Ravinto

Pauliina, 46, kärsi 30 vuotta vatsavaivoista, kunnes iso ruokavaliomuutos toi avun: ”Aloin tehdä itselläni ihmiskokeita”

Pauliina Tervo kärsi 30 vuotta jatkuvista vatsavaivoista, kunnes aloitti FODMAP-ruokavalion avulla ison muutoksen.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Sampo Korhonen

Kohtuus kaikessa. Herkkä vatsa suivaantuu melkein mistä tahansa ruoka-aineesta, jos sitä syö liikaa, Pauliina Tervo on huomannut.

Pauliina Tervo kärsi 30 vuotta jatkuvista vatsavaivoista, kunnes aloitti FODMAP-ruokavalion avulla ison muutoksen.

Pauliina Tervo, 46, valtiotieteiden maisteri, hyvän olon valmentaja:

”Hyvästä aamusta tulee hyvä päivä. En kikkaile aamupalalla, vaan syön lähes joka aamu samanlaisen proteiinipirtelön. Se sopii herkälle vatsalleni ja pitää sen hyvällä tuulella pitkään. Laitan pirtelööni marjoja, heraproteiinijauhetta, mantelimaitoa, maapähkinätahnaa ja kuitulisiä. Kuitu on ruokaa hyville suolistobakteereille. Kun suolistobakteerit ovat tyytyväisiä, vatsakin on tyytyväinen.

Kärsin 30 vuotta jatkuvista vatsavaivoista. Vatsa oli yön jäljiltä rauhallinen, mutta iltapäivällä se oli turvonnut ilmapalloksi. Aamulla sopivat housut olivat iltapäivällä pienet, ja vatsaan sattui. Kivut pahenivat, kun venäytin selkäni ja söin tavallista pidemmän tulehduskipulääkekuurin. Se sekoitti suolistoni perin pohjin. Vatsa otti ohjat ja alkoi määrätä tekemisiäni.

Minulla on ärtyvä suoli. Se oli vielä 1990-luvulla huonosti tunnettu vaiva. Sain ymmärrystä, mutta kukaan ei osannut kertoa, miten voisin helpottaa oloani. Yhdeksän vuotta sitten ystävä suositteli käyntiä FLT-ravintovalmentajan vastaanotolla. Tämä kertoi minulle suoliston hoitamisesta ja FODMAP-ruokavaliosta. Se tarkoitti isoa ruokavaliomuutosta, sillä alussa karsittavia ruoka-aineita on paljon. Olin niin pohjalla vatsavaivojeni kanssa, ettei mikään muutos tuntunut liian isolta.

Jätin sokeriherkut, höttöhiilarit ja gluteeniviljat. Hyvästelin vatsavaivoja aiheuttavat hedelmät ja kasvikset. Pidin puoli vuotta tiukkaa linjaa, minkä jälkeen aloin tehdä itselläni ihmiskokeita.

Huomasin esimerkiksi, että runsaasti hiilihydraatteja sisältävä puuroaamiainen ei sopinut minulle. Iso hiilihydraattimäärä imeytyi hitaasti, ja vatsassa hölskyvä puuro vei aamulenkeistäni ilon. Juoksu alkoi kulkea, kun siirsin hiilihydraatit iltoihin, jolloin niillä oli aikaa sulaa.”

”Kun tieto karttui, uskaltauduin laajentamaan ruokavaliotani”

”Opiskelin avoimessa yliopistossa ravitsemustieteitä ja kotimaisen asiantuntijan opissa funktionaalista ravitsemusta. Kun tieto karttui, uskaltauduin laajentamaan ruokavaliotani. Suppeasta ruokavaliosta tuli hyvä olo, mutta ajan mittaan se köyhdyttäisi suolistomikrobiston ja vatsavaivani voisivat saada rinnalleen muita terveyshaittoja.

Olen ollut yhdeksän vuotta sovussa vatsani kanssa. Tunnen vatsani ja tiedän, mistä se tykkää. Herkän vatsan hoitaminen on kokonaisvaltaista: ruokavalion lisäksi siihen tarvitaan säännöllistä liikuntaa, riittävästi unta ja stressinhallintaa.”


Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 38/2023.


X