Broileria provencelaisten perunoiden kera

600 g broilerin paistileikkeitä

800 g perunoita

5 valkosipulinkynttä

1 sitruuna

2 rosmariininoksaa

lisäksi öljyä, suolaa, mustapippuria

1. Puolita broilerileikkeet. Sipaise leikkeet öljyllä ja mausta suolalla sekä mustapippurilla.

2. Laita uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Kuori ja viipaloi perunat.

3. Hienonna valkosipulinkynnet. Raasta sitruunasta kuori ja puserra mehu talteen. Silppua rosmariinin neulaset.

4. Lado perunat kerroksittain valkosipulin, sitruunankuoriraasteen ja rosmariinin kanssa. Ripottele perunakerrosten väliin suolaa ja mustapippuria. Sekoita sitruunamehuun 1 rkl öljyä. Kaada seos perunoiden päälle. Kypsennä perunoita 30 minuuttia.

5. Ruskista broileripalat kuumalla pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää broileripalat perunapaistoksen päälle ja jatka kypsennystä noin 20- 30 minuuttia kunnes broileri on kypsää.

Lisää ihania munakoisoruokia: Munakoiso-härkiskääryleet tomaattikastikkeessa ja marokkolainen munakoiso-tomaattisalaatti

Lue myös

Suosittelemme