Terveys

Ääni käheänä tai kokonaan poissa? Tässä tapauksessa lääkäriin

Äänen käheys on tavallista flunssassa. Äänen lähtemiselle on kuitenkin myös muita syitä, jotka voivat vaatia hoitoa.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
iStock

Jos ääni on poissa, pitäisi pysyä hiljaa.

Äänen käheys on tavallista flunssassa. Äänen lähtemiselle on kuitenkin myös muita syitä, jotka voivat vaatia hoitoa.

Äänen käheys on yleinen flunssaan liittyvä vaiva. Monet flunssavirukset voivat aiheuttaa kurkunpäätulehduksen, joka turvottaa äänihuulten ympärillä olevia limakalvoja. Tämän seurauksena ääni muuttuu käheäksi tai voi jopa lähteä kokonaan.

Parantavaa hoitoa kurkunpäätulehdukselle ei ole. Parasta lääkettä käheälle äänelle on hiljaa oleminen.

– Täysi äänilepo täytyy olla. Ei saisi kuiskatakaan, sillä sekin rasittaa äänihuulia. Myös yskimistä pitäisi välttää, kertoo työterveyshuollon erikoislääkäri Toni Vänni Terveystalosta.

Puhuminen ei pahenna tautia tai vaikuta sen kestoon, mutta jos käheää ääntä rasittaa, äänihuulten toipumisessa voi kestää kauemmin kuin silloin, jos äänilepo onnistuu.

– Pysyvät vauriot ovat kuitenkin harvinaisia.

Äänilevon lisäksi on tärkeää muistaa juoda riittävästi nesteitä, jotta limakalvot pysyisivät kosteina. Aikuiset voivat hyötyä myös höyryhengittelystä, lapsille siitä ei ole apua.

– Myös haitallisia tekijöitä eli tupakointia, pölyisiä tiloja, alkoholinkäyttöä ja allergeeneja kannattaa välttää.

Lue myös: Yleinen käsitys flunssan kestosta on väärä – asiantuntijan mukaan oireet ovat useimmiten pahimmillaan kolmantena päivänä

Jos äänen käheys jatkuu, lääkärikäynti on paikallaan

Flunssaan liittyvä äänen käheys paranee usein muutamassa päivässä tai vähintään parissa viikossa.

– Jos ääni ei palaudu kahdessa viikossa, kannattaa lähteä lääkäriin näytille.

Etenkin silloin, jos äänen käheys ei liity flunssaan ja tilanne on kestänyt jo pari viikkoa, asiaa on syytä selvittää lääkärin vastaanotolla.

Joskus äänen käheyden taustalta voi löytyä neurologinen sairaus, kuten Parkinsonin tauti, MS-tauti tai ALS. Myös äänihuulihalvaus käheyttää ääntä. Sen syynä on vaurio kurkunpään hermoissa.

Äänihuuliin voi myös tulla hyvänlaatuisia kasvaimia eli kystia tai polyyppeja, jotka voivat aiheuttaa käheää ääntä. Kurkunpäänsyöpäkin on mahdollinen, vaikkakin harvinainen, syy äänen käheyteen. Kurkunpääsyövän tärkein riskitekijä on tupakointi.

– Jos tupakoitsijalla ääni käheytyy ilman flunssaa, jo viikon kohdalla lähtisin näytille.

Lue myös Kotiliesi.fi: Carita, 61, oli mielestään täysin terve – neurologi tiesi ensinäkemältä, mistä oli kyse: ”Rouva, teillä on Parkinsonin tauti”

X