Vatsavaivat voivat kieliä ruoansulatusentsyymien puutoksesta.
Vatsavaivat voivat kieliä ruoansulatusentsyymien puutoksesta.
Terveys

Tuleeko sinullekin vatsa kipeäksi ja tukala olo ruoan jälkeen? Saatat kärsiä ruoansulatusentsyymien puutoksesta

Ruoansulatusentsyymien puutos tekee ruokailun jälkeisestä olotilasta kaikkea muuta kuin mukavan. Otimme selvää, mistä entsyymien puute voi johtua ja mitä sille voi tehdä.
Teksti: Katri Koskinen Kuvat: iStock

Tuleeko sinullekin heti ruokailun jälkeen usein tukala olo? Kun ruoka ei sula kunnolla, ruoansulatuskanava oireilee ensimmäisenä. Yksi syy tähän voi olla ruoansulatusentsyymien puute, joka aiheuttaa epämukavaa kylläisyyden tunnetta sekä vatsavaivoja heti ruokailun jälkeen.

Ruoansulatusentsyymit pilkkovat ravinnon proteiinia, rasvaa ja hiilihydraatteja imeytymiskelpoiseen muotoon, jotta keho saa tarvitsemansa ravintoaineet. Mikäli ruoansulatusentsyymejä ei ole riittävästi, ruoka ei sula kunnolla, vaan jää kuormittamaan suolistoa ja koko elimistöä.

Lue myös: Johtuvatko vatsavaivat ruokavaliosta vai jostain muusta? 10 paljastavaa kysymystä

Entsyymipuutoksen huomaa yleensä ensimmäisenä ruoansulatuskanavan vaivoina, joita ovat muun muassa vatsan toiminnan muutokset ja erilaiset vatsakivut. Koska suoliston hyvinvointi heijastuu kaikkialle kehoon, monet kärsivät vatsa- ja suolistovaivojen lisäksi – tai juurikin niiden takia – väsymyksestä ja jaksamattomuuden tunteista.

Puutteellisesti hajonneiden ravintoaineiden proteiinit saattavat aiheuttaa myös ylipainon kertymistä.

Ruoansulatusentsyymien puute voi oireilla

Ruoansulatusentsyymien puute voi johtua…

  • käsitellystä ruoasta, kuten pika,- pakaste- ja einesruoasta – käsittely ja säilytys tuhoavat ruoan luontaisia entsyymejä
  • liiallisesta juomisesta ruokailun yhteydessä
  • ikääntymisestä – ikääntyessä elimistön luontainen entsyymituotanto alkaa vähentyä
  • pureskeluongelmista
  • joistakin sairauksista, leikkauksista ja vammoista
  • kemoterapiasta
  • masennuksesta
  • stressistä
  • hermostuneisuudesta
  • väsymyksestä

Mitä tehdä, jos ruokailun jälkeen on tukala olo?

Jos tukala olo iskee heti syömisen jälkeen, kannattaa ensimmäisenä kiinnittää huomiota siihen, mitä suuhunsa laittaa.

Pyri syömään mahdollisimman luonnonmukaista, tuoretta ja vähän käsiteltyä ruokaa. Suosi tuoreita kasviksia, marjoja, hedelmiä, jyviä ja raakaa kalaa, kuten vaikkapa graavilohta.

Ota myös luonnon omat ruoansulatusentsyymit, kuten ananas, kombutsa, papaija, hapankaali, hapatetut maitotuotteet ja kefiirijuomat, käyttöön. Jos vaivat eivät helpota kotikonstein – tai olotila huononee – ovat lääkärintutkimukset suositeltavia.

Lähde: Suoliston hyvinvointi -info 16.10.2018

Lue myös:

Ärtyvä suoli – 10 kysymystä ja vastausta

Nämä ovat yleisimmät syyt ruoansulatusvaivoihin – ja ratkaisut niihin

Jos nukahtaminen on vaikeaa, voi syy löytyä suolistosta – kokeile helppoa 12 tunnin pätkäpaastoa

Turvotuksen ja aivosumun syynä suoliston dysbioosi? Näistä merkeistä tunnistat suoliston häiriötilan

X