Terveys

Ummetuksen oireet – lääkäri kertoo, millainen vatsan toiminta on normaalia ja varoittaa laiskistamasta suolta

Mitkä ovat ummetuksen oireet ja mikä on normaalia vatsan toimintaa? Lääkäri vastaa ja kertoo, mitkä elintavat, lääkkeet ja sairaudet aiheuttavat ummetusta.

Teksti:
Jaana Kalliokoski
Kuvat:
Istock

Ummetuksen oireet ovat monelle tuttuja.

Mitkä ovat ummetuksen oireet ja mikä on normaalia vatsan toimintaa? Lääkäri vastaa ja kertoo, mitkä elintavat, lääkkeet ja sairaudet aiheuttavat ummetusta.

Mistä tietää, että suolen toiminta ei ole normaalia, ja mitkä ovat ummetuksen oireet? Miten vaivaa voi ennaltaehkäistä? Yleislääketieteen erikoislääkäri Eino Ahtola Mehiläisestä vastasi kysymyksiin ummetuksesta.

1 Jos vatsa on kovalla, milloin kysymys on ummetuksesta?

Normaalisti suoli tyhjenee 8–72 tunnin välein, eli haitari on aika laaja. Jos tarve vessassa käyntiin on luontaisesti harva eikä siitä aiheudu mitään oireita, syytä huoleen ei ole. Joillakin ihmisillä rytmi vain on luontaisesti harva.

Jos suoli tyhjenee harvemmin kuin 3 kertaa viikossa, ulostekerrat harvenevat selkeästi totutusta rytmistä tai ulostaminen vaikeutuu, kyse on yleensä ummetuksesta.

2 Mitkä ovat ummetuksen oireet?

Uloste on kovaa, kuivaa tai papanamaista, ja ulostaessa tarvitaan voimakasta ponnistusta. Tai vaikka olisi tarve ulostaa, mitään ei välttämättä tule tai tuntuu, ettei suoli tyhjene kunnolla.

Ummetuksen oireet voivat olla myös vatsassa tuntuva paineen tunne ja jopa kipu. Myös ilmavaivat ovat tyypillisiä.

3 Mitkä tekijät elintavoissa aiheuttavat ummetusta?

Yleisin syy on se, että ravinnosta saadaan liian vähän kuituja, eli nautitaan liian vähän kasviksia ja täysjyväviljatuotteita. Myös runsas liha- ja maitotuotteiden syöminen voi ummettaa.

Lapsilla tunnetusti runsas maidonjuonti kovettaa vatsaa. Liian vähäinen nesteiden saanti samoin kuin liikunnan vähyys ovat merkittäviä ummetuksen aiheuttajia.

Yksi tärkeä seikka on myös ulostamistarpeen laiminlyönti. Jos ei käy vessassa, kun on hätä, tarve menee ohi. Suoli ikään kuin laiskistuu, kun sen tarpeita ei huo­mioida.

4 Miten elämänvaiheet ja sukupuoli vaikuttavat vatsan toimintaan?

Iällä on merkittävä vaikutus, sillä ikääntyessä ummetusvaiva yleensä pahenee. Jos iäkäs ihminen liikkuu hyvin vähän, ulosterefleksi voi joskus jopa sammua täydellisesti.

Naisilla ummetusta ilmenee miehiä yleisemmin. Naisilla esiintyy myös miehiä enemmän toiminnallisia suolisto-oireita, kuten ärtyvän suolen oireyhtymää, johon voi liittyä ummetusta, joskin myös ripulia.

Myös raskaus voi aiheuttaa ummetusta.

5 Aiheuttavatko jotkin sairaudet ummetusta?

Kyllä. Esimerkiksi kilpirauhasen tai munuaisen vajaatoiminta, diabetes, Parkinsonin tauti ja jopa masennus voivat aiheuttaa ummetusta, samoin anoreksia, erilaiset psykoosisairaudet ja neurologiset sairaudet, kuten MS-tauti ja sairastettu aivoinfarkti.

Ummetus voi olla tyypillistä myös keliakiaa, laktoosi-intoleranssia ja ärtyvän suolen oireyhtymää sairastavalla sekä ruoka-aineallergioista kärsivällä.

Joskus ummetuksen syynä voivat olla suolitukokset. Suolessa voi olla esimerkiksi kasvaimia, paksusuolen divertikkeleitä eli umpipusseja tai ahtaumia liittyen tulehdukselliseen suolistosairauteen.

Myös peräaukon haavaumat voivat aiheuttaa niin kovaa kipua, että ulostaminen vaikeutuu ja johtaa ummetukseen.

6 Onko lääkkeillä jotain vaikutusta suolen toimintaan?

Vahvoina kipulääkkeinä käytetyt opioidit lamauttavat suoliston toimintaa.

Muita ummetuksen aiheuttajia ovat nesteenpoistolääkkeet, verenpainelääkkeet, kuten kalsiumkanavan salpaajat ja beetasalpaajat sekä lääkkeet, joilla on antikolinergisiä vaikutuksia, kuten jotkut masennus-, psykoosi-, virtsankarkailulääkkeet.

Joillekin rautavalmisteet aiheuttavat ummetusta ja toisille taas ripulia.

7 Miten ummetusta voisi parhaiten ennaltaehkäistä?

Suomalaiset saavat keskimäärin aivan liian vähän kuituja päivässä, siksi kuitujen saantiin kannattaa kiinnittää huomiota. Suositus on 0,5 kilogrammaa kasviksia ja vähintään 25–35 grammaa kuituja päivässä.

Viljoista kannattaa suosia täysjyväviljoja valkoisten jauhojen sijaan. Myös erilaiset siemenet ja pähkinät ovat hyviä.

Lisäksi on juotava riittävästi nesteitä. Suositus on 1,5–2 litraa päivässä.

Kannattaa liikkua aktiivisesti useampana päivänä viikossa, sillä liikunta aktivoi suolen toimintaa. Myös säännölliset ulostusrutiinit ovat tärkeitä, esimerkiksi vessakäynti aina aamupalan jälkeen.

8 Jos vatsa kuitenkin on kovalla eikä kakka kulje, mitä kannattaa tehdä?

Suosittelen pysähtymään ja miettimään, mistä ummetus voisi johtua. Usein sille on selkeä syy, on esimerkiksi tullut syötyä jotenkin poikkeavasti tai juotua aivan liian vähän. Tällöin kyse on lyhytaikaisesta vaivasta, joka korjaantuu.

Ummetukseen voi kokeilla popsia esimerkiksi vedessä liotettuja kuivattuja luumuja, joilla on laksatiivisia vaikutuksia.

Pitkäaikaiseen ummetukseen voi kokeilla apteekin reseptivapaita tuotteita. Esimerkiksi psylliumsiemenrakeet ovat hyvä kuitulisä. Ne pehmentävät ja lisäävät ulostemassaa.

Samoin toimii osmoottinen laksatiivi eli laktuloosi tai makrogoli, joka myös lisää suoliston liikkuvaisuutta. Nämä ovat turvallisia käyttää eivätkä laiskista suolta pidemmässäkään käytössä.

Ensiapuna voi myös käyttää apteekista saatavia peräruiskeita, jonka avulla peräsuoleen lisättävä neste lisää suolen tilavuutta ja käynnistää ulostamisrefleksin.

Suolta stimuloivat ulostuslääkkeet, joista yleisin on natriumpikosulfaatti, lisäävät nopeasti suolen liikkuvaisuutta ja vähentävät veden imeytymistä suolesta elimistöön.

Tällaiset on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön, sillä pidemmän päälle lääke voi laiskistaa suolen toimintaa.

Lue myös: Vatsan ja suoliston hyvinvointiin on tarjolla monenlaisia valmisteita – selvitimme, mitä kannattaa kokeilla mihinkin vaivaan

9 Voiko suolta ”opettaa”?

Kyllä voi. On tärkeää kuunnella kehon viestejä ja mennä vessaan silloin, kun on tarve. Suoli tottuu säännölliseen rytmiin.

Suolen toiminnalle kannattaa varata aikaa, vaikka elämä olisi kuinka kiireistä. Jos ulosterefleksin laiminlyö kerta toisensa jälkeen, suolen toiminta hidastuu ja ummetus pahenee entisestään.

On tärkeää mennä vessaan silloin, kun on tarve.

10 Voiko ummetus olla vaarallista, ja milloin olisi syytä mennä lääkäriin?

Jos ummetuksen aiheuttaa jokin syy, kuten pahanlaatuinen kasvain tai neurologinen sairaus, on syytä huoleen. Suolistossa oleva kasvain, esimerkiksi paksusuolen syöpä, voi aiheuttaa tukoksen ja tukkia suolen.

Syystä tai toisesta aiheutunut täydellinen ummetus voi pahimmillaan aiheuttaa suolitukoksen. Suolitukoksessa vatsa tulee hyvin kipeäksi, pingottuu kovaksi ja voi aiheuttaa oksentelua. Kipu on ensin aaltomaista mutta myöhemmin jatkuvaa. Tällöin on ehdottomasti heti käännyttävä lääkärin puoleen.

Lääkärissä kannattaa käydä myös, jos ummetus aiheuttaa huolta, haittaa elämää eikä itsehoito tepsi. Jos ummetukseen liittyy pahenevia vatsakipuja, ulostaminen itsessään on kivuliasta tai jos suolen toiminta muuttuu ja poikkeaa aiemmista rutiineista, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Tahaton laihtuminen, anemia ja väsymys ummetuksen lisäksi tai tummat ulosteet, mikäli ne eivät johdu rautalääkityksestä, vaativat lääkärintutkimusta. Jos suvussa on paksusuolensyöpää ja uutena oireena ilmenee ummetusta tai muita muutoksia suoliston toiminnassa, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin.

Lue myös: Kotiliesi.fi: Ummetuksen oireet, syyt ja hoito – näillä ravitsemusasiantuntijan vinkeillä saat helpotusta ummetukseen

X