Ihmiset ja suhteet

Tosimies on eri mies

Teksti: Elina

gladi”Ja kaikille iso hali”, totesi Tarja Halonen vaalikampanjansa lopuksi. Miksi jatkuva halihalipusipusi? Onko taistelevan Tarjan tasavallassa miehestä tullut armanintuoksuinen, itkevä vätys tai isyyden onnea hehkuttava siloinen jyrkikatainen? Missä on miehen oikeus olla ja jurnuttaa, haista, raivata piennarta hiki hatussa? Unohda mariuniformuiset femakot, metroseksuaalit ja unisex- vaatetus. Tosimiehen on aika astua jälleen ulos.

Sarkastinen esiinmarssi

Tosimiehen asialla on riivitön kirjallinen kaksikko Seppo Hyrkäs ja Tommy Tabermann, joiden ensimmäisestä Tosimies-kirjasta on parisenkymmentä vuotta. Seppo Hyrkäs on Iltalehden toimittaja, suomentaja, intellektuelli ja camp- huumorin ystävä. Ja ennen kaikkea hän on Tosimies. Tommy Tabermannia tuskin tarvitsee esitellä. Osansa saavat ryppyotsaiset feministit, kertasuhdekulttuurissa elävät nuoret naiset ja vätystelevät vellihousut.

”Kyse on toki ennen kaikkea satiirista. Anglosaksisessa kulttuurissa sillä on pitkät perinteet. Suomessa sitä ei niin viljellä”, piikikkään englantilaisen huumorin ystäväksi itsensä luokitteleva Tabermann huomauttaa. Tabermannin ja Hyrkäksen kirja ”Tosimiehen testamentti” iskee pirullisesti tosimieheyden ytimeen. Sinne, minne kevytlevitteillä, konsulteilla, stylisteillä tai naistenlehtien parisuhdepalstoilla ei ole asiaa.

Tosimiehen testamentti

Mukana on myös aitoa haikeutta, uusi metroseksuaalinen sukupolvi ei automaattisesti rakenna pesueelleen saunaa, raivaa metsää, hiihdä Finlandiaa tai herkisty ”Kansa taisteli, miehet kertovat” – kirjasarjojen parissa, tunnelmoi Iltatuulen viestin tai Pekka Parikan Talvisodan äärellä. Nuoret miehet masentuvat, toistelevat organisaatiokonsulttien jargonia työelämän muutoksesta. Muijasta on tullut parisuhde. ”On vaikeaa olla mies” – mantrasta on edetty surullisen suittuun steriiliyteen. Kyseessä on siis testamentti.

”Minulla on kolme poikaa. Maailma on tänään toisenlainen. Ei miehen malli automaattisesti periydy. Sodankäyneiden sukupolvien käsitykset mieheydestä ja työstä olivat toisenlaisia”, Tabermann sanoo.

Ylistys suomalaiselle miehelle

”On asioita, jotka ovat oikeastikin hälyttäviä. Tällainen on nuorten naisten alatyylinen kielenkäyttö. Nuorten naisten kulttuurista on tullut todella röyhkeää,” Tabermann pohdiskelee. Vielä pari vuosikymmentä sitten naiset eivät päässeet ravintolaan ilman miestä. Nyt he saattavat käyttäytyä kuin irvikuvat.

Lenita sai suomalaiset uskomaan, että valkoiset sukat ovat synti. Miksi pitäisi pyrkiä olemaan suittu stailattu salonkileijona, jolla ei ole mitään reilua ja rehtiä asiaa? Tosimiehen eleganssin sanelee käytännöllisyys ja hänen toimissaan on suuri järki.

”Suomalaista miestä on turhaan mollattu. Hän on kuitenkin luotettava, rehti, sanansa pitävä. Eri asia on toki perheväkivalta, johon syyllistyy 100 000 miestä”, Tabermann sanoo.

Jyrkkä ei hajusteille

Millainen on sitten Tosimies? Hän on ainakin henkisesti savolainen, päällysmieheksi syntynyt ja tietää miten muiden pitää olla. Hänellä on jalassaan saappaat, että hän pystyisi työelämässä reippaasti potkimaan persuksille. Tosimiehen nuoruudessa tehtiin töitä täysillä, eikä mamoiltu. Nuoremman Tosimiehen voi tavata vaikka K-raudassa.

Johan,32, epäilee isänsä Larsin, 59, olevan Tosimies. ”Hän ei käytä keinotekoisia hajusteita, esimerkiksi deodoranttia”. Tosimiehen nainen Susanna, 32, tunnistaa Tosimiehen kun sellaisen tapaa. ”Tosimies ei ajele rintakarvojaan eikä palvo David Beckhamia. Hän omistaa Leatherman- monitoimityökalun ja osaa vaihtaa autoonsa öljynsuodattimen”. Joskus miehen sietokynnys ylittyy. ”Tosimies vaihtaa kanavaa nähdessään ruudussa Saimi Nousiaisen. Hän myös arvostaa naista, jolle ei ole ongelma juoda vettä suoraan hanasta”, Susanna sanoo. Pikkusieluisuus ei jäydä Tosimiestä.

Tosimies saattaa tunnustautua Linda Lampeniuksen ja Marita Taavitsaisen, mutta ei niinkään heidän musiikkinsa ystäväksi. ”Miehellä tuollainen naama nyt menee”, sanoi 58-vuotias Jyrki kun katsoi viikkolehden kantta, jossa oli suomalainen näyttelijätär poikansa kanssa. Jyrki vastustaa hörhöilyä, ja pitää kasvisyöjiä epäilyttävinä. Hän saa päänsärkyä Elisabeth Rehnistä ja italialaisesta Lapset laulavat lapsille – kisasta. Ja Anni Sinnemäestä. ”Sanonko mistä? Täysi reppuselkäidealisti”. Tosimies saattaa olla mitä liberaalein henkilö, mutta hänellä on vankat käsitykset asioista. ”Naista en äänestä, enkä tofua grillaa”, Jyrki toteaa. Korkeakulttuurin lisäksi munkkikahvit Teboililla ja Matin ja Tepon musiikki inspiroivat Tosimiestä.

Aiheetonta kitinää

Otsa hiessä itsensä arville repineen Tosimiehen on vaikea ymmärtää nuorempaa lajitoveriaan, joka saa kaiken valmiina eteen ja silti rutisee. Englannissa on kursseja, joilla nuoret opetetaan sijaamaan sänkynsä. Tosimies on sukua Arto Paasilinnan riemukkaalle siltainsinööri Jaatiselle, joka uhmaa sovinnaisuutta ja toteuttaa itseään ehdoitta. Siltainsinööri Jaatinen päätyi asumaan kahden naisen kanssa. Tosipaikan tullen hän rakensi mitä vaan.

Tosimies ei turhia tutise, ei pyytele anteeksi tai ylipäätään mitään kadu. Jos hän jotain katuu, niin sitä, ettei ampunut liito-oravaa, maistoi erehdyksissä tofua tai että sattui ylipäätään syntymään. Maailma ei ole totisesti Tosimiehen arvoinen.

Seppo Hyrkäs ja Tommy Tabermann: Tosimiehen testamentti. Gummerus. 2006.

X