Terveys

Raudan imeytyminen – tästä syystä rautakuuri tai rautapitoinen ruokavalio ei reipastakaan

Raudan imeytyminen voi olla hidasta ja hankalaa, mutta tietyillä keinoilla sitä voi myös helpottaa. Jos rautakuuri ei tunnu tepsivän, tarkista käytätkö rautavalmistetta oikein.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
Istock

C-vitamiini edistää raudan imeytymistä.

Raudan imeytyminen voi olla hidasta ja hankalaa, mutta tietyillä keinoilla sitä voi myös helpottaa. Jos rautakuuri ei tunnu tepsivän, tarkista käytätkö rautavalmistetta oikein.

Raudan imeytyminen aiheuttaa monille päänvaivaa, sillä rauta imeytyy huonosti. Tästä syystä rauta-arvoja voi olla vaikeaa nostaa ja ylläpitää. Listasimme seikat, jotka tyypillisimmin edistävät ja haittaavat raudan imeytymistä.

Raudanpuutokselle voi olla jopa satoja syitä

Raudanpuutteen tyypillinen, elämänlaatua heikentävä oire on turruttava väsymys. Puutteelle voivat altistaa muun muassa runsaat kuukautiset, yksipuolinen ruokavalio sekä fyysisesti raskaat liikuntaharrastukset, kuten juoksu ja lihasmassan kasvattaminen.

Vanhemmilla ihmisillä myös esimerkiksi verenvuoto ruoansulatuskanavassa voi altistaa puutteelle. Lisäksi toistuva verenluovutus syö rautavarastoja, minkä takia niiden jälkeen olisi tärkeää muistaa syödä mukaan annettu rautakuuri.

Myös suolistosairaudet, keliakia, verenvuototaipumus sekä tietyt lääkkeet, kuten vatsahappolääkkeet altistavat raudanpuutteelle.

Raudan saantisuositus hedelmällisessä iässä olevilla naisilla on 15 milligrammaa päivässä, miehillä sekä iäkkäämmillä naisilla puolestaan 9 mg päivässä.

Esimerkiksi veriohukaiset sisältävät rautaa n. 21 mg/100g, maksa 15 mg/100 g ja poronliha 6,7 mg/100 g. Päivittäistä saantia voi tukea myös esimerkiksi rautasuihkeella, joita saa apteekeista ja luontaistuotekaupoista.

Lue myös: Saatko ravinnostasi tarpeeksi rautaa? 20 ruoka-ainetta, jotka sisältävät rautaa

Raudan imeytyminen helpottuu C-vitamiinin avulla

Rauta imeytyy huonosti ravinnon kautta, minkä takia usein monipuolisen ruokavalion lisäksi joudutaan turvautumaan rautalisään.

C-vitamiinilla on kuitenkin voimakas, raudan imeytymistä edistävä vaikutus. Siksi monet rautavalmisteet sisältävät C-vitamiinia tai ne suositellaan otettavan C-vitamiinin kanssa. Kasvikset, hedelmät, marjat sekä C-vitaminoidut mehut sisältävät runsaasti C-vitamiinia.

Myös liha, kala, äyriäiset sekä fermentoidut kasvikset edistävät raudan imeytymistä. Lihan ja kalan sisältämä hemirauta imeytyy paremmin kuin kasviksissa oleva ei-hemirauta.

Lue myös: Rautainfuusio eli suonensisäinen rautahoito nostaa rauta-arvot nopeasti – miksi sitä suositellaan vain harvoin?

Nämä ruoka-aineet estävät raudan imeytymistä – älä nauti samaan aikaan

Tietyt ruoka-aineet, kuten maito- ja soijavalmisteet sekä kahvi ja tee, haittaavat raudan imeytymistä. Siksi niitä ei tulisi käyttää rautavalmisteen kanssa samaan aikaan vaan väliin pitäisi jättää useampi tunti.

Myös jotkut lääkkeet voivat hidastaa raudan imeytymistä tai rauta hidastaa lääkkeen imeytymistä. Tällaisia ovat muun muassa kilpirauhaslääkkeet, vatsansuojalääkkeet, useat antibiootit sekä jotkut verenpainelääkkeet. Lääkkeiden yhteensopivuutta ja annosteluväliä voi tiedustella esimerkiksi apteekista tai omalta lääkäriltä.

Lisäksi rautatabletti on suositeltavaa ottaa tyhjään vatsaan, jotta rauta imeytyy mahdollisimman tehokkaasti. Moni ottaa rauta-annoksen yötä vasten, kun iltapalan syömisestä on kulunut pari tuntia.

Juttua varten on haastateltu Ilona Ritolaa, joka on lääkäriasema Medipudaksen lääkäri ja lääketieteellinen johtaja. 

Kaksplus.fi: Raudanpuute lapsella – erittäin runsas maidon juominen vaikuttaa

X