Terveys

Colitis ulcerosa on krooninen suolistosairaus, josta yhä useampi suomalainen kärsii – nämä oireet kertovat siitä, että on hyvä hakeutua tutkimuksiin

Suomalaisten vatsavaivat yleistyvät vauhdilla. Tulehduksellisista suolistosairauksista yleisin on colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolentulehdus, jonka tyypillisiä oireita ovat verinen ripuli, vatsakipu ja laihtuminen.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Istock

Colitis ulcerosan taudinkuvalle on tyypillistä oireiden aaltoilevuus.

Suomalaisten vatsavaivat yleistyvät vauhdilla. Tulehduksellisista suolistosairauksista yleisin on colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolentulehdus, jonka tyypillisiä oireita ovat verinen ripuli, vatsakipu ja laihtuminen.

Suomessa yli 50 000 ihmistä sairastaa tulehduksellisia suolistosairauksia, eli colitis ulcerosaa, Crohnin tautia tai välimuotoista koliittia. Taudeista yleisin on colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolentulehdus.

– Colitis ulcerosa on perä- ja paksusuolen limakalvoilla esiintyvä tulehduksellinen suolistosairaus. Suoliston tulehdus voi olla keskittynyt peräsuoleen, paksusuolen vasemmalle puolelle tai koko paksusuoleen, gastroenterologian erikoislääkäri ja erikoisalajohtaja Taina Sipponen Terveystalosta kertoo.

Colitis ulcerosa on krooninen sairaus, joka alkaa usein nuorella aikuisiällä, mutta voi puhjeta myöhemminkin.

– Sairaus puhkeaa tyypillisesti 20–35 vuotiaana, mutta toinen tyypillinen taudin ilmaantuvuushuippu on 50–60 vuoden ikä. Tyypillinen oire on veriripuli, jonka syy tulee aina selvittää laboratoriokokein ja tähystyksin, Sipponen sanoo.

Lue myös: Kun Malla Sipilän suolistosairaus on aktiivivaiheessa, kaupassa käyminenkin voi olla mahdotonta: ”En silti murehdi, mitä en voi sairauteni vuoksi tehdä”

Colitis ulcerosa: sairauden oireet ovat usein aaltoilevia

Sipposen mukaan colitis ulcerosan tyypillisiä oireita ovat verinen ripuli, äkillinen ja pakottava ulostamistarve, vatsakivut sekä joskus myös tahaton laihtuminen ja lämpöily. Colitis ulcerosaan liittyvät vatsakivut voivat olla joskus epämääräisiä ja lieviä, toisinaan voimakkaita ja kramppimaisia. Se voi aiheuttaa myös esimerkiksi niveloireita, silmätulehduksia sekä sappitietulehduksia.

– Taudinkuvalle on tyypillistä oireiden aaltoilevuus. Välillä oireet vaivaavat enemmän, välillä vähemmän. Oireilu voi rauhoittua joskus jopa vuosiksi, mutta palaa yleensä jossain vaiheessa takaisin. Colitis ulcerosa on krooninen autoimmuunitauti, eikä varsinaista parannuskeinoa ole olemassa.

Colitis ulcerosan ja Crohnin taudin keskeisimmät erot ovat tulehduksen sijainti ja syvyys.

– Colitis ulcerosa rajoittuu perä- ja paksusuoleen, mutta Crohnin tauti voi sijaita missä tahansa ruuansulatuskanavan osassa suusta peräaukkoon asti ja on yleensä jaksoittainen. Colitis ulcerosassa tulehdus on tyypillisesti paksusuolen limakalvolla, kun Crohnin taudissa se ulottuu usein suolen syvempiin kerroksiin, Sipponen kertoo.

Lue myös: Vatsakipua, ripulia ja laihtumista – asiantuntija kertoo, miksi Crohnin taudin diagnosoiminen voi viivästyä ja milloin kannattaa hakeutua lääkäriin

Sopivan lääkehoidon löytäminen on tärkeää

Colitis ulcerosa voidaan diagnosoida paksusuolitähystyksen ja limakalvokoepalojen avulla. Lisäksi pitkittyneistä suolistovaivoista kärsivälle tehdään verikokeet, joiden avulla selvitetään tulehduksen voimakkuutta.

Vaikka sopivan lääkityksen ja tarvittaessa leikkaushoidon avulla suurin osa tautia sairastavista voi onneksi elää melko normaalia arkea, Sipposen mukaan jatkuva lääkitys on colitis ulcerosaa sairastavalle tärkeää.

– Tulehdus yleensä uusiutuu ilman ylläpitolääkitystä. Tulehdus pitää hoitaa myös siksi, että suoliston jatkuva tulehdus lisää riskiä suolistosyövän kehittymiselle. Lääkehoidon avulla paksusuolen limakalvon tulehdus saadaan useimmiten vähenemään. Kokonaan se rauhoittuu noin puolella potilaista, Sipponen sanoo.

Sipposen mukaan on tyypillistä, ettei sama lääke tehoa kaikille, vaan tulehduksen rauhoittamiseksi joudutaan kokeilemaan monia erilaisia lääkkeitä.

– Esimerkiksi tulehdusta tehokkaasti rauhoittava kortisoni ei sovellu pitkäaikaiseen käyttöön sivuvaikutustensa takia. Sen sijaan esimerkiksi 5-aminosalisyylihappoja voidaan käyttää pitkäkestoisesti remission ylläpitämisessä. Colitis ulcerosan hoidossa käytetään myös usein solunsalpaajia ja erilaisia biologisia lääkkeitä, hän kertoo.

Syyt colitis ulcerosan taustalla ovat epäselviä

Osa colitis ulcerosaa sairastavista tarvitsee jossain vaiheessa sairautta leikkaushoitoa. Sipponen kertoo, että leikkaushoitoon päädytään yleensä silloin, jos lääkkeet eivät ole antaneet toivottua lopputulosta.

– Leikkaushoitoon saatetaan päätyä myös esimerkiksi akuutin ja voimakkaan, hoitoon reagoimattoman tulehduksen tai paksusuoleen kehittyneiden solumuutosten takia. Leikkauksessa poistetaan tyypillisesti paksu- ja peräsuoli. Ohutsuolesta rakennetaan tällöin niin kutsuttu J-pussi, joka yhdistetään peräsuolikanavan yläosaan. Joskus harvoin tarvitaan ohutsuoliavanne, hän sanoo.

Syyt colitis ulcerosan taustalla ovat epäselviä, mutta sairauden arvellaan syntyvän sille geneettisesti alttiille ihmisille suolistobakteerien sekä ympäristö- ja ravintotekijöiden laukaisemana. Myös lapsuusiän toistuvat antibioottikuurit voivat lisätä tulehduksellisten suolistosairauksien riskiä.

– Yksi hypoteesi on, että tulehdukselliset suolistosairaudet ovat yleistyneet, koska lapsuudessa ei välttämättä altistuta enää tarpeeksi monipuoliselle mikrobikannalle. Tämän seurauksena suoliston immunologinen sietokyky ei kehity tarpeeksi vahvaksi.

Mitään tiettyä, kaikille sopivaa tai tautia parantavaa ruokavaliota ei Sipposen mukaan ole, mutta yleisesti tulehduksellisia suolistosairauksia sairastaville suositellaan monipuolista, hedelmiä, marjoja ja kokojyvävalmisteita sisältävää runsaskuituista ruokavaliota. Runsasta punaisen lihan syöntiä on hyvä välttää.

– Myös kovin sokeristen valmisteiden, kuten makeisten, runsas käyttö voi vaikuttaa epäedullisesti suoliston bakteerikantaan.

Tupakoinnin tiedetään vähentävän colitis ulcerosan puhkeamisriskiä, mutta toisaalta lisäävän Crohnin taudin ilmaantumista.

– Vaikka tupakoinnin lopettamisen on havaittu kasvattavan riskiä colitis ulcerosan puhkeamiselle sekä oireiden pahenemiselle, kannattaa tupakointi kokonaisterveyttä ajatellen lopettaa.

Lue myös: Crohnin tautia sairastava Satu: ”On turha hävetä asioita, joille ei voi itse mitään”

X