Kalastajan vaimo

Kesä2023 käynnissä (kukkahöpinää)

Teksti:
Johanna Alvestad

Kuulin että Suomen kesäkuu on ollut vielä viileä. Täällä kesä on alkanut ihan kunnolla kylmän toukokuun jälkeen. Se on nyt. Kesä on käynnissä ja . 

Mulla on jo melkein lomaolo. Enkä tarvitse muuta kuin omassa pihassa kuljeskelua kasveja ja kukannuppuja ihmetellen. Olav vähän valittaa, etten puhu nykyään mistään muusta kuin kukista. Missä on paljon nupppuja ja mistä olen vähän huolissani. Pionit eivät esimerkiksi kukkineet laisinkaan tänä vuonna (niiden ensimmäinen vuosi siirron jälkeen), mutta siinä missä alppiruusut alkavat jo varista, puhkeavat unikot kukkaan juuri nyt – miten ihanasti unikon nuppujen karvaiset kuoret putoavat maahan kuin linnunmunat poikasten kuoriuduttua! 

Mulla on pihassa vuodesta toiseen yksi supersuosikki; kurjenpolvi (lajike Rozanne). Rozanne on helppohoitoinen, leviää ja kasvaa kauniisti ja nyt kun sen nuput juuri aukeavat, kukkivat nuo siniset pyöreät kukat pitkälle syksyyn asti. Toinen – uudempi suosikki on kellukka (lajike Mai Tai), joka on jo kukintansa aloittanut; se on toi pieni oranssin pinkki kukka. Myös Mai Tai kukkii penkissä kauniisti ainakin kesä- ja heinäkuun. Näiden lisäksi mun pihassa on paljon myös poimulehtiä; niihin ei tule värillisiä kukkia, mutta ne ovat todella kaunista ”täyteainesta” kukkakimpuissa ja valtaavat nopeasti tilaa siellä missä ne saavat levitä. 

Ja ruusuja on paljon. Odottakaas kun ne puhkeavat kohta kukkaan. 

Kesän suosikkiruoka täytyy olla uudet perunat ja kala, eikö? Ja kukkakaali-parsakaalisalaatti pinjansiemenillä.

Eli kaikki aika hyvin. On nuppuja ja uusia perunoita. Ja kesä. Mutta kaikki on tällä hetkellä hirmu kallista, tiedättekö, Norjan kruunukin on heikko. Tuntuu että mitään ylimääräistä ei ole varaa ostaa. Mut ei se mitään. Ei tässä mitään ylimääräistä tarvitsekaan. Eikä mihinkään lähteä tai mitään kummallista tehdä. Nauttia vain pienistä hetkistä. Rauhasta ja itsekseen olosta (minusta tulee vuosi vuodelta vain enemmän introvertti). Kesäilloista ja valosta.

Nähdään pian. <3

 

X