Terveys

Närästääkö? Tunnista oireet ja hoida närästys kotikonstein – 6 vinkkiä

Närästystä voidaan vähentää ja lievittää kotikonsteilla. Listasimme 6 vinkkiä närästyksen oireiden karkottamiseen.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Närästyksen tyypillinen oire on polte rintalastan takana.

Närästystä voidaan vähentää ja lievittää kotikonsteilla. Listasimme 6 vinkkiä närästyksen oireiden karkottamiseen.

Närästys on yleinen vaiva juhlapyhinä, kun tuhtia ja rasvaista ruokaa tulee syötyä helposti liikaa. Myös alkoholin juominen voi ärsyttää vatsaa ja aiheuttaa närästystä.

Närästykseen vaikuttavat elintavat, ylipaino sekä geenit. Myös raskaus voi altistaa närästykselle.

Närästyksen tunnistaa polttavasta ­tunteesta rintalastan takana. Usein tunne alkaa ruokailun jälkeen ja pahenee makuuasennossa. Polte on seurausta siitä, kun mahan hapanta sisältöä pääsee nousemaan ruokatorveen ja jopa nieluun saakka.

Närästykseen liittyviä oireita ovat myös:

 • suuhun nouseva hapan maku
 • epämukava tunne ylävatsassa tai rinnassa
 • vatsakipu heti ruokailun jälkeen
 • vastasta nieluun nouseva kipu
 • röyhtäily
 • ähky tai liian täysi olo.

Närästystä voi hoitaa kotikonstein

Närästyksen hoitoon on olemassa reseptittä saatavia lääkkeitä, mutta koska närästys on usein seurausta elintavoista, omien elintapojen korjaaminen on pysyvämpi apu ongelmaan.

Närästyslääkkeiden riskit ovat myös herättäneet keskustelua. Esimerkiksi protonipumpun estäjät, jotka ovat yleisiä närästyslääkkeitä, voivat tutkimusten perusteella heikentää kalsiumin ja B12-vitamiinin imeytymistä sekä aiheuttaa muutoksia suoliston bakteerikannassa. Erityisesti lääkkeiden pidempiaikainen käyttö on nykytutkimuksen valossa haitallista.

Närästys on suurelta osin estettävissä ja hoidettavissa omin keinoin. Listasimme kuusi itsehoitokeinoa närästyksen taltuttamiseen:

1. Vältä mahaa ärsyttäviä ruokia ja juomia

Tietyt ruoka-aineet ja juomat altistavat närästykselle. Jotkut ruoat – kuten kahvi ja sitrukset –  ärsyttävät vatsaa, ja jotkut ruoat – kuten suklaa ja muut rasvaiset ruoat – häiritsevät ruokatorven sulkijalihaksen toimintaa. Sulkijalihaksen tehtävä on estää hapanta mahan sisältöä nousemasta ruokatorveen.

Tarkkaile, millaiset asiat itsellesi aiheuttavat närästystä ja pyri välttämään, tai ainakin vähentämään, niiden käyttöä.

Yleisiä närästyksen aiheuttajia ovat esimerkiksi:

 • alkoholi, etenkin väkevät alkoholijuomat
 • kahvi
 • sitrushedelmät
 • suklaa
 • rasvaiset ruoat
 • happamat mehut
 • sipulit.

Myös tupakointi lisää närästystä.

2. Älä mene täydellä vatsalla nukkumaan

Raskaan aterian jälkeen kannattaa odottaa noin 3 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Suuri määrä ruokaa vatsassa lisää närästystä, ja närästys pahenee usein makuuasennossa.

3. Pureskele ruoka hyvin

Hotkimisen sijaan ruoka kannattaa pureskella kunnolla, sillä ruoansulatus alkaa jo suussa.

Vältä myös ähkyä ja ylensyömistä. Isot ateriat aiheuttavat ylimääräistä painetta ruokatorven sulkijalihakselle.

4. Pukeudu mukaviin vaatteisiin

Tiukat ja vatsaa puristavat vaatteet voivat lisätä närästystä. Löystä vyötäsi tai vaihda kiristävät vaatteet mukavampiin.

5. Nouse ylös

Ison aterian jälkeen voi tehdä mieli käydä ruokalevolle, mutta makuuasento voi laukaista närästyksen ja pahentaa sitä. Sohvalla makoilun sijaan kannattaakin nousta ylös ja lähteä esimerkiksi rauhalliselle kävelylenkille. Pystyasennossa närästys ei ole lainkaan yhtä todennäköistä kuin makuuasennossa.

6. Kokeile ruokasoodaa

Perinteinen niksi närästykseen on ruokasooda, joka on emäksistä ja auttaa neutraloimaan vatsahappoja. Sekoita teelusikallinen ruokasoodaa lasilliseen vettä ja juo neste hitaasti.

Soodavettä voi kokeilla satunnaisesti ja tilapäisesti. Sitä ei tule käyttää jatkuvana närästyslääkkeenä, sillä ruokasoodassa on runsaasti suolaa. Ruokasooda voi myös aiheuttaa turvotusta ja pahoinvointia.

Lähteet: Dr. Axe, Health, Healthline, Itä-Suomen yliopistoScience DailyTerveyskirjasto

X