Terveys

Sinuiittiin liittyvät oireet ovat käytännössä kaikkien flunssaisten riesa – nämä merkit kertovat, että sinuiitti on syy hakeutua lääkäriin

Suurin osa sinuiiteista eli sivuontelotulehduksista paranee kotihoidolla. Mutta miten sinuiitti kannattaa kotona hoitaa? Entä milloin on syytä hakeutua lääkärin pakeille?

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Kipu on yksi sinuiitin oireista.

Suurin osa sinuiiteista eli sivuontelotulehduksista paranee kotihoidolla. Mutta miten sinuiitti kannattaa kotona hoitaa? Entä milloin on syytä hakeutua lääkärin pakeille?

Sinuiitti eli sivuontelotulehdus on kasvojen poski-, otsa-, kitaonteloiden tai seulalokerostojen tulehdustila.

– Kun puhutaan sinuiitista, pääsääntöisesti kyseessä on poskiontelotulehdus. Kasvojen ja nenänielun alueella on useita onteloita, mutta nenän sivuilla olevat poskiontelot ovat näistä isoimmat ja yleensä ne, jotka oireilevat, erikoislääkäri Toni Vänni Terveystalosta kertoo.

Sinuiitti syntyy, kun flunssan tai esimerkiksi astman aiheuttamassa hengitystieoireilussa limakalvojen turvotus estää onteloita tyhjenemästä normaalisti.

Ja kun ontelot eivät tyhjene, bakteerit onteloissa pääsevät lisääntymään ja aiheuttamaan kipeää tekevän ja jomottavan tulehduksen.

Sinuiitin oireet kiusaavat kaikkia flunssaan sairastuneita

Flunssa ja hengitystieoireilu aiheuttaa Vännin mukaan käytännössä aina sinuiitin oireita. Särky on yleinen sinuiitin oire.

– Nenänielun limakalvot turpoavat flunssan seurauksena, mistä seuraa se, että onteloita särkee. Särkyä voi olla silmien ja otsan alueella. Joskus särky voi olla jopa voimakasta hammassärkyä.

Sinuiitin oireet: kuvassa sivuontelot.
Sinuiitti on sivuontelojen tulehdustila.

Lisäksi yleisiä sinuiitin oireita ovat yleiset flunssaoireet. Nämä siis ovat sinuiitille leimallisia:

  • särky sivuonteloissa
  • nenän vuotaminen
  • rään valuminen takanieluun
  • tukkoinen olo
  • hakkaava yskä makuuasennossa
  • hajuaistin heikkeneminen
  • kuumeilu

– Voi jopa olla, että muut flunssan oireet häviävät ja sinuiitin takia ihmiselle jää ainoastaan kuumetta ja ehkä hieman flunssan jälkeistä yskää.

Tunnista sinuiitti ja hoida tehokkaasti

Flunssaista auttavat särkylääkkeet, flunssan hoitoon tarkoitetut nenäsuihkeet sekä pseudoefedriinivalmisteet kuten Duact. Myös nenäkannun käyttöä tai höyryhengitystä voi kokeilla.

– Ihmiset osaavat kyllä hoitaa oireita, mutta ovat kauhean malttamattomia nykyään. Kaiken pitäisi parantua välittömästi päivässä. Mutta valitettavasti niin ei oikein tapahdu.

Maltti on siis valttia. Mutta jos olo ei ala kohentua viikossa tai muuttuu vain huonommaksi, on Vännin mukaan syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

– Jos oireet ovat kestäneet kauemmin kuin viikon, voi alkaa ajatella, että kyseessä saattaa perusflunssan sijaan olla sinuiitti. Esimerkiksi koronan jälkeen moni on hakeutunut vastaanotolle sinuiitin takia.

Suurin osa sinuiiteista parantuu kuitenkin yllä mainitulla kotihoidolla, Vänni toteaa.

Lue myös: Pitkittynyt flunssa – milloin kyse on siitä, poskiontelotulehduksesta tai lääkenuhasta?

Osa tarvitsee sinuiitin selättämiseen antibioottikuurin

Alkuun lääkäri voi määrätä sinuiitista kärsivälle limakalvoja supistavia, suun kautta otettavia lääkkeitä. Jos ne eivät tehoa, määrätään potilaalle antibioottikuuri.

Poskiontelotulehduksen hoitoon tehokas hoito on punktio, mutta sitä tehdään vain harvoin.

– Poskiontelopunktiossa tehdään reikä nenän kautta poskionteloon ja huuhdellaan ontelo. Näin vaiva paranee tehokkaasti.

Auts, kuulostaa kivuliaalta toimenpiteeltä.

– Ei se itse asiassa ole, välissä on niin ohut seinämä, Vänni vakuuttaa.

Vaiva kannattaa hoitaa, sillä pahimmillaan hoitamaton sinuiitti voi aiheuttaa pysyviä limakalvovaurioita. Ne ovat kuitenkin todella harvinaisia. Suuremmaksi ongelmaksi Vänni näkee toistuvat poskiontelotulehdukset.

Jos sinuiitti kiusaa vähintään kolme kertaa vuodessa, kannattaa asiasta keskustella lääkärin kanssa.

Lähteenä käytetty myös: ItsehoitoapteekkiKäypä hoito, Terveyskirjasto

X