Terveys

Vatsavaivojen syy voi olla juomassa – tarkista nämä asiat mehupurkin kyljestä

Vatsavaivojen aiheuttajaa etsitään tyypillisesti lautaselta, mutta syypää voi löytyä myös lasista. Suolisto voi suutahtaa niin happamasta kahvista, vääränlaisesta mehusta kuin hyvää tarkoittavasta digestiivistäkin.

Teksti:
Virve Järvinen

Herkkävatsaisen kannattaa tutkia myös juomien ainesosat.

Vatsavaivojen aiheuttajaa etsitään tyypillisesti lautaselta, mutta syypää voi löytyä myös lasista. Suolisto voi suutahtaa niin happamasta kahvista, vääränlaisesta mehusta kuin hyvää tarkoittavasta digestiivistäkin.

Menikö vatsa sekaisin? Laillistettu ravitsemus­terapeutti Katja Nissinen Terveystalosta kertoo, millaiset juomat voivat aiheuttaa herkkävatsaiselle vaivoja.

1. Miksi vatsavaivaisen kannattaa miettiä juomisia?

Etsimme usein ensimmäisenä vatsavaivojen aiheuttajaa ruoasta, vaikka syy voi olla myös juomissa. Juoma voi jopa aiheuttaa vatsavaivoja nopeammin kuin ruoka, sillä neste solahtaa ohutsuoleen ruokaa sukkelammin.

Juoma voi röyhtäyttää, närästää ja turvottaa. Se voi aiheuttaa ilmavaivoja, ummetusta ja ripulia eli samoja vaivoja kuin syötävät.

Liian vähäinen veden juominen vaikuttaa vatsan toimintaan. Esimerkiksi aineenvaihduntamme vaatii vettä toimiakseen. Jos juo kovin vähän, suolistossa oleva neste imeytyy elimistön käyttöön, jolloin uloste kuivuu ja tulee ummetusta. Riittävä veden juominen ja kuidun saanti pehmentävät ulostetta ja nopeuttavat sen kulkua ruoansulatuskanavassa.

Lue myös: Pauliina, 46, kärsi 30 vuotta vatsavaivoista, kunnes iso ruokavaliomuutos toi avun: ”Aloin tehdä itselläni ihmiskokeita”

2. Mikä juomissa aiheuttaa vatsavaivoja?

Syy vatsavaivoihin on usein juoman ainesosissa. Jos esimerkiksi saa oireita laktoosia tai huonosti sulavia fodmap-hiilihydraatteja sisältävistä ruoista, niitä sisältävä juomakin tuntuu ikävältä vatsassa. Osa laktoosi-intolerantikoista voi nauttia jonkin verran laktoosia sisältävää ruokaa mutta ei välttämättä juomaa, sillä juomassa on enemmän laktoosia.

Ruokapäiväkirja on tarkka tapa etsiä oireiden aiheuttajaa. Helpommalla pääsee, kun pysähtyy vatsavaivojen äärelle miettimään aiempia syömisiä ja juomisia. Jos esimerkiksi päivän aikana on juonut useamman kahvikupillisen, seuraavana päivänä niiden määrää voi vähentää ja katsoa, mitä tapahtuu.

3. Mitä herkkävatsaisen tulee lukea mehupakkauksesta?

Ensimmäiseksi kannattaa katsoa, mitä marjoja, hedelmiä ja kasviksia mehuun on käytetty. Omena, päärynä, luumu, aprikoosi ja mustaherukka voivat fodmap-hiilihydraatteina aiheuttaa herkkävatsaisille vatsavaivoja. Osa voi sietää niitä pieninä määrinä: tuoteselosteessa ensimmäinen on aina ainesosa, jota kyseisessä tuotteessa on eniten ja viimeinen se, jota on vähiten.

Vatsavaivoja voi tulla, jos tuoteselosteesta löytyy seuraavia: fruktoosi, ksylitoli, glukoosi-fruktoosisiirappi, frukto-oligosakkaridit eli FOS, inuliini, laktoosi tai jokin keinomakeuttaja, kuten maltitoli tai sorbitoli.

4. Miten kahvin vatsahaittoja voi vähentää?

Kahvi on hapanta, ja hapokkuus voi ärsyttää vatsaa ja närästää. Mitä pidempään kahvipapuja paahdetaan, sitä enemmän hapokkuus vähenee: tummapaahtoinen kahvi on vähemmän hapanta kuin vaalea. Se sopii usein heillekin, joita kahvi närästää. Loraus maitoa tai kasvijuomaa voi vähentää närästystä entisestään.

Kahvi lisää suolen supistelua ruoansulatuskanavan loppupäässä ja helpottaa suolen tyhjenemistä. Osa kokee sen hyvänä asiana, osa haittana.

Kaikkien juomien vatsahaittoja voi vähentää, kun nauttii ne ruoan kanssa.

Vatsa sekaisin. Henkilö lisää banaania tehosekoittimeen.
Jos vatsa saisi valita, se söisi hedelmät mieluummin sellaisinaan kuin smoothieksi muussattuina. © iStock

5. Sopiiko tee joka vatsalle?

Musta ja vihreä tee sekä useimmat yrttiteet sopivat yleensä myös herkkävatsaisille. Musta tee tosin voi kovettaa vatsaa.

Oolong, chai-tee ja kamomillahauduke sisältävät muita teitä ja yrttihaudukkeita enemmän fodmap-yhdisteitä ja saattavat ärsyttää herkempiä vatsoja. Jos teehen lisää hunajaa, herkkä vatsa reagoi. Hunajan fruktoosi on fodmap-hiilihydraatti.

Lue myös: Tuleeko sinullekin vatsa kipeäksi ja tukala olo ruoan jälkeen? Saatat kärsiä ruoansulatusentsyymien puutoksesta

6. Mikä juoma hellii vatsaa aamulla?

Herääminen ja sängystä nouseminen toimivat ruoansulatuskanavalle aikamerkkinä ja herättelevät suolen tyhjenemään. Lasi vettä lisää tätä vaikutusta. Aamua ei kuitenkaan tarvitse aloittaa vesilasillisella, jos se ei maistu ja päivän aikana tulee juotua riittävästi eli 1–1,5 litraa nesteitä.

Hedelmäinen ja marjainen smoothie on suosittu aamupala. Jos vatsa saisi valita, se söisi hedelmät mieluummin sellaisinaan. Pureskelua vaativat hedelmät sulavat ruoan­sulatuselimistössä hitaammin, jolloin niiden sisältämä fruktoosi ehtii imeytyä ohutsuolesta paremmin elimistöön. Imeytymätön fruktoosi päätyy paksusuolen puolelle ja tekee ulosteesta löysää.

7. Onko maito vatsalle hyvä ruokajuoma?

Maidon proteiini hidastaa mahalaukun tyhjenemistä. Jos maito sisältää runsaasti rasvaa ja sitä juo paljon, maha voi tyhjentyä turhankin hitaasti. Se aiheuttaa herkkävatsaiselle kipristelyä.

Maito tai kasvijuoma on hyvä ruokajuoma, jos aterialla on niukasti kalsiumia, mutta ilmankin pärjää. Jos ruokavalioon kuuluu jugurttia, rahkaa tai vastaavia kasviproteiineja, aterialla voi juoda vettä.

Päivittäiset maitotuotteet on hyvä valita hapanmaitotuotteiden joukosta. Niiden probiootit tukevat suoliston hyvää mikrobikantaa.

8. Miksi suolisto suuttuu sitruksista ja kuplii poreista?

Hiilihapotetut kuplajuomat lisäävät kaasun määrää vatsassa ja suolistossa ja löystyttävät ruokatorven alasulkijaa. Tämä voi röyhtäyttää ja nostattaa hapanta mahalaukun sisältöä ruokatorveen.

Sitrushedelmät ovat happamia, ja niistä valmistettu mehu vaikuttaa ruokatorven alasulkijaan samoin kuin hapotetut juomat.

Röyhtäily voi olla seurassa kiusallista, mutta röyhyjä ei kannata pidätellä. Ellei suolistokaasu pääsee poistumaan, vatsa voi turvota ja kipeytyä. Toki kaasu voi poistua myös peräpäästä.

9. Mikä on vatsalle paras juoman lämpötila?

Ihmisen ruoansulatuselimistö on sopeutunut evoluution aikana eri lämpötiloihin. Tulikuuma juoma voi kuitenkin polttaa vatsassa ja jääkylmä aiheuttaa krampin. Suu kertoo, milloin juomaa ei kannata lämpötilan vuoksi niellä.

Kylmän veden juominen on yksi tapa säädellä kehon lämpötilaa. Tästä voi olla hyötyä helteellä ja hikiliikunnassa. Kylmiä juomia tulee myös juotua enemmän, joten niillä on helpompi huolehtia riittävästä nesteen saannista. Jos on nestevajausta, kannattaa juoda kehonlämpöistä nestettä. Se saattaa imeytyä nopeammin.

Lue myös Kotiliesi.fi: Miksi koko ajan pierettää? Lääkäri neuvoo 4 keinoa hillitä ilmavaivoja

10. Helpottaako alkoholi ruoansulatusvaivoja?

Digestiivit eivät jouduta ruoan­sulatusta. Kaikki alkoholi voi pahentaa vatsavaivoja. Rommissa ja väkevissä viineissä voi olla paljon fodmap-hiilihydraatteja, ja kuohuvat ja kuplivat juomat voivat närästää.

Isot alkoholiannokset heikentävät suoliston mikrobitasapainoa ja lisäävät suoliston läpäisevyyttä suoliston tuottamille aineille, imeytymättömälle ruoalle ja mikrobeille. Tämä voi aiheuttaa vatsa­kipua, turvotusta ja ripulia.

Asiantuntijana laillistettu ravitsemus­terapeutti Katja Nissinen, Terveystalo

X