Ravinto

Siirillä, 23, oli IBS-diagnoosin jälkeen viisi vaikeaa vuotta: ”Löysin tavan syödä muutakin kuin kanaa”

IBS aiheutti Siirille kovia vatsakipuja. FODMAP-ruokavalio vei aluksi syömisestä ilon, mutta lopulta löytyivät sopivat reseptit.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Sampo Korhonen

Herkkävatsaisen keittokirjoja on jo kaksi. – Reseptien kehittelystä tuli minun ja äidin yhteinen harrastus, Siiri Kinnari kertoo.

IBS aiheutti Siirille kovia vatsakipuja. FODMAP-ruokavalio vei aluksi syömisestä ilon, mutta lopulta löytyivät sopivat reseptit.

Siiri Kinnarilla, 23, diagnosoitu IBS eli ärtyvä suoli teki aluksi elämästä vaikeaa. Yhdessä äidin kanssa hän alkoi kehittää vatsalleen sopivia reseptejä.

”Kun minulla seitsemän vuotta sitten todettiin ärtyvä suoli eli IBS, koko perheeni muutti syömisiään. Olin saanut ravitsemusterapeutilta pitkän listan ärtyvää suolta potevalle sopimattomista ruoka-aineista. Olisin kaivannut pikemminkin ohjeita, joista selviäisi, mitä saan syödä. Noudatin jo keliakiani vuoksi gluteenitonta ruokavaliota, ja nyt tuntui, etten voisi syödä yhtään mitään. Diagnoosia seuraava vuosi meillä syötiin jatkuvasti kanaa.

Ärtyvää suolta hoidetaan FODMAP-ruokavaliolla. Siinä rajoitetaan tiettyjen huonosti imeytyvien hiilihydraattien saantia. Niitä löytyy esimerkiksi monista hedelmistä ja kasviksista. Vaikka ruokavalio vei lautasiltamme monta ruokalajia, vanhempani ja veljeni eivät valittaneet. He olivat nähneet, miten kärsin.

Kun minun olisi pitänyt olla tuoreena lukiolaisena koulussa, makasin kotona tai sairaalasängyssä kippurassa. Jos pääsin kouluun asti, istuin tuntitolkulla vessassa. Minulla oli hankala ummetus, ja vatsaani kouristeli niin, että pyörryin kivusta.

Olisi ollut vaikeaa opiskella lukiossa ilman äidin tukea. Myöhemmin äiti auttoi minua hommaamaan ylioppilaskirjoituksiin oman vessan. Hän jaksoi tsempata ja etsiä kanssani hyvän lääkärin.”

”IBS on aaltoileva vaiva”

”FODMAP-ruokavaliossa alku on tiukka. Tavoitteena on palauttaa karsittuja ruoka-aineita vähitellen takaisin. Minä en päässyt tässä alkua pidemmälle, sillä sain oireita pienistäkin ruokakokeiluista. Ruokavalioni köyhtyi, ruoka oli mautonta ja syömisestä katosi ilo. Etsimme turhaan äitini kanssa minulle sopivia reseptejä. Lopulta äiti puuskahti, että meidän taitaa olla pakko kirjoittaa kirja itse. Yhdessä löysimme tavan syödä muutakin kuin kanaa.

Keittiöstämme tuli koekeittiö. Emme miettineet, mitä en voi syödä. Mietimme, miten voisimme muokata tutuista ruokalajeista minulle sopivia. Raaka-aineista ei ole pulaa, sillä oikeasti ärtyvälle suolelle sopivia ruoka-aineita on valtavasti. Niitä pitää vain kokeilla ja yhdistellä ennakkoluulottomasti.

Butter chicken maistuu yhtä paljon intialaiselta voikanalta, vaikka maidon vaihtaa kaurakermaan. Makaronilaatikko oli hankalampi tapaus. Saimme tehdä siitä kymmenen eri versiota ennen kuin makuraati eli perhe, ystävät ja sukulaiset hyväksyivät reseptin. Kun keittokirjaprojektimme eteni, ruokahaluni ja kiinnostus syömiseen palasivat.

IBS on aaltoileva vaiva. Välillä on huonompia, välillä parempia jaksoja. Olen viiden vaikean vuoden jälkeen saanut nauttia jo vuoden hyvästä olosta ja voin syödä kaikkea paitsi gluteenia. Minulla on hyvä suhde ruokaan: se on minulle sekä tapa pitää itsestäni huolta että nautinto.”

Lue myös: Kotiliesi.fi: FODMAP-viikon ruokalista – kokosimme herkkävatsaisen reseptit, joissa on vain vähän huonosti imeytyviä ja vatsavaivoja aiheuttavia hiilihydraatteja

X