Terveys

Vatsan ja suoliston hyvinvointiin on tarjolla monenlaisia valmisteita – selvitimme, mitä kannattaa kokeilla mihinkin vaivaan

Kenkkuileva vatsa tekee olon kurjaksi. Vatsan ja suoliston hyvinvointia voi tukea erilaisilla valmisteilla. Onko niistä oikeasti hyötyä, ja mitä kannattaisi kokeilla mihinkin vaivaan?

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Istock

Temppuileva vatsa haittaa elämänlaatua.

Kenkkuileva vatsa tekee olon kurjaksi. Vatsan ja suoliston hyvinvointia voi tukea erilaisilla valmisteilla. Onko niistä oikeasti hyötyä, ja mitä kannattaisi kokeilla mihinkin vaivaan?

Muutos ruokavaliossa, stressi ja antibioottikuuri sekoittavat herkästi vatsan. Vatsa voi juoksuttaa vessassa, lakkoilla, kuplia, täyttyä kaasulla ja kipuilla. Vatsavaivat haittaavat elämänlaatua, ja niistä on laajempaakin haittaa.

– Erilaiset suolisto-oireet ovat merkki suoliston bakteeritasapainon järkkymisestä, farmasian tohtori ja ravitsemustieteilijä Heli Bollström sanoo.

Monimuotoinen ja vakaa suolistomikrobisto on tärkein osa elimistömme puolustusjärjestelmää. Sen häiriöt on liitetty muun muassa tulehduksellisiin suolistosairauksiin, diabetekseen ja mielialan laskuun, jopa masennukseen.

– Suoliston mikrobit osallistuvat toimintaan, jossa elimistö valmistaa aivoille välttämättömiä välittäjäaineita. Esimerkiksi mielialaan vaikuttavan serotoniinin esiaste saa alkunsa suolistossa.

Terveellinen, monipuolinen ja runsaasti kuituja sisältävä ruokavalio on suoliston hyvinvoinnin perusta. Suolisto pitää rutiineista ja rauhasta: säännöllinen ateriarytmi, kohtuullinen ateriakoko ja syömiseen keskittyminen tekevät sille hyvää. Suoliston hyvinvointia voi joskus tukea erilaisilla ravintolisillä ja elintarvikkeiksi luokiteltavilla valmisteilla. Kuituja lukuun ottamatta valmisteita ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön. Jos vatsan temppuilu häiritsee päivittäistä elämää, tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle.

– Kun vatsakipuun liittyy pahoinvointi, verinen ripuli, laihtuminen ja väsymys, tai kipu tulee äkkiä ja voimistuu esimerkiksi liikkuessa, lääkäriin lähtöä ei pidä aikailla.

Lue myös: Vatsaa turvottaa taas – ravitsemusterapeutti kertoo, miten pääset eroon turvotuksesta

Probiootit

Mitä ne ovat? Probiootit ovat eläviä mikrobeja, jotka vaikuttavat riittävän suurina määrinä myönteisesti terveyteen. Valtaosa pro­biooteista on erilaisia Lactobacillus-bakteerikantoja ja bifidobakteereita.

Probiootteja on luonnostaan suolistossa, jossa ne vähentävät haitallisten bakteerien määrää muun muassa kilpailemalla niiden kanssa sitoutumispaikoista ja ravintoaineista. Probiootteja löytyy lisättyinä monista maitotuotteista sekä kapseleina ja tabletteina.

Koska kannattaa kokeilla? Probiootteja kannattaa kokeilla, jos vatsa menee aina sekaisin antibioottikuurista tai reagoi ruokavaliossa tai elämässä tapahtuviin muutoksiin.

Jos vatsa on jo sekaisin, voi kokeilla Saccharomyces boulardii -probioottia sisältävää, ilman reseptiä saatavaa tuotetta. Se estää taudinaiheuttajien haitallisia vaikutuksia suolen limakalvolla.

Miten probiootteja käytetään? Probiootteja käytetään lyhyen aikaa, niin kauan kunnes vatsa tuntuu olevan kunnossa. Varmuuden vuoksi ja pitkään käytettynä niistä ei ole hyötyä. Immuunipuutteisilla, kuten leuke­miaa tai tulehduksellisia suolistosairauksia sairastavilla, probiootit voivat aiheuttaa vakavia infektioita.

Yksi tabletti päivässä riittää suoliston tasapainosta huolehtimiseen. Se kannattaa ottaa tuntia paria ennen antibioottia, sillä anti­biootti voi tuhota probiootin.

Lue myös: Suoliston bakteeritasapaino kuntoon antibioottikuurin jälkeen – huomioi ruokavaliossa 4 asiaa

Entsyymit

Mitä ne ovat? Ruoansulatusentsyymit ovat elimistössä syntyviä aineita, jotka pilkkovat ruoan sisältämiä valkuaisaineita ja helpottavat ruoan imeytymistä. Huonosti imeytyvä ruoka aiheuttaa vatsavaivoja.

Laktaasientsyymi pilkkoo maitosokeria ja proteaasientsyymi viljan gluteenia. Alfa- galaktosidaasientsyymi helpottaa galak­­to-oli­­go­sakkarideja sisältävien ruoka-aineid­en imeytymistä. Niitä löytyy erityisesti palkokasveista.

Markkinoilta löytyy yksittäisten entsyymien lisäksi monientsyymivalmisteita.

Koska kannattaa kokeilla? Laktoosin- ja gluteeninpilkkojilla estetään ruoansulatusvaivoja tilanteissa, joissa on hankala välttää maitosokeria ja ohraa, ruista tai vehnää. Alfa-galaktosidaasientsyymivalmiste voi vähentää ärtyvän suolen oireyhtymään liittyvää ilman kertymistä suolistoon. Monientsyymivalmisteet helpottavat raskaasta ja rasvaisesta ateriasta tulevia ruoansulatusvaivoja.

Miten entsyymejä käytetään? Ruoansulatusvaivoja hoidetaan karsimalla ruokavaliosta oireita aiheuttavat aineet: entsyymit ovat hätäapu. Niitä käytetään tarvittaessa, ruokailun yhteydessä.

Gluteeninpilkkojia ei ole tarkoitettu keliaakikolle korvaamaan gluteenitonta ruokavaliota.

Suolisto pitää rutiineista ja rauhasta: säännöllinen ateriarytmi, kohtuullinen ateriakoko ja syömiseen keskittyminen tekevät sille hyvää.

Lue myös: Kärsitkö vatsan turvotuksesta tai kivuista? Nämä joogaliikkeet rauhoittavat vatsaa ja parantavat ruoansulatusta

Kuitulisät

Mitä ne ovat? Kuituvalmisteet sisältävät esimerkiksi psylliumia ja pellavansiemenrouhetta. Ne ovat liukoisia kuituja, jotka sitovat nestettä ja muodostavat suoleen geelimäisen seoksen.

Kuituvalmiste tasapainottaa suoliston toimintaa ja auttaa huolehtimaan riittävästä kuidun saannista.

Koska kannattaa kokeilla? Liukoinen kuitu auttaa sekä ummetukseen että ripuliin. Sillä kannattaa täydentää ruokavaliota silloin, kun ravinnossa on vain vähän kuidun lähteitä, kuten kasviksia ja täysjyväviljaa.

Miten kuitulisää käytetään? Kuitujen kanssa pitää juoda aina pari lasia vettä. Lisän käyttö aloitetaan vähitellen, kunnes parissa viikossa päästään pakkauksessa ilmoitettuun annokseen. Kuitulisää ei kannata nauttia juuri ennen pitkää paikallaoloa. Kun kuitu ei pääse etenemään suolistossa, vatsa voi turvota.

Jos kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä, kannattaa valita makeuttamaton psylliumvalmiste keinomakeutetun sijaan.

Lue myös: Tyynnytä vatsasi FODMAP-asiantuntijan vinkeillä – nämä 4 asiaa on hyvä muistaa ärtyvän suolen oireyhtymästä

Ruoansulatusta edistävät juomat

Mitä ne ovat? Ruoansulatusta edistävissä juomissa on muun muassa maitohappoa, piihappoa ja sitraatteja. Ne neutraloivat mahahappoja, suojaavat vatsan ja suolen limakalvoa ja helpottavat liikahappoisuudesta aiheutuvaa närästystä.

Juotava piihappogeeli muodostaa suojaavan kerroksen ruoansulatuskanavan limakalvolle. Se sitoo itseensä haitallisia bakteereja ja suolta ärsyttäviä ainesosia, kuten kuolleiden solujen jäänteitä.

Koska kannattaa kokeilla? Tietyt elintarvikkeet, suuret ruoka-annokset sekä rasvainen ja suolainen ruoka aiheuttavat oireita närästykseen ja ilmavaivoihin taipuvaiselle. Juomasta voi olla apua, jos sattuu vahingossa syömään oireita aiheuttavia ruokia, esimerkiksi sipulia tai paprikaa.

Piihappogeelistä voi olla hyötyä ärtyvän suolen oireyhtymän oireisiin: ripuliin, ummetukseen ja turvotteluun.

Miten juomia käytetään? Juomat on tarkoitettu satunnaiseen, lyhytaikaiseen käyttöön. Jos oireet jatkuvat näiden käytön jälkeen, varataan aika lääkäriin.

X