Liikunta

Kärsitkö vatsan turvotuksesta tai kivuista? Nämä joogaliikkeet rauhoittavat vatsaa ja parantavat ruoansulatusta

Jooga auttaa elimistöä toimimaan kuten sen pitää. Niin turvotus, ummetus, vatsakivut kuin aterian jälkeinen ähkykin voivat helpottua joogan avulla.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Alaspäin katsova koira -asento edistää ruoansulatusta.

Jooga auttaa elimistöä toimimaan kuten sen pitää. Niin turvotus, ummetus, vatsakivut kuin aterian jälkeinen ähkykin voivat helpottua joogan avulla.

Vatsan turvotus, ruoansulatusongelmat ja vatsakivut saavat olon tuntumaan inhottavalta. Kun vatsa seuraavan kerran oireilee, kokeilisitko joogaa? Jooga voi saada turvotuksen katomaan, tehdä olosta kevyemmän, vähentää ummetusta ja helpottaa vatsakipuja.

Keräsimme 9 joogaliikettä, jotka tekevät hyvää vatsalle ja auttavat suolistoa toimimaan kunnolla.

Vinkki: Muista rauhallinen syvähengitys liikkeitä tehdessäsi, sillä hengitys tehostaa liikkeiden vaikutusta ja rentouttaa mieltä ja kehoa.

1. Lonkkien avaus eteentaivutuksella: baddha konasana

Baddha konasana stimuloi sisäelimiä ja vähentää epämukavaa oloa. Lisäksi se rentouttaa mieltä.

Lonkkien avaus istuen: Baddha Konasana

Tee näin: Asetu istumaan lattialle ja vedä alkapohjat vastakkain. Polvet kääntyvät sivuille ja kädet pitävät kiinni nilkoista. Älä avaa jalkoja väkisin vaan pidä asento rentona. Selkä on suorana, niska selän jatkeena.

Hengitä muutaman kerran sisään ja ulos rauhallisesti ja pyörittele niskaa puolelta toiselle. Hengitä sitten sisään, suorista selkä ja taivuta uloshengityksellä ylävartalo jalkojen päälle.

Kuinka kauan? Pysy asennossa noin viiden syvän hengityksen ajan.

2. Selän notkistus ja pyöristys: marjaryasana-bitilasana

Sekä selkä että vatsa saavat hellän käsittelyn marjaryasana-bitilasana-liikkeellä. Kun keskivartalo vuorotellen pyöristyy ja notkistuu, verenkierto vatsan alueella tehostuu, mikä edistää suoliston toimintaa.

Selän notkistus ja pyöristys: Marjaryasana-Bitilasana

Tee näin: Asetu konttausasentoon. Tarkista, että kämmenet ovat hartioidesi alla ja polvet lantiosi alla. Notkista sisäänhengityksellä selkääsi nikama nikamalta. Rinta nousee ylös, katse kääntyy yläviistoon ja häntäluu kohoaa kohti kattoa. Pysy asennossa pari sekuntia ja lähde uloshengityksellä pyöristämään selkääsi. Kuvittele, että vedät napaa kohti selkärankaa. Anna katseen kääntyä napaa kohti ja leuan pudota rintaan.

Kuinka kauan? Toista liikesarja rauhallisessa tahdissa yhteensä 10 kertaa.

3. Alaspäin katsova koira: adho mukha svanasana

Alaspäin katsova koira paitsi edistää ruoansulatusta, tekee olosta energisemmän ja lihaksista notkeammat ja vahvemmat.

Alaspäin katsova koira: Adho Mukha Svanasana

Tee näin: Asetu konttausasentoon lattialle. Kämmenet ovat tukevasti lattiassa hartioiden levyisessä asennossa, sormet toisista erillään. Polvet ovat lantion alapuolella ja varpaat kääntyvät vasten lattiaa.

Nosta itsesi konttausasennosta ylös A-kirjaimen muotoiseen asentoon. Polvet voivat olla koukussa eikä kantapäiden tarvitse osua lattiaan. Työnnä käsiäsi tiukasti lattiaa kohti. Pidä selkä pitkänä ja niska rentona.

Voit pitää liikkeen dynaamisena ja koukistella vuorotellen polviasi. Kun jalkojen lihakset ovat lämmenneet, voit yrittää suoristaa polvet ja laskea kantapäät lattiaan.

Kuinka kauan? Pysy asennossa viiden syvän hengityksen ajan. Laskeudu lopuksi takaisin konttausasentoon tai jatka suoraan seuraavaan liikkeeseen eli seisten tehtävään eteentaivutukseen. Kävele tällöin hitaasti kohti kämmeniä ja rullaa pyöreällä selällä itsesi seisoma-asentoon.

4. Eteentaivutus seisten: uttanasana

Uttanasana hoivaa sisäelimiä ja tehostaa verenkiertoa. Asento tekee hyvää myös kireille takareisille ja lonkille.

Eteentaivutus seisten: Uttanasana

Tee näin: Asetu seisomaan lantionlevyiseen haara-asentoon ja pidä polvet kevyesti koukussa. Hengitä sisään ja nosta kädet kohti kattoa. Taivuta uloshengityksellä ylävartalosi selkä suorana kohti lattiaa. Voit antaa käsien rentoutua ja roikkua vapaana tai jos takareidet antavat myöten, ottaa kiinni nilkoistasi.

Kuinka kauan? Pysy asennossa noin minuutin ajan. Muista hengittää syvään venytyksen aikana.

5. Selän kierto haaraseisonnassa: trikonasana

Trikonasana helpottaa ruoansulatusta, poistaa tukalaa oloa ja vähentää vatsan happamuutta.

Tee näin: Asetu seisoma-asentoon. Harppaa oikealla jalalla iso askel eteenpäin. Käännä taaimmaisen eli vasemman jalan jalkaterä osoittamaan vartalosta poispäin. Oikean jalan jalkaterä osoittaa suoraan eteenpäin.

Nosta kädet vaakatasoon jalkojen suuntaisesti ja taivuta ylävartaloa alas kohti oikeaa jalkaa. Oikea käsi voi joko asettua nojaamaan oikean jalan säärtä vasten tai koskea maahan. Käännä katse rauhallisesti vasemman, taivasta kohti kurottavan käden suuntaan.

Kuinka kauan? Pysy asennossa noin minuutin ajan. Palaa rauhallisesti alkuasentoon ja toista liike toiselle puolelle.

6. Lapsen lepoasento eteentaivutuksella: balasana

Lapsen lepoasento tehostaa ruoansulatusnesteiden kiertoa. Jos vatsavaivasi johtuvat stressistä, balasana tekee sinulle erityisen hyvää.

Tee näin: Asetu konttausasentoon lattialle. Vie isovarpaat yhteen ja avaa polvet ulospäin. Hengitä ensin sisään ja uloshengityksellä liu’uta lantio taakse ja anna ylävartalon asettua lepäämään jalkojen päälle. Kädet jäävat pitkälle eteen ja otsa koskettaa lattiaa.

Kuinka kauan? Pysy asennossa noin minuutin ajan rauhallisesti hengittäen.

8. Polven halaus selinmakuulla: ardha pawamuktasana

Jalan halaus selinmakuulla auttaa poistamaan ilmaa vatsasta ja helpottaa tukalaa oloa.

Jalan halaus selinmakuulla: Ardha Pawamuktasana

Tee näin: Asetu lattialle selinmakuulle. Vedä toisen jalan polvi kohti rintaa ja halaa jalkaa käsilläsi. Pidä toinen jalka suorana, tukevasti kiinni lattiassa.

Kuinka kauan? Pysy asennossa 1–2 minuuttia ja toista venytys toiselle jalalle.

8. Vartalon kierto selinmakuulla: Supta Matsyendrasana

Vartalon kierto selinmakuulla rauhottaa ja pehmentää vatsaa.

Vartalon kierto selinmakuulla: Supta Matsyendrasana

Tee näin: Asetu lattialle selinmakuulle. Aseta kädet t-asentoon ja nosta oikea jalka koukkuun lantion yläpuolelle. Vasen jalka pysyy suorana lattialla. Vie oikeaa jalkaa hitaasti vartalon yli vasemmalle, kohti lattiaa. Voit asettaa vasemman käden oikean polven päälle ja painaa jalkaa kevyesti. Pidä katse käännettynä oikean käden suuntaan.

Kuinka kauan? Pysy asennossa noin minuutin ajan. Palaa hitaasti takaisin selinmakuulle ja toista venytys toiselle puolelle.

9. Loppurentoutus selinmakuulla: Savasana

Paras tapa lopettaa joogaharjoitus on rentoutuminen selinmakuulla. Savasana vapauttaa vatsasi ja mielesi jännityksistä.

Joogan lepoasento: savasana

Tee näin: Asetu selinmakuulle ja nauti hetki hiljaisuudesta. Hengitä rauhallisesti sisään ja ulos, sulje silmäsi ja anna lihasten rentoutua.

Kuinka kauan? 2–5 minuuttia tai niin kauan kuin haluat.

Lähteet: Health, Yogajournal, Popsugar

Lue myös:

Vauhtia vatsaan – Selätä ruoansulatusongelmat luonnon keinoin

Fitness-tähti Eevi Teittinen: Maidoton ruokavalio poisti vatsan turvotuksen

Johtuvatko vatsavaivat ruokavaliosta vai jostain muusta? 10 paljastavaa kysymystä

Mitä vartalolle ja mielelle tapahtuu, jos joogaa joka päivä kuukauden ajan? Testasimme!

Vaivaako iskias? Nämä 6 joogaliikkettä tuovat helpotusta selkäkipuun

X