Terveys

Luuletko olevasi tunnesyöjä? Todellisuudessa sinulla voi olla vain nälkä

Löydätkö itsesi usein napostelemasta herkkuja ja uskot, että syynä on tunnesyöminen? Tosiasiassa et välttämättä ole tunnesyöjä: saatat olla vain nälkäinen.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Nälkäinen ihminen tekee helpommin epäterveellisiä ruokavalintoja.

Löydätkö itsesi usein napostelemasta herkkuja ja uskot, että syynä on tunnesyöminen? Tosiasiassa et välttämättä ole tunnesyöjä: saatat olla vain nälkäinen.

Moni luulee olevansa tunnesyöjä vaikka oikeasti on vain nälkäinen. Nälkä ei nimittäin aina ilmene mahan murinana. Niin mieliteot, mielialan lasku ja tyytymätön olokin saattavat johtua fyysisestä nälästä, ravitsemusterapeutit Anette Palssa ja Maare Kauppinen kertovat Tunnesyöminen-kirjassaan.

Nälkäisenä ihminen tekee helpommin epäterveellisiä ruokavalintoja. Kun kauppaan menee tyhjällä vatsalla, ostoksia tulee tehtyä herkemmin tunne kuin järki edellä. Ostoskassiin kertyneet suklaapatukat ja jäätelöpaketit eivät siis välttämättä kerro siitä, että ihminen olisi tunnesyöjä vaan että hän on syönyt liian vähän, liian harvoin tai liian yksipuolisesti.

Myöskään se, että herkkujen syömisestä tulee hyvä ja rentoutunut olo, ei ole varma tunnesyömisen tuntomerkki. On puhdasta fysiologiaa, että verensokerin nousu aiheuttaa ihmiselle mielihyvää. Keho ei halua joutua aliravituksi, joten mielihyvän tunteen tehtävänä on varmistaa, että ihminen tankkaa jatkossakin itseensä energiaa.

Näin tunnistat, että syöt riittävästi

Jos ihminen ei ole tottunut kuuntelemaan omaa kehoaan, hänen voi olla vaikeaa aistia, milloin hänellä todella on nälkä ja kuinka paljon ruokaa hän tarvitsee. Voi jopa olla niin, että jos on tottunut syömään liian vähän, nälän tunne ei edes vaivaa päivisin. Sen sijaan illalla kova nälkä voi iskeä mielitekoina.

Seuraavista merkeistä tunnistat, että syöt riittävästi:

  • Tunnet olosi jaksavaksi koko päivän ajan (perusvireystila huomioon ottaen).
  • Sinulle ei missään vaiheessa iske hallitsematon nälän tunne. Nälkä saa tulla, mutta se pitää pystyä hallitsemaan.
  • Mielitekoja tai napostelun tarvetta ei esiinny.
  • Sinun on suhteellisen helppo tehdä järkeviä ja terveellisiä ruokavalintoja. Et joudu toimimaan itsekurin vallassa.
  • Mielialasi ei heilahtele voimakkaasti vaan pysyy hyvänä koko päivän (perusmieliala huomioon ottaen).

Lähde: Anette Palssa & Maare Kauppinen: Tunnesyöminen – löydä terve suhde itseesi ja ruokaan (Tammi 2018)

X