Terveys

Yskä makuuasennossa on normaalia flunssataudissa – mutta voi ilman flunssaa kieliä jopa sydänvaivoista

Köh, köh. Köh. Yskä makuuasennossa on ikävä, yöunet keskeyttävä vaiva. Mutta mistä yskä makuuasennossa johtuu ja miten sitä tulisi hoitaa – ja koska on syytä huolestua, jos makuulle menon jälkeen yskityttää? Kysyimme lääkäriltä.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Flunssassa on normaalia, että makuuasennossa yskittää.

Köh, köh. Köh. Yskä makuuasennossa on ikävä, yöunet keskeyttävä vaiva. Mutta mistä yskä makuuasennossa johtuu ja miten sitä tulisi hoitaa – ja koska on syytä huolestua, jos makuulle menon jälkeen yskityttää? Kysyimme lääkäriltä.

Flunssaan liittyvä yskä makuuasennossa on normaali ilmiö. Yskä pahenee usein makuuasennossa, koska asento muuttuu ja painovoima tekee tehtävänsä: lima alkaa valua makuuasennossa nieluun ja yskityttää.

– Keuhkoputkikin voi ärsyyntyä makuuasennossa. Asiassa on siis monta tekijää, mutta kyse on ärsytysyskästä, erikoislääkäri Toni Vänni Terveystalosta kertoo.

Yskä makuuasennossa helpottaa usein kotikonsteilla

Yskää makuuasennossa kannattaa yrittää suitsia hoitamalla flunssaa särkylääkkeillä ja flunssan hoitoon tarkoitetuilla nenäsuihkeilla sekä pseudoefedriiniä sisältävillä valmisteilla, kuten Duactilla. Myös nenäkannua tai höyryhengitystä voi Vännin mukaan kokeilla.

Lasten flunssan hoitoon käytettävät keinot kannattaa aikuisenkin ottaa käyttöön, jos yskiminen meinaa pilata yöunet.

Sängynpäätyä voi korottaa laittamalla patjan alle tai jenkkisängyn jalkojen alle esimerkiksi muutaman kirjan. Tyynyillä ylävartaloa ei välttämättä auta kohottaa.

– Tyynyt ovat yleensä tässä hommassa huonoja, sillä ne nostavat vain hartiatasoa, eivät koko ihmistä, Vänni selittää.

Ikävimmillään saattaa siis käydä niin, että yskä makuuasennossa ei helpotu, vaan tyynyllä kikkailemalla saa itselleen vain hartia- tai niskajumin.

”Lusikallinen hunajaa illalla voi rauhoittaa yöllisiä yskäoireita.”

Lisäksi on huomattu, että hunaja saattaa helpottaa oireita yli 1-vuotiaiden lasten akuutissa öisessä yskässä.

– Miksi aikuisetkin eivät voisi käyttää samaa kikkaa. Lusikallinen hunajaa illalla voi rauhoittaa yöllisiä yskäoireita.

Jos yöllä herää yskimiseen, kylmän veden hörppääminen tai kurkkupastillin nieleskeleminen voi tuoda välittömän helpotuksen. Tutkimuksissa yskänlääkkeet eivät ole osoittaneet merkittävää tehoa yskäoireisiin.

Lue myös: Flunssa vai influenssa? Näin erotat, hoidat ja ehkäiset tartunnat

Olisiko kyse sittenkin jostain vakavasta?

Jos yleisvointi pysyy yöllisestä yskimisestä huolimatta hyvänä ja yskä makuuasennossa liittyy perusflunssaan, voi tilannetta seurata kotona Vännin mukaan hyvinkin pari–kolme viikkoa.

– Näin voi toimia, jos ei ole kuumeilua, hengitys sujuu hyvin ja liikkuminen onnistuu. Mutta jos oireet pahenevat tai yleisvointi ei ole hyvä, kannattaa käydä näytillä.

Jos oireet eivät kuitenkaan liity perusflunssaan, mutta yskä makuuasennossa häiritsee toistuvasti yöunia, kannattaa asiasta keskustella lääkärin kanssa viipymättä.

– Normaalisti ihmistä ei pitäisi yskittää, jos tämä menee makuulle.

Vakavampia syitä makuuyskälle voivat olla esimerkiksi astma tai sydänongelmat.

– Esimerkiksi sydämen vajaatoiminta voi aiheuttaa yöllistä yskää, kun makuuasennossa verenpaineet muuttuvat ja sydän pumppaa eri tavalla kuin päivisin. Tästä voi keuhkoihin tulla erilaisia oiretuntemuksia. Etenkin aamuyön yskä on monien sydänsairauksien oire.

Lähteenä käytetty myös: Netlääkäri

X