Kalastajan vaimo

Kolakakut ja joulukorvikset

Teksti:
Johanna Alvestad

 

Heip, nyt on kaivettu esiin joulukorvikset. Vanhat, kerran H&M:ltä aika halvalla -ehkä jopa alennuksesta ostetut, mutta aina yhtä kauniit. Oikeastaan näitä pitäisi käyttää joulukuun jokaisena päivänä eikä säästellä mihinkään erityisempään. Joulukuun jokainen päivä on tarpeeksi erityinen hienoille korviksille.

Huomaatteko etten ole saanut maalattua seinää? Kerroin kai suunnilleen viimeksi että seinästä on poistettu ikkuinoita ja se pitää nyt sitten fiksata uudelleen. Maalaamattomuus ei oikeastaan ole mun saamattomuutta vaan meidän epäröintiä. Olav ei ole lukuisista pyynnöistäni huolimatta hakenut mulle sitä maalia ja muita tarvikkeita esille. Tiedän, ettei se haluaisi luopua tapetista. Ja minä sitten; olisin voinut itse etsiä sen maalin varastosta, vaikka Olav sijainnin helpommin tietääkin. Mutten ole edes yrittänyt. En kai minäkään haluaisi luopua.

Muistatteko muuten että mietin näitä hiuksiakin; että pitäiskö käydä laittamassa jotain kirkastavaa väriä vai annanko luonnolisuuden rehoittaa. Nyt sitten ostin ihan itse raidoitusväripaketin ja laitoin ihan vain etummaisiin hiuksiin raidat. Ihan itse. Kasvot saivat kirkastusta, mutta muuten hiukset pysyivät omassa värissään. Ja voin taas vähän venyttää kampaajakäyntiä (jota odotan kyllä jo innolla, sitten kun tarve on tarpeeksi suuri).

 

Leivoin myös ihan megahelppoja (ja hyviä!) joulukeksejä. En nyt muista onko vastaavia Suomessa, mutta ruotsiksi näitä kutsutaan nimellä kolakakor ja täällä Norjassa eniten vain ruskeiksi tikuiksi, brune pinner. 😀 Ei mitään terveysruokaa, mutta ihan älyhyviä – sellainen karamellinen vähän sitkeä keksi.

Meillä on tapana laittaa kahvit joka iltapäivä -teettekö tekin? Nämä keksi ovat aivan täydellinen makupala joulukuisille kahvitteluille. 🙂

Tarvitset: 400g huoneenlämpöistä voita / 4 dl sokeria / 4 rkl vaaleaa siirappia / 8 dl vehnäjauhoja / 2 tl vanijasokeria / 2 tl ruokasoodaa

Voiteluun: 1 muna / koristeeksi helmisokeria

 

Aloita laittamalla uuni 180 asteeseen (kiertoilma mieluiten). Palastele voi kuutoiksi ja sekoita voi ja sokeri vaaleaksi vaahtomaiseksi taikinaksi. Lisää sitten siirappi ja lopuksi jauhot, vaniljasokeri sekä sooda. Taikina on nyt sellaista murutaikinamaista – vaivaa sitä käsin kunnes taikina on kiinteä pallo. Jaa taikina neljään osaan ja tee osista neljä makkarapötköjä. Nämä pötköt laitat sitten leivinpaperille ja  tasoitat litteiksi levyiksi. Voitele levyt munalla ja ripottele helmisokeria päällä. Yhdelle pellille mahtuu helposti kaksi levyä, mutta ne leviävät ja kohoavat hieman uunissa. Paista levyjä noin 12-15 minuuttia ja kun otat levyt uunista, leikkaa ne kapeiksi kekseiksi. Taikina on lämpimänä ihan pehmeää, mutta jähmettyy jäähtyessään. Tässä voit tietysti käyttää mielikuvitusta ja leikata keksit ihan mihin muotoon vain, mutta täällä nämä ovat tavallisimmin tosiaan tällaisia ”ruskeita tikkuja”. 😀

X