Terveys

Tunnista MS-taudin ensioireet: 5 tyypillistä oiretta, jotka voivat kertoa MS-taudin puhkeamisesta

MS-tauti alkaa usein tietyntyyppisillä oireilla. Kun ensioireet tunnistaa ajoissa, MS-tautia ehditään alkaa hoitaa mahdollisimman varhain.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Tunnista MS-taudin ensioireet

MS-tauti alkaa usein tietyntyyppisillä oireilla. Kun ensioireet tunnistaa ajoissa, MS-tautia ehditään alkaa hoitaa mahdollisimman varhain.

MS-tauti eli multippeliskleroosi, suomeksi pesäkekovettumatauti, saa elimistön hyökkäämään itseään vastaan. Tautiin sairastuneen elimistö muodostaa vasta-ainetta, joka vaurioittaa ihmisen hermostoa.

MS-tauti puhkeaa tyypillisimmin 20–40-vuotiaana, ja se on kaksi kertaa yleisempää naisilla kuin miehillä. MS-tautia sairastaa noin 7000 suomalaista.

Vaikka MS-taudin oireet ja kulku ovat yksilöllisiä, tauti alkaa usein tietynlaisilla, tyypillisillä oireilla. Ensimmäiset oireet johtuvat tavallisesti selkäytimen, näköhermon tai aivorungon tulehduksesta.

Kun ihminen osaa tunnistaa MS-taudin ensioireet, hän ymmärtää hakeutua niiden perusteella tutkimuksiin. Mitä aiemmin MS-tauti diagnosoidaan, sitä aiemmin taudin etenemiseen vaikuttava hoito ehditään aloittaa.

Listasimme viisi MS-taudin yleistä ensioiretta.

1. Näköhäiriöt

Näköhermon tulehdus on hyvin tavallinen MS-taudin ensioire. Se voi aiheuttaa näön hämär­ty­mistä toi­sessa sil­mässä tai molemmissa sekä heikentää kontrastien erottelukykyä ja värinäköä. Silmän takana voi myös tuntua kipua ja katseen kohdistaminen saattaa olla hankalaa.

Useimmiten tulehdus paranee itsestään, ja näkö palautuu vähitellen takaisin normaaliksi.

2. Oudot tuntemukset jaloissa ja käsissä

Kun MS-tauti aiheuttaa tulehdusta selkäytimeen, raajat alkavat oireilla. Erityisesti jalkaterissä ja sormissa voi esiintyä puutumista, kutinaa, kihelmöintiä ja pistelyä. Jalat voivat myös tuntua heikoilta.

3. Virtsarakon häiriöt

Selkäytimen tulehdus voi aiheuttaa virtsarakon toimintahäiriöitä. Virtsaamistarve voi tihentyä tai virtsaa voi olla vaikea pidätellä.

4. Aivorungon häiriöt

MS-taudin ensioireet johtuvat selkäytimen ja näköhermon tulehdusten lisäksi usein myös aivorungon tulehduksesta. Kun aivorungon toiminta häiriintyy, ihmisellä saattaa olla vaikeuksia ääntää vaikeita sanoja oikein tai hän voi nähdä kaksoiskuvia. Lukeminenkin voi vaikeutua: tekstiä luettaessa rivit eivät välttämättä pysy paikoillaan.

5. Merkittävä uupumus

Voimakas väsymys on yleistä MS-taudin alkuvaiheessa. Kyky sietää fyysistä rasitusta voi alentua, ja ihminen voi tuntea itsensä hyvin uupuneeksi. MS-taudin aiheuttama väsymys on voimakkaampaa kuin unenpuutteesta tai liikunnasta johtuva väsymys.

Lähteet: HealthlineNeuroliitto, Potilaan LääkärilehtiTerveyskirjasto

X