Julkkikset

Vloggaaja Sita Salminen kirjoitti eroottisen novellikokoelman – ja haluaa rohkaista ihmisiä puhumaan enemmän seksistä: ”Nautinto ja mielihyvä eivät ole koskaan pahitteeksi”

Sosiaalisen media vaikuttaja Sita Salminen, 27, kirjoitti eroottisen novellikokoelman, jonka tarkoituksena on rikkoa seksiin ja seksuaalisuuteen liittyviä stereotypioita.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Meri Björn

Sita Salminen toivoo, että hänen kirjansa herättäisi ajatuksia seksin ja seksuaalisuuden monimuotoisuudesta.

Sosiaalisen media vaikuttaja Sita Salminen, 27, kirjoitti eroottisen novellikokoelman, jonka tarkoituksena on rikkoa seksiin ja seksuaalisuuteen liittyviä stereotypioita.

Miljoonia katselukertoja, kymmeniätuhansia seuraajia. Suurien lukujen takana on nainen, kamera ja halu vaikuttaa.

– Minulla on työssäni yleensä enemmän ideoita kuin mitä saan toteutettua. En tiedä, mistä kaikki ideat edes tulevat.

Näin Sita Salminen kuvailee työtään. Ammatiltaan Sita on vloggaaja ja sosiaalisen median vaikuttaja. Nyt hän on julkaissut eroottisen novellikokoelman nimeltä Lupa.

Sitalle kirja on omilla kasvoilla kirjoitettu kannanotto seksuaalipositiivisuuden puolesta.

Rajojen rikkomista

Aivan raamien mukaisesta eroottisesta novellikokoelmasta ei Sitan projektissa ole kyse. Tavoitteenaan Sitalla on rikkoa teoksellaan sellaisia eroottisen kirjallisuuden stereotypioita, joita hän itse ei allekirjoita.

– Mielestäni eroottiset kirjat eivät kuvasta tarpeeksi sitä, kuinka moninaisia sukupuolia, pareja ja tapoja harrastaa seksiä on. Halusin luoda kirjan, joka on omien arvojeni mukainen, kuitenkin menettämättä sitä, että sen kuuluu kiihottaa.

Kirjan ydinsanoma on seksiin, omaan vartaloon ja seksuaalisuuteen kuuluva lupa ja itsemääräämisoikeus.

– Sinulla on lupa nauttia omasta kehostasi ja seksuaalisuudestasi. Lupa on kaiken seksuaalisen kanssakäymisen lähtökohta. Sitä ilman ei saa tapahtua yhtäkään kosketusta, Sita kiteyttää.

Nautintoa pimeyteen

Sita Salminen kuvailee eroottisen novellikokoelman kirjoittamisprosessia hienona matkana. Hän on parin viime vuoden aikana kiinnostunut enemmissä määrin feminismistä.

– Feminismi merkitsee minulle sitä, etten pysty sulkemaan silmiäni asioilta, jotka ovat huonosti. Sitä, että myöntää omat etuoikeutensa ja auttaa muita.

Sita sairastui 14-vuotiaana syömishäiriöön. Hän arvelee, että on sen takia herkempi myös kehopositiivisuuden kaltaisille liikkeille.

– On ollut hienoa ymmärtää, että vaikka minulla on ollut syömishäiriö, ei kehopositiivisuus silti ole suoraan oma liikkeeni. Sen sijaan oma juttuni on marginalisoitujen vartalojen liike, Sita kertoo.

Marginalisoitujen vartaloiden liikkeellä tarkoitetaan niidenkin kehojen huomioimista, joita emme mediassa yleensä näe. Liikkeen innoittama Sita on sisällyttänyt novellikokoelmaansa muun muassa tarinan pyörätuolia käyttävästä henkilöstä. Jotta novelli vastaisi mahdollisimman hyvin oikeaa elämää, Sita kertoo, että hänen tekstinsä on lukenut useampi pyörätuolia käyttävä ihminen.

– Omat ajatukseni seksuaalisuudesta muuttuivat kirjoittamisen aikana. Keskustelin kumppanini kanssa uusista jutuista, koska oli hyvä syy kysyä kysymyksiä, joita ei aikaisemmin ollut ymmärtänyt kysyä.

Eroottisen novellikokoelman kirjoittamisesta huolimatta Sita ei halua nimetä itseään pelkästään seksuaalivaikuttajaksi. Seksuaalisuus on hänelle aihe muiden joukossa.

– Olen ihan tavallinen tyyppi.  En koe, että olisin minkäänlainen roolimalli tässä asiassa. Kaipaan sitä, että ihan kaikenlaiset ihmiset – myös ujot ja tosi tavalliseksi itsensä kokevat – uskaltaisivat puhua seksuaalisuudestaan.

Sita toivoo, että hänen kirjansa herättäisi ajatuksia seksin ja seksuaalisuuden monimuotoisuudesta. Lisäksi hän haluaa luoda novelleillaan puhdasta nautintoa.

– Nautinto ja mielihyvä eivät ole koskaan pahitteeksi, Sita vinkkaa.

Sita Salminen toivoo, että ihmiset uskaltaisivat puhua seksuaalisuudestaan rohkeammin.
Sita Salminen toivoo, että ihmiset uskaltaisivat puhua seksuaalisuudestaan rohkeammin.

Sita Salminen x 3 – tiesitkö jo nämä asiat Sitasta?

1. Sita teki ensimmäisen vloginsa vuonna 2016

Sita latasi ensimmäisen videonsa Youtube-palveluun vuonna 2016. Vlogit eli videopäiväkirjat olivat luonnollinen jatkumo Sitan aikaisemmalle blogiharrastukselle, jonka tekeminen oli kuitenkin vuosien saatossa alkanut käydä paineiseksi.

Blogimaailma oli ammattimaistumassa, eikä Sita tuntenut enää kuuluvansa joukkoon. Hänestä myös tuntui, ettei hän voinut ilmaista persoonansa samalla tavalla kuin videolla.

– Ihmisillä alkoi olla blogeissa niin laadukkaita kuvia ja koin paineita kirjoittamisesta. Youtube oli silloin hyvässä nousussa ja videoiden tekeminen kiinnosti. Omasta arjesta kertominen oli siellä kokonaisvaltaisempaa, Sita sanoo.

2. Sita ammentaa inspiraatiota ihmisten auttamisesta  

Aluksi videoiden tekeminen oli Sitalle väylä oman luovuuden ja ideoiden toteuttamiseen: uusi aluevaltaus toi mukanaan alkuhuuman, josta Sita ammensi inspiraatiota.

Nyt, kolme vuotta myöhemmin, Sita kertoo olevansa videoidensa kanssa siinä pisteessä, jossa hän haluaakin olla. Hän saa tehdä sisältöä, joka tuntuu omalta ja on hänen itsensä näköistä.

Esimerkkinä tästä ovat rauhoittavat ASMR-videot.

Alun perin Sita päätyi ASMR-videoiden pariin etsiessään apua omiin uniongelmiinsa. Sitä, että hän itse tekisi ASMR-videoita jonain päivänä omalle Youtube-kanavalleen, ei Sita olisi osannut tuolloin arvata.

– Hyvä, että omalle poikaystävälleni kehtasin sanoa kuuntelevani niitä, koska ne olivat niin outoja, hän naurahtaa.

Nyt Sita on yksi Suomen tunnetuimmista ASMR-videoiden tekijöistä.

– Videoiden tekemisessä vetoaa se, että voin auttaa ihmisiä. Joku on kertonut kuunnelleensa videoitani synnytyksessä, toinen on taas saanut niistä apua ahdistukseen ja masennukseen.

3. Yhteinen podcast Veronica Verhon kanssa

Sita on tehnyt kahden tuotantokauden verran yhdessä hyvän ystävänsä, radiojuontaja ja tubettaja Veronica Verhon kanssa POKS-podcastia.

Projekti on ollut Sitalle vapauttava kokemus.

– Koen, että iso osa omasta persoonastani on sitä, millainen olen muiden ihmisten seurassa ja miten kohtelen muita ihmisiä. Se puoli ei koskaan näy videoissa. Ihanaa, että olen päässyt näyttämään ihmisille, millainen keskustelija, kuuntelija tai vitsinheittäjä olen.

Lue myös:

Veronica Verho eli Mariieveronica rakastaa yksisarvisia ja on järisyttävän suosittu vloggaaja – 10 asiaa, joita et välttämättä tiennyt Selviytyjät-Veronicasta

Tubettaja Maria Kangaskortet ja kirurgi Sikri Tukiainen eivät mielellään kerro ammattiaan vieraassa seurassa – miksi näin?

Tubettaja Tuure Boelius ja Tero-isä eivät pelkää kyyneleitä: ”Herkkyys on Boeliuksen miesten heikko kohta”

X