Reseptit

Keväinen siikakurniekka

Rajakarjalaisen perinteen mukainen kurniekka valmistetaan kokonaisesta kalasta ja kuoreksi leivotaan kuohkea vehnäpohjainen hiivataikina.  Kurniekka on edelleen herkullinen lämpimäinen sellaisenaan, voisulan, kylmäpuristetun öljytilkan tai munavoin kanssa.

Teksti:
Maarit Cederberg
Kuvat:
Kari Hautala

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 5 dl vettä
  • 25 g hiivaa
  • 3 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
  • 2 tl suolaa
  • 1 dl kauraleseitä
  • 1 l vehnäjauhoja

voiteluun:

  • 1 muna

pinnalle:

  • 1 rkl seesaminsiemeniä

täyte:

  • 2 keskikokoista siikaa (1,5–2 kg kalaa)
  • 400 g pinaattia tai villivihanneksia kuten nuoria nokkosia, vuohenputkea tai horsmanversoja
  • 2 kevätsipulia varsineen
  • 1 tl basilikaa
  • 1 tl oreganoa
  • 1.5 tl suolaa
  • yhden sitruunan mehu
  • 0.5 tl mustapippuria
  • 4 rkl voita nokareina

Valmistusohje

 

Valmista keväinen siikakurniekka näin:

Suomusta ja perkaa kalat ja leikkaa fileiksi. Poista ruodot. Pirskota kalafileille sitruunaa ja ripota pinnalle mausteet.

Kiehauta pinaatti vähässä vedessä, valuta ja mausta voinokarein. Pilko kevätsipuli varsineen ja sekoita pinaatin kanssa. Jaa pinaatti kahden fileenpäälle ja peitä kumpikin filee niin että saat kokonaisen kalan. Anna maustua hetki viileässä.

Kuoren valmistus

Murenna hiiva haaleaan veteen, lisää suola, öljy ja kauraleseet. Alusta vehnäjauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Peitä liinalla ja nostata kaksinkertaiseksi. Kytke uuni 225-asteiseksi.

Kumoa taikina leivinpöydälle, jaa kahtia ja kauli taikinoista kaksi kalojen kokoista kuorilevyä. Aseta maustuneet kalafileet kuoren puoliskoille ja taita taikinat kansiksi. Nipistä reunat umpeen. Nosta kukot uunipellille. Anna kohota hiukan. Voitele kukot munalla ja ripota pintaan seesaminsiemeniä.

Kypsennä kurniekat uunin keskiritilällä ensin kymmenen minuuttia 225 asteessa. Laske lämpö 180 asteeseen ja anna kukkojen paistua vielä puolisen tuntia eli kunnes kuori on kullankeltaista ja kopsahtavaa. Kääri kypsät kurniekat voipaperiin. Tarjoa siikakurniekat ruohosipuli-öljy-sitruunakastikkeen kanssa.

Vihje:
Kookkaan harrin, lahnan, kuhan tai lohen tarjoilu on vaivattominta viipaloituna. Varaa viipaleiden mukaan nokare tillimunavoita

X