Terveys

Ummetus tekee ulostamisesta piinaavan vaikeaa – milloin on syytä huolestua? 5 hälyttävää merkkiä

Ummetus on hyvin yleinen ja ikävä vaiva. Jos ummetus haittaa jokapäiväistä elämää, on ensimmäiseksi syytä kiinnittää huomiota omiin elintapoihinsa.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Istock

Ummetus voi aiheuttaa ikäviä vatsakipuja. Milloin niistä pitää olla huolissaan?

Ummetus on hyvin yleinen ja ikävä vaiva. Jos ummetus haittaa jokapäiväistä elämää, on ensimmäiseksi syytä kiinnittää huomiota omiin elintapoihinsa.

Lyhyesti sanottuna ummetus on suolen toimintahäiriö. Ihmisen suoli tyhjenee normaalisti 8–72 tunnin välein. Ummetuksesta puhutaan silloin, kun suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai jos uloste on niin kiinteää, että ulostaminen on useimpina kertoina vaikeaa.

Ummetuksen, eli vähentyneiden ulostamiskertojen  ja ulostamisen vaikeuksien taustalla, on hidastunut suolen toiminta. Usein syynä on ikääntyminen, lääkkeet, vähäkuituinen ruoka ja liikunnan puute. Ummetus voi olla myös yhtenä oireena ärtyneen suolen oireyhtymässä.

Mistä ummetus johtuu?

Ummetuksen syy löytyy usein elämäntavoista, kuten kiireestä ja stressistä, liian vähäisestä liikunnasta, vähäkuituisesta ruokavaliosta tai riittämättömästä nesteiden saannista. Toistuva ulostuksen pidättäminen saattaa myös johtaa ummetukseen, koska suoli ikään kuin ”oppii” tyhjenemään harvoin.

Esimerkiksi raskaus lisää usein ummetusta. Myös useat sairaudet ja lääkkeet saattavat aiheuttaa kovaa vatsaa ja ummetusta. Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnan yhtenä oireena voi esiintyä ummetusta.

Ummetuksena syynä voi olla myös stressi, johon ihminen reagoi epämääräisillä oireilla. Niitä voivat olla vatsakipu ja häiriintynyt suolentoiminta, eli ripuli tai ummetus sekä niiden vaihtelu.

Jos ummetus on uusi oire, on sen syy selvitettävä.

Ummetuksesta pitää olla huolissaan, jos…

  1. Ummetus on muuttunut krooniseksi vaivaksi tai se vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun.
  2. Ummetukseen liittyy kivuliaita vatsakramppeja ja olosi on erittäin epämukava, kun menet vessaan. Saatat jopa pelätä ulostamista.
  3. Ummetus aiheuttaa peräpukamia. Jos sinun täytyy koko ajan pinnistää hyvin voimakkaasti, suolisto voi vahingoittua.
  4. Ummetus kestää yli 7 päivää.
  5. Ummetus heittelee ummetuksen ja ripulin välillä.

Tämän lisäksi ummetukseen liittyy usein epämääräisiä vatsavaivoja kuten turvotusta, ilmavaivoja ja kipuja. Ulostamisen jälkeen voi myös jäädä tunne, ettei suoli ole kokonaan tyhjentynyt.

Ummetus voi näyttäytyä joskus myös ripulina: löysä uloste ohittaa kovan tukkivan ulostemassan.

Ummetuksen itsehoito – lisää kuituja ja liikuntaa

Terveen aikuisen ummetuksen ensisijaisena hoitomuotona voidaan pitää elämäntapamuutoksia. Liikunnan lisääminen päivärutiineihin, kuidun lisääminen ruokavalioon ja riittävä nesteiden nauttiminen helpottavat usein ummetusoireita.

Elämäntapamuutoksia tulee kuitenkin noudattaa kärsivällisesti, koska vaikutukset näkyvät usein vasta 1–2 kuukauden kuluessa.

1. Lisää kuitua ruokavalioosi

Ummetusta voidaan helpottaa lisäämällä kuitua ruokavalioon. Kuitu lisää suolen sisältöä sekä sitoo itseensä nestettä ja kuohkeuttaa siten ulostetta. Kaikissa kasvikunnan tuotteissa – viljassa, kasviksissa, hedelmissä ja marjoissa – on kuituja. Tehokkaimmin suolen sisältöä lisää viljan kuitu, jota on täysjyväleivissä ja -puuroissa.

Kuidut voidaan jakaa liukenemattomiin ja liukeneviin kuitutyyppeihin. Otathan huomioon eri kuitutyyppien erot, jos taustalla on toiminnallinen suolistovaiva kuten ärtyneen suolen oireyhtymä.

Lue myös: Rauhoita ärtynyt suoli ruokavaliolla – 32 suolistoa rauhoittavaa ruoka-ainetta

Hedelmät ja marjat sopivat ärtyneestä suolesta kärsivälle.
Hedelmät ja marjat, joissa fruktoosin määrä on pieni, sopivat yleensä ärtyneestä suolesta kärsivälle.

Liukenevia kuituja saa muun muassa marjoista, hedelmistä, palkokasveista ja apteekista saatavista kuitulisistä. Liukeneva kuitu on lempeä vatsalle.

Liukenemattomia kuituja saa pääasiassa viljavalmisteista. Viljojen ja leseiden sisältämä liukenematon kuitu kasvattaa ulostemassaa ja nopeuttaa sen kulkemista suolistossa helpottaen siten ummetusta.

Huomioi, että liukenematon kuitu voi myös pahentaa oireita. Tarkkaile siis vointiasi – jos esimerkiksi ruisleipä ei helpota tai jopa pahentaa vatsaoireita, sen käyttöä on syytä rajoittaa.

Luumut ja viikunat sisältävät kuitujen lisäksi suolen toimintaa lisääviä aineita.

Lue myös: Taltuta ikävät vatsavaivat – elimistösi tarvitsee riittävästi sekä liukoisia että liukenemattomia kuituja

2. Juo tarpeeksi nesteitä, kun ummetus vaivaa

Nesteiden riittävä nauttiminen on tärkeää ummetuksen hoidossa – varsinkin, jos käytössä on kuitulisiä. Nesteitä tulisi nauttia vähintään kaksi litraa päivässä.

Vesi on paras valinta.

3. Lisää liikuntaa: reipas kävelykin riittää

”Laiska liikkuja, laiska suoli.” Liikunnan lisääminen vilkastuttaa myös suolen toimintaa. Liikunnan laadulla ei niinkään ole väliä: myös reipas kävely ja hyötyliikunta edistävät suolen toimintaa.

4. Pyri säännölliseen ulostamisrytmiin

Suolta voidaan opettaa säännöllisemmäksi. Suolen opettaminen säännölliseen rytmiin eli vessassa käymisen ajoittaminen tiettyyn aikaan voi opettaa suolen toimimaan säännöllisesti. Suoli tyhjenee normaalisti aamuisin, joten aamupalan jälkeen on hyvä käydä vessassa.

Harjoittelua kannattaa jatkaa useita viikkoja, vaikka ulostaminen ei aluksi onnistuisikaan.

Ummetus voi helpottaa, kun asento vessanpöntöllä on oikea.
Suolen toiminnan kannalta on tärkeää kiinnittää huomiota, miten istut vessanpöntöllä. Oikeanpuoleinen esimerkki on parempi.

Mieti myös, miten vessanpöntöllä istut. Hyvä ulostamisasento auttaa peräsuolen tyhjenemistä. Paras asento on, kun pöntöllä istuessa polvet ovat lonkkien tasoa korkeammalla. Käytä esimerkiksi jakkaraa jalkojen alla.

Näin saat vatsan liikkeelle kotikonstein – 7 vinkkiä

Milloin ummetus on syy lähteä lääkäriin?

Ummetuksen vuoksi hoitoon kannattaa hakeutua varsinkin, jos vaivasta on itsehoidosta huolimatta tullut jokapäiväistä elämää häiritsevä.

Hakeudu lääkäriin…

  • Jos ummetus häiritsee jokapäiväistä elämää.
  • Jos ummetuksen lisäksi kärsit muistakin oireista: sinulla jatkuvaa väsymystä tai outoja vatsakipuja.
  • Jos vuosia jatkunut suolen normaali toiminta muuttuu muutamassa viikossa ummetukseksi.
  • Jos ulosteessa on verta. Verenvuotoa peräsuolesta sekä peräaukon seudun kipua ulostamisen yhteydessä saattaa myös esiintyä kovan ulostemassan aiheuttaman paineen takia.

Yksi mahdollinen syy ummetukseen voi olla suolistosyöpä. Myös Parkinsonin tauti ja MS-tauti voivat lisätä ummetustaipumusta. Samoin masennus, diabetes, peräpukamat ja haavaumat peräaukossa voivat olla ummetuksen taustalla.

Lähteet: Hyvavatsa.fi, Terveyskirjasto, Anna.fi, Apteekki.fi

X