Hyvinvointi

Jos nukahtaminen on vaikeaa, voi syy löytyä suolistosta – kokeile helppoa 12 tunnin pätkäpaastoa

Kärsitkö ruoansulatusongelmista ja -vaivoista? Siinä tapauksessa voit testata yöpaastoa, jossa tarkoituksena on syödä iltapala suhteellisen ajoissa ja antaa suolistolle yli 12 tuntia lepoaikaa. Se tekee hyvää myös yöunille.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Istock

Yöpaaston eli unipaaston ideana on olla yli 12 tuntia syömättä.

Kärsitkö ruoansulatusongelmista ja -vaivoista? Siinä tapauksessa voit testata yöpaastoa, jossa tarkoituksena on syödä iltapala suhteellisen ajoissa ja antaa suolistolle yli 12 tuntia lepoaikaa. Se tekee hyvää myös yöunille.

Onko sinullakin ikäviä vatsavaivoja ja ruoansulatusongelmia? Tai vaikeuksia nukahtaa?

Kokeile silloin yöaikaan toteutettavaa pätkäpaastoa. Yöpaaston tarkoituksena on antaa ruoansulatukselle kunnolla lepoa, jolloin olokin keventyy ja suolisto voi paremmin.

Lue myös: Turvotuksen ja aivosumun syynä suoliston dysbioosi? Näistä merkeistä tunnistat suoliston häiriötilan

Yöpaasto antaa ruoansulatukselle lepoa

Yöpaaston ideana on olla 12 tuntia syömättä ilta- ja aamupalan välillä. Syö iltapala tai illallinen suhteellisen ajoissa, esimerkiksi klo 19–20 välillä. Voit edelleen juoda illan aikana vettä.

Nauti kunnollinen aamupala vasta aikaisintaan 12 tunnin kuluttua, esimerkiksi aamulla kello 7–8 välillä. Jos 12 tunnin yöpaasto tuntuu tuloksettomalta, kokeile venyttää paastoa 15 tuntiin ja syö aamupala vasta työpaikalla. Tämän jälkeen syö normaali lounas normaaliin lounasaikaan.

Lue myös: Mitä aamiaiseksi kannattaa oikeasti syödä? Ravitsemustutkija Patrik Borg vastaa

Iltapalan tulee olla täyttävä, mutta ei liian raskas

Yleinen virhe on syödä liian raskaasti ennen nukkumaanmenoa, mutta toisaalta myöskään nälkäisenä ei pitäisi mennä nukkumaan. Iltapalan kannattaakin olla helposti sulava mutta täyttävä.

Illalliseksi kannattaa olla kanaa tai kalaa, eikä esimerkiksi huonosti sulavaa pihviä. Iltapalaksi ei kannata syödä liian rasvaista ruokaa, mutta ei myöskään pelkkää salaattia, joka ei pidä nälkää kovin hyvin. Älä myöskään unohda hiilihydraatteja! Jos syöt hiilihydraatteja sisältävän iltapalan, nukut myös paremmin. Esimerkiksi kaurapuuro on mainio iltapala.

kaurapuuro
Helposti sulava, mutta tarpeeksi täyttävä iltapala kannattaa syödä vähintään kolme tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Unen kannalta onkin järkevää jättää vähintään kaksi tuntia aikaa ruoansulatukselle, ennen kuin menet sänkyyn. Aterian jälkeen ruoka sulaa mahalaukussa, joka tyhjenee noin kolmessa, neljässä tunnissa. Runsaasti hiilihydraatteja sisältävä ruoka poistuu mahasta varsin nopeasti, proteiinipitoinen ruoka jonkin verran hitaammin ja runsaasti rasvaa sisältävä ruoka kaikista hitaimmin. Jos mahalaukussasi on sulatusprosessi vielä käynnissä, kun menet nukkumaan, se voi aiheuttaa unettomuutta.

Jos siis menet nukkumaan kymmenen maissa, pyri syömään iltapala tai illallinen klo 18–19 välillä.

Lue myös:

Luuletko olevasi tunnesyöjä? Todellisuudessa sinulla voi olla vain nälkä

Laske oma painoindeksisi – laskurimme kertoo, onko sinulla ylipainoa ja mitä tuloksesi tarkoittaa

Lähde: Suoliston hyvinvointi -info 16.10.2018 ja Anu Kiiveri, Sleepace-sovellus

X