Terveys

Suolistosyöpiä aletaan seuloa valtakunnallisesti – lääkäri: ”Tarkoitus on löytää niitä kaikkein kavalimpia, oireettomia muotoja”

Vuonna 2022 Suomessa alkaa valtakunnallinen suolistosyöpien seulonta. Seulonnalla pyritään löytämään kasvain ajoissa. Hyvänlaatuinenkin kasvain saattaa kasvaessaan pikkuhiljaa muuttua syöväksi.

Teksti:
Lotta Pellas
Kuvat:
Istock

Suolistosyöpiä aletaan seuloa valtakunnallisesti vuonna 2022.

Vuonna 2022 Suomessa alkaa valtakunnallinen suolistosyöpien seulonta. Seulonnalla pyritään löytämään kasvain ajoissa. Hyvänlaatuinenkin kasvain saattaa kasvaessaan pikkuhiljaa muuttua syöväksi.

Vuoden 2022 aikana Suomessa aloitetaan valtakunnallinen suolistosyöpien seulonta. Suolistosyöpä on tällä hetkellä sekä naisten että miesten toiseksi yleisin syöpä. Miesten yleisin syöpä on eturauhassyöpä ja naisten rintasyöpä.

–  Tarkoitus on löytää niitä kaikista kavalimpia, oireettomia muotoja. Tavoitteena on, että pystyisimme poistamaan hyvänlaatuiset kasvaimet, ennen kuin niistä kehittyy syöpä, sanoo vatsaelinkirurgian ja urologian klinikan vastaava ylilääkäri Arto Rantala Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Suolistosyöpiä ovat peräsuolen ja paksusuolen syöpä. Noin 40 prosenttia suolistosyövistä on peräsuolessa ja noin 60 prosenttia paksusuolen alueella. Kun syöväksi mahdollisesti kehittyvät kasvaimet löydetään tarpeeksi ajoissa, potilaan hoitaminen on helpompaa. Jos syöpäkasvain on paikallinen ja se saadaan leikattua, hoidoksi riittää leikkaus. Tällöin myös ennuste on hyvä.

Rantalan mukaan 20–30 prosenttia syövistä todetaan kuitenkin siinä vaiheessa, kun syöpä on esimerkiksi levinnyt, jolloin ennuste on paljon huonompi. Näiden tapausten toivotaan seulontojen myötä vähenevän.

Suolistosyöpien seulonta: kenet kutsutaan seulontaan?

Seulontoihin kutsutaan 60–68-vuotiaita. Tästä ryhmästä kutsutaan ihmisiä ikäluokka kerrallaan. Kukin ikäluokka testataan kahden vuoden välein.

– Suurin osa potilaista on tämän ikäisiä, sillä tauti todetaan keskimäärin 65-vuotiailla. Ikäryhmää laajennetaan vähitellen vähän vanhempiinkin.

Syöpärekisteri ilmoittaa kunkin alueen ihmiset, jotka kuuluvat seulonnan ikäryhmiin. Seulonnoista vastaavat kunnat, jotka jakavat vastuuta.

– Esimerkiksi Varsinais-Suomessa kunnat ovat delegoineet tämän asian sairaanhoitopiirille.

Rantalan mukaan myös jo päälle 40–50-vuotiailla suolistosyövän kehittymisen riski on aikaisempaa suurempi. Syytä tähän ei tiedetä. Nuorempien ihmisten syöpädiagnoosit viivästyvät usein.

–  He itse eivät osaa ajatella, että heillä voisi olla suolistosyöpä, eikä heidän hoitava lääkärinsäkään osaa sitä ajatella. Syöpä todetaan usein myöhään, jolloin tauti voi olla hyvin vaikeahoitoinen.

Lue myös: Jokaisen yli 50-vuotiaan kannattaisi käydä kertaalleen kolonoskopiassa – lääkäri kertoo, mitä paksusuolen tähystyksestä on hyvä tietää

Miten suolistosyövän seulonta tapahtuu?

Suolistosyöpiä ja niiden esiasteita tutkitaan hakemalla ulosteesta silmälle näkymätöntä verta.

Seulontaan osallistuville lähetetään kotiin kirje, jossa on ohjeet ja putkilo ulostenäytettä varten. Karhean hammastikun näköinen tikku käytetään ulosteessa, minkä jälkeen tikku työnnetään putkiloon ja lähetetään vastauskuoressa takaisin.

suolistosyövän seulonta
Suolistosyövän seulontaan osallistuville lähetetään testivälineet kotiin. Kuvituskuva.

Jos käy ilmi, että ulostenäytteessä on ihmisverta, laboratorio lähettää tiedon joko lähettävälle lääkärille tai sairaanhoitopiirille, ja potilas kutsutaan tähystykseen.

Rantalan mukaan ulostenäytteen avulla saadaan seulottua syöpiä riittävän tarkasti. Näytteen analysointi on kehittynyt verrattuna kymmenisen vuotta sitten käytettyyn menetelmään. Nykyisin käytössä oleva testi reagoi vain ihmisen vereen, kun taas vanha testi reagoi, jos oli esimerkiksi syönyt lihaa. Tällöin tulos saattoi olla virheellinen.

Tähystys on vielä luotettavampi tapa.

– Tähystys on parempi, mutta se olisi aika kallis kaikille tehtäväksi. Se on kuitenkin merkittävä toimenpide, ja osa pelästyy jo toimenpiteen nimeä. Jos saa tiedon, että ulosteessa on verta, jonka aiheuttajana voi olla syövän esiaste tai syöpä, sen ajatellaan paremmin myös motivoivan potilasta tähystykseen.

Lue myös: Gynekologinen syöpä on usein alkuvaiheessa oireeton – nämä oireet ovat aina syy hakeutua gynekologille

Suolistosyöpä kehittyy hitaasti

Jos pysyy oireettomana, seulontaan osallistuminen kahden vuoden välein riittää.

– Periaatteessa mikään järjestelmä ei ole ihan sataprosenttisen varma, mutta toisaalta suolistosyöpä on luonteeltaan sellainen, että se kehittyy hyvin hitaasti.

Hyvänlaatuinen kasvain saattaa kasvaessaan pikkuhiljaa muuttua syöväksi. Mitä isommaksi hyvänlaatuinen kasvain kasvaa, sitä todennäköisemmin siitä alkaa tihkua verta, jota ei näe silmällä, vaan se todetaan laboratoriokokeella tikkunäytteestä.

Oireista heti lääkäriin

Rantala kuitenkin muistuttaa, että seulontakutsua ei kannata jäädä odottelemaan, jos on oireita, jotka voisivat viitata suolistosyöpään.

Selkeät vatsavaivat, suolen toiminnan muuttuminen, veri ulosteessa ja jaksamisen puute ovat oireita, joiden takia kannattaa hakeutua lääkäriin.

– Seulontakutsu voi tulla vasta puolen vuoden päästä. Vaikka kuuluisi seulottavaan ikäryhmään, saattaa olla, että oma vuoro tulee vasta loppuvuodesta.

Lue myös: Marjan, 59, kohdunkaulan syöpä löydettiin vasta, kun se oli jo levinnyt, vaikka hän on aina osallistunut papaseulontoihin

X