Terveys

Alakulo ja moni muu yllättävä asia saattavat kertoa siitä, että kärsit anemiasta

Kärsitkö oudoista oireista, kuten väsymyksestä, alakulosta tai huimauksesta? Sinulla saattaa olla anemia.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
123 Rf

Kärsitkö oudoista oireista, kuten väsymyksestä, alakulosta tai huimauksesta? Sinulla saattaa olla anemia.

Jatkuva väsymys ja voimattomuuden tunne voivat liittyä kevätväsymykseen, mutta ne ovat myös raudanpuutteeseen liittyvän anemian hälytysmerkkejä. Mutta miten on mahdollista tunnistaa, kummasta oikein on kyse?

Yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Jyväskylän Terveystalosta kehottaa kiinnittämään huomiota seuraaviin asioihin, mikäli epäilet kärsiväsi anemiasta.

1. Suorituskyvyn lasku voi kertoa anemiasta

Jos jatkuvan väsymyksen lisäksi kärsit fyysisen suorituskyvyn laskusta, syynä voi olla anemia. Urheillessa suuret lihakset ovat töissä, ja jos lihaksille ei riitäkään happea, alkaa hengästyttää ja voimattomuus iskee.

2. Huimaus saattaa olla anemian merkki

Anemian oireisiin kuuluu myös huimausta. Sitä voi esiintyä esimerkiksi urheilusuorituksen jälkeen.

3. Anemiasta voi seurata alakuloa

Myös alakuloisuus voi viitata anemiaan. Anemian aiheuttamasta väsymyksestä voi seurata alakuloa, mutta raudanpuute vaikuttaa myös aivoihin. Rauta osallistuu aivojen dopamiiniaineenvaihduntaan, joka puolestaan vaikuttaa mielialaan.

Lue myös: Rauta tuo puhtia

Tarkista, kuulutko riskiryhmään

– Terve ihminen ei anemisoidu helposti, mutta on asioita, jotka kasvattavat riskiä kärsiä anemista, Jaakko Halonen sanoo.

Jos kärsit oudoista oireista, tarkista vielä seuraavasta listasta, kuulutko sinä riskiryhmään.

1. Naiset, joilla on runsaat kuukautiset

Jos olet hedelmällisessä iässä oleva nainen, sinulla on suurin riski kärsiä anemiasta. Syynä ovat kuukautiset, joiden aikana elimistöstä poistuu rautaa verenvuodon takia.

2. Kasvissyöjillä on suurentunut anemiariski

Myös kasvissyöjillä ja vegaaneilla on suurentunut anemiariski, koska heidän ruokavaliostaan puuttuu keskeinen raudanlähde: liha.

Jos ruokavaliossa on vain vähän rautaa sisältäviä tuotteita, raudan saannista täytyy erityisesti huolehtia.

3. Keliakia voi aiheuttaa anemiaa

Anemia voi johtua muustakin kuin raudanpuutteesta. Elimistössä voi olla riittävästi rautaa, mutta se ei jostain syystä imeydy.

Erilaiset imeytymishäiriöt, kuten keliakia, voivat aiheuttaa anemiaa. Imeytymishäiriöstä johtuva anemia kehittyy usein hitaasti, ja voikin tulla varkain. Kun hemoglobiinin määrä hissukseen vähenee, ihminen sietää varsin pitkälle matalia hemoglobiiniarvoja.

4. Kestävyysliikkujat kuuluvat riskiryhmään

Kestävyysliikunta kasvattaa anemiariskiä, sillä se lisää raudankulutusta. Elimistön rautavarastot eivät välttämättä täyty riittävän nopeasti, jos urheilee paljon eikä syö riittävästi. Juokseminen voi myös suurissa harjoitusmäärissä aiheuttaa veren hajoamista eli hemolyysia. Tärähtely aiheuttaa mekaanista kuormitusta ja lisää anemisoitumisen riskiä.

X