Kauneus

Risiiniöljyä sanotaan ihmeaineeksi, joka saa ripset ja kulmakarvat kasvamaan – testasimme, toimiiko se todella

Risiiniöljy on luonnonmukainen monitoimituote, jota voi hyödyntää ripsien, kulmakarvojen, ihon ja kynsien hyvinvointiin.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
iStock, valmistajat

Risiiniöljyn sanotaan edistävän kauniiden ja pitkien ripsien kasvamista.

Risiiniöljy on luonnonmukainen monitoimituote, jota voi hyödyntää ripsien, kulmakarvojen, ihon ja kynsien hyvinvointiin.

Risiiniöljy on kasviöljy, joka saadaan risiinipuun siemenistä. Sitä hyödynnetään monipuolisesti eri käyttötarkoituksiin, mutta aika ajoin risiiniöljy nostetaan esiin erityisesti ihonhoidon ja hyvinvoivien hiusten ihmeaineena.

Suomen ihosairaalan erikoiskosmetologi Katja Khalifi on törmännyt 30-vuotisella urallaan risiiniöljyyn useaan otteeseen. Kun kysyn, mihin risiiniöljyn tehon uskotaan perustuvan, Khalifi nostaa ensimmäisenä esille rasvahapot.

– Risiiniöljy sisältää rasvahappoja, jotka kosteuttavat ihoa sekä antavat kiiltoa ja struktuuria hiuksille. Ne hoitavat ja tukevat karvan kasvua, Khalifi kertoo.

Lisäksi risiiniöljy sisältää E-vitamiinia, A-vitamiinia ja antioksidantteja. Kyseessä on siis monipuolinen tuote, joka suojaa ihoa ja karvaa.

Risiiniöljy kiinnostaa, mutta tehosta ei ole tieteellistä näyttöä

Vaikka moni kokee, että risiiniöljy tarjoaa apua harvoihin karvoihin, Khalifin mukaan sen karvoja kasvattavaa vaikutusta ei ole pystytty todistamaan tieteellisesti. Khalifin kokemuksen mukaan tulokset vaihtelevat varsin paljon.

– Risiiniöljy on siinä mielessä mystinen aine, että toiset kokevat sen varsin tehokkaaksi karvankasvattajaksi, toiset eivät näe minkäänlaisia vaikutuksia, Khalifi sanoo.

Toisaalta vastaan on tullut myös tapauksia, joissa tulos on täysin toivotun vastainen. Tämä johtuu Khalifin mukaan siitä, että toisille risiiniöljy on yksinkertaisesti liian voimakas.

– Jos risiiniöljylle herkistyy, silmänympärysiho voi turvota ja ripsiä voi lähteä, Khalifi sanoo.

Risiiniöljy on koostumukseltaan usein paksua ja tuhtia. Se on Khalifin mukaan voimakas tuote – jopa niin voimakas, että hän ei suosittele käyttämään sitä sellaisenaan.

– Risiiniöljyä käytetään sen monipuolisuuden vuoksi ihonhoitotuotteiden ja shampoiden lisäksi myös puhdistusaineissa ja autotarvikkeissa. Kyseessä on siis varsin tuhti tuote, jota en itse käyttäisi sellaisenaan, Khalifi sanoo.

Lue myös: Tuuheammat ja pidemmät ripset viikossa kotikonstein? Testasimme!

Laveran ripsiseerumi sisältää arganöljyä, risiiniöljyä ja jojobaöljyä. 9 ml / 12,20 euroa.

Risiiniöljy: Käytä näin

Sen sijaan Khalifi suosittelee kokeilemaan risiiniöljyä toiseen öljyyn sekoitettuna.

– Risiiniöljyä voi laittaa pienen määrän esimerkiksi jojoba-öljyn sekaan. Jojoba-öljy on kasvivaha, joka muistuttaa ihon omaa talia, Khalifi kertoo.

Muita hyviä niin sanottuja kantaöljyjä ovat avokado- ja manteliöljy.

Tämän jälkeen öljyseosta voi varovasti laittaa ripsen tyveen ripsiharjan tai pumpulipuikon avulla. Mahdollisia tuloksia ilmaantuu useimmiten muutaman viikon kuluessa. Jos risiiniöljy aiheuttaa ihon ärtymistä tai ripsiä lähtee, Khalifi suosittelee käytön lopettamista.

Risiiniöljy sopii ripsien ja kulmakarvojen lisäksi myös kynsille, kynsinauhoille sekä kantapäiden iholle.

– Tällöinkin sekoittaisin risiiniöljyä esimerkiksi oliiviöljyn sekaan. Etenkin jos on herkkäihoinen tai allerginen, kannattaa risiiniöljyn kanssa olla varovainen.

Risiiniöljy ripsivärissä
Monet kosmetiikkatuotteet sisältävät risiiniöljyä, kuten tämä Yves Rocherin tuuheuttava ripsiväri. 7,8 ml / 24,90 euroa.

Risiiniöljy testissä: Annan kauneustoimittaja testasi vaikutukset ripsiin ja kulmakarvoihin

Risiiniöljy
Puhdas+ -öljy on valmistettu Suomessa kotimaisista raaka-aineista. 50 ml / n. 10 euroa.

Lähtötilanne

Ripseni voivat tällä hetkellä varsin hyvin. Olen käyttänyt yhdeksän kuukauden ajan ripsiseerumia, joka on tehnyt ripsistäni pidemmän ja vahvemman tuntuiset.

Kulmakarvoissani on yksittäisiä koloja, joihin toivoisin täytettä. Kenties risiiniöljy kasvattaisi uutta karvaa koloihin?

Näin tuote toimii

Apteekista löytyy testiä varten sataprosenttinen risiiniöljy. Pakkauksen mukaan tuotetta voi hyödyntää ripsiin, kulmakarvoihin, hiuspohjaan ja kynsinauhoihin.

Ensimmäisenä iltana sivelen paksua ja läpikuultavaa öljyä yläripsiin. Risiiniöljy jättää ripset märän näköisiksi ja tuntuisiksi. Laitoinkohan öljyä liikaa? En huomaa tuotteen aiheuttavan ärsytystä. Seuraavana iltana sivelen öljyä ripsien pituuksien sijaan ripsen tyveen. Öljyä eksyy myös silmäluomille, joista koitan pyyhkiä ylimääräiset jäämät pois. En tiedä, kuvittelenko vain, vai kutiavatko silmäluomeni. Hätkähdän ja nousen vielä sängystä pyyhkimään silmät kostealla vanulapulla. En halua herätä turvonneilla silmäluomilla.

Jatkan testiä soveltaen: levitän itselleni tutun ja turvallisen ripsiseerumin aivan ripsen tyveen ja sipaisen risiiniöljyä vain ripsien pituuksiin.

Käytän tuotetta myös joka ilta kulmakarvoihin. En laimenna risiiniöljyä kantaöljyyn, eikä ihoni tunnu ärtyvän kulmakarvojen alueelta. Jatkan kokeilua huoletta. Levittäessä kulmakarvat tuntuvat lähes lilluvan tuhdissa öljyssä, mutta aamuisin öljy on imeytynyt.

Lopputulos

Ripset tuntuvat kosteutetuilta ja ravituilta, mutta muuta muutosta en niissä kokeilujakson aikana huomaa suuntaan tai toiseen.

Kulmakarvat näyttävät hyvinvoivilta, kenties jopa hieman tuuheammilta, ja ne on helpompi muotoilla.

Tämä yllätti

Tuote on varsin riittoisaa. Sitä voi käyttää yllättävän moneen. Olen Khalifin kanssa kuitenkin samaa mieltä siitä, että yksinään se on varsin tuhtia ja voimakasta. En uskaltaisi laittaa risiiniöljyä sellaisenaan esimerkiksi herkästi talia erittävään päänahkaani, edes testimielessä.

Kotiliesi.fi: Kasvattaako risiiniöljy ripsiä? Testasimme hehkutetun kotikonstin – ennen ja jälkeen -kuvat puhuvat puolestaan

X