Reseptit

Omenajuustokakku

Hyydytetty omenajuustokakku kätkee sisäänsä pehmeäksi voissa haudutettua ja kanelilla maustettua omenaa. Kinuski viimeistelee maun.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Laura Riihelä

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

12

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Omenajuustokakku, pohja:

  • 75 g voita
  • 200 g keksejä (esim. Bastogne)

Omenat

  • 500 g kotimaisia omenoita
  • 25 g voita
  • 3/4 dl fariinisokeria
  • 2-3 tl kanelia

Täyte

  • 4 liivatetta
  • 1 sitruunan kuori ja mehu
  • 2 dl vispikermaa
  • 1 1/2 dl tomusokeria
  • 200 g tuorejuustoa
  • 200 g vaniljarahkaa
  • 2 tl vaniljasokeria

Kinuski

  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1 rkl voita
  • 1/4 tl hiutalesuolaa

Valmistusohje

Omenajuustokakku tehdään helposti näin:

1. Jauha keksit murusiksi monitoimikoneessa tai sauvasekoittimen leikkurissa. Sulata voi ja sekoita murusiin. Peitä irtopohjaisen kakkuvuoan (halk. 22 cm) pohja leivinpaperilla ja painele muruseos pohjan päälle. Säästä vähän muruseosta kakun koristeluun.

2. Kuori omenat ja leikkaa ne arpanopan kokoisiksi kuutioiksi. Sulata voi pannulla, lisää omenakuutiot, kaneli ja sokeri. Kuumenna keskilämmöllä sekoitellen, kunnes omenat pehmenevät hieman. Levitä omenat murupohjan päälle.

3. Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Raasta sitruunasta kuori ja puserra mehu talteen. Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi. Pehmennä tuorejuusto vatkaamalla ja kääntele se kermavaahdon joukkoon. Lisää rahka ja mausta seos vaniljasokerilla sekä sitruunan kuoriraasteella.

4. Kuumenna sitruunamehu kiehumapisteeseen mikrossa. Puserra liivatteet käsin kuivaksi ja liuota ne kuumaan mehuun. Anna liivatteen jäähtyä hetki ja lisää se nauhana täytteeseen samalla sekoittaen. Kaada täyte vuokaan ja laita kakku hyytymään jääkaappiin noin neljäksi tunniksi. 

5. Mittaa kerma ja fariinisokeri pieneen kattilaan. Keitä seosta hiljalleen 5–7 minuuttia, kunnes se sakenee. Lisää voi ja suola. Anna kinuskin jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Irrota kakku vuoasta ja siirrä se tarjoiluvadille. Valuta kinuski kakun reunoille. Viimeistele omenajuustokakku keksimuruilla.

Katso myös: Vegaaninen täytekakku omena-kinuskitäytteellä

Katso myös Kotiliesi.fi: Manteli-omenapiirakka

X