Terveys

Auttaako höyryhengitys flunssaoireisiin? Lääkäri kertoo, mikä on vanhan konstin todellinen hyöty

Höyryhengitys on vanha tapa helpottaa flunssaista oloa. Lääkäri neuvoo, miten höyryhengittäminen tehdään nykysuositusten mukaisesti.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
Istock

Höyryhengitys onnistuu apteekista hankittavalla höyryinhalaattorilla.

Höyryhengitys on vanha tapa helpottaa flunssaista oloa. Lääkäri neuvoo, miten höyryhengittäminen tehdään nykysuositusten mukaisesti.

Kattilaan vesi kiehumaan, kasvot kattilan ylle, pyyhe päälle ja hengittelemään. Höyryhengitys tuntuu helpottavan flunssaoireita. Tämä monille lapsuudesta tuttu konsti ei kuitenkaan ole suositeltava, sillä tavassa piilee suuri riski.

– Kattilallinen kuumaa vettä voi kaatua päälle, ja seurauksena ovat ikävät palovammat. Tämän takia ammattilaiset eivät enää suosittele tätä tapaa, yleislääketieteen erikoislääkäri Virpi Jolkkonen Lääkärikeskus Aavasta kertoo.

Höyryhengitys onnistuu turvallisemmin kylpyhuoneessa laittamalla suihkun valumaan kuumalle ja istumalla rauhassa hengittämässä 5–10 minuutin ajan lämmintä höyryä.

Toinen hyvä keino on mennä mietoihin löylyihin.

Jos lämpimän veden ja sähkön kulutus hirvittää, muitakin keinoja onneksi on.

– Vettä voi myös laittaa esimerkiksi termospulloon ja pitää siitä kiinni hengittelyn aikana. Apteekista voi ostaa höyryhengitykseen tarkoitetun höyryinhalaattorin, jossa on suppilo sekä erillinen säiliö kuumalle vedelle.

Lue myös: Kun flunssan ensi oireet alkavat, reagoi 24 tunnin kuluessa: ”Voi lyhentää flunssan kestoa”

Tehoaako höyryhengitys? Ei lääketieteellistä näyttöä

Höyryhengitys on vanha, hyvin tunnettu tapa, jota on käytetty myös sairaalapäivystyksissä esimerkiksi lasten kurkunpääntulehduksen hoidossa.

Sen tehosta paranemisen nopeuttamiseksi ei kuitenkaan ole lääketieteellistä tutkimusnäyttöä.

– Höyryhengittäminen ei nopeuta flunssan paranemista, mutta flunssaista oloa se helpottaa. Höyry kosteuttaa hengitysteitä ja avaa tukkoista nenää, Jolkkonen sanoo.

Lämmin höyry helpottaa myös kurkkukipua ja yskää sen kurkkua ja äänihuulia kosteuttavan vaikutuksen ansiosta.

Räkä notkistuu ja ohenee höyryn ansiosta ja poistuu siten helpommin hengitysteistä yskimällä ja niistämällä.

Lue myös: Sinuiittiin liittyvät oireet ovat käytännössä kaikkien flunssaisten riesa – nämä merkit kertovat, että sinuiitti on syy hakeutua lääkäriin

Kokeile myös mentolia tai eukalyptusta

Höyryhengittäminen on oikein toteutettuna hyvä ja turvallinen tapa helpottaa flunssaista oloa. Eteeristen öljyjen avulla höyryhengittämisestä saa entistä mukavamman kokemuksen.

– Lämmintä höyryä on miellyttävämpi hengitellä, jos siihen lisää esimerkiksi eukalyptus- tai mentoliöljyä tippoina.

Jos eteerisiä öljyjä ei löydy lähikaupasta, löytyy apu karkkihyllyltä.

– Myös mentolipastillin liuottaminen kuumaan veteen toimii hyvin, Jolkkonen vinkkaa.

Lue myös: Kotiliesi.fi: Konjakkikulaus ja valkosipulia sukkiin – vieläkö muistat nämä vanhan kansan konstit flunssaa vastaan? Lääkäri arvioi, tepsivätkö ne todella

X