Reseptit

Savukalaveneet

Teksti:
Maarit Cederberg

Valmistusaika

alle 30 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 2 kesäkurpitsaa tai 2 tuoretta kurkkua
  • 1 tl merisuolaa

täyte:

  • 1 ruodottomaksi perattu savusiika, ahven tai pieni lahna
  • 2 omenaa tai päärynää
  • 1 tuore kurkku
  • 200 g tuorejuustoa
  • 1 tl piparjuuriraastetta tai vajaa 0,5 tl valmista Wasabi-tahnaa
  • 1 tl hunajaa
  • 1 tl sinappia
  • pieni nippu ruohosipulia ja sipulin kukkia
  • pieni nippu tuoretta saksankirveliä tai tilliä

Valmistusohje

Halkaise kesäkurpitsat pitkittäin, koverra siemenosa pois niin, että kurpitsat näyttävät veneiltä. Ripota kurpitsan leikkauspinnoille suolaa. Suola vetää ulos kosteutta kurpitsasta sillä aikaa kun kuumennat grillin tai parilapannun. Kuivaa kurpitsat paperilla ja paahda viisi minuuttia leikkauspinnalta. Kesäkurpitsaan saa jäädä purutuntuman verran raakuutta.

Sekoita paloiteltu ja perattu savukala tuorejuustoon. Lisää kuorittu ja karkealla terällä raastettu omena tai päärynä, piparjuuriraaste, hunaja sekä sinappi. Mausta silputulla ruohosipulilla ja kirvelillä tai tillillä.

Täytä haaleat kesäkurpitsat tai kurkkuveneet kalatahnalla ja tarjoa esimerkiksi alkuruokana grilliruokia odotellessa.

Vihje:

Savukalasta on moneksi. Hiukan jäähtyneenä kala sekoittuu tuorejuuston kanssa notkeaksi tahnaksi, josta saa täytteen myös leipäviipaleille. Tahnalla silatuista ruisleipäviipaleista saa hetkessä savukalaleivoksia, jotka koristellaan omenaviipalein.

Maistunevat myös mökkikauden yllätysvieraille laiturikahveilla tarjottaviksi tai suolapaloiksi kuohuvaa maljaa nautittaessa ja kuulumisia vaihdettaessa.

X