Terveys

Pitkittynyt yskä – missä vaiheessa voi lähteä ihmisten ilmoille yskimään?

Flunssa oli ja meni, mutta yskä vain jatkuu. Lääkäri kertoo, milloin voi yskiä ihmisten ilmoilla.

Teksti:
Satu Virtanen
Kuvat:
Istock

Pitkittynyt yskä on kiusallinen etenkin uudessa korona-ajassamme.

Flunssa oli ja meni, mutta yskä vain jatkuu. Lääkäri kertoo, milloin voi yskiä ihmisten ilmoilla.

Pitkittynyt yskä jatkuu viikkokausia. Tavallinen määritelmä pitkittyneelle yskälle on yli kolme viikkoa, määrittelee keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Jere Reijula Mehiläisestä.

– Pitkittynyt yskä on aika tavallinen ilmiö. Yskä voi toisinaan jatkua jopa yli kahdeksan viikkoa. Normaalia se ei kuitenkaan ole.

Jatkuva köhä voi johtua eri syistä. Sen taustalta voi löytyä esimerkiksi flunssan jälkitautina syntynyt tulehdus: pienillä lapsilla tavallisesti välikorvatulehdus ja isommilla lapsilla sekä aikuisilla poskiontelotulehdus.

– Se voi liittyä myös allergiaan ja astmaan. Kun henkilö, jolla ei ole vielä astmadiagnoosia eikä lääkitystä, saa virusinfektion, se ärsyttää keuhkoputkia ja johtaa poikkeavaan yskimiseen. Lisäksi astma voi aiheuttaa yskää ilman infektiotakin, Reijula kertoo.

Pitkittynyt yskä voi johtua refluksista

Muita flunssaan liittymättömiä syitä yskän pitkittymiselle tai krooniselle yskälle voivat olla refluksitauti, krooninen poskiontelo- tai nenänielun tulehdus, tietyt lääkeaineet ja tupakointi. Refluksitaudissa mahan hapanta sisältä nousee toistuvasti takaisin ruokatorveen, mikä voi aiheuttaa yskää.

– Sitten on myös vakavampia syitä, kuten keuhkoahtaumatauti ja keuhkosyöpä. Nämä on aina syytä pitää mielessä, jos pitkittynyt yskä vaivaa yli 50-vuotiasta tupakoitsijaa, Reijula painottaa.

Myös tietyt keuhkokudoksen sairaudet, kuten sarkoidoosi tai keuhkofibroosi voivat johtaa pitkittyneeseen tai krooniseen yskään. Iäkkäillä ja maahanmuuttajilla taustalta voi joskus löytyä tuberkuloositartunta, vaikka se harvinainen onkin.

– Iso osa tapauksista on sellaisia, joissa selittävää tekijää ei löydy. Tällaista idiopaattista yskää tutkitaan kiivaasti, jotta keksittäisiin, miten sitä voidaan hoitaa, Reijula kertoo.

Limainen yskä vai kuiva köhä?

Yskä itsessään ei ole ihmiskeholle haitaksi. Se on normaali refleksi, jonka tehtävänä on irrottaa limaa ja muita kuona-aineita hengitysteistä sekä suojella keuhkoja vierasesineiltä. Jos yskä pitkittyy, kannattaa kuitenkin käydä lääkärissä selvittämässä, mistä se johtuu.

Jos pitkittynyt yskä ei ole kolmessa viikossakaan osoittanut selviä hiipumisen merkkejä, lääkärikäynti saattaa paljastaa, onko taustalla jotain mikä olisi hoidettavissa.

– Samalla lääkäri voi sulkea pois vakavat syyt, Reijula sanoo.

Lääkäriin on syytä mennä jo aiemmin, jos yskä tuntuu poikkeavalta tai jos siihen liittyy esimerkiksi hengenahdistusta. Myös usein toistuva yskä on syy käydä näytillä.

– Rajussa flunssassa hengenahdistusta voi tosin ilmetä ilman sen vakavampaa syytä. Toisinaan virus on tavallista ärhäkämpi, ja yskä jatkuu sen vuoksi pitkään. Tilanne kannattaa kuitenkin tarkistuttaa, jos yskä kestää viikkoja tai jos se muuten huolettaa, Reijula neuvoo.

Flunssassa yskökset ovat yleensä aluksi limaisia.

Yskän luonnetta tarkkailemalla voi päästä jyvälle siitä, onko kyseessä flunssaan liittyvä yskä vai muu köhä. Flunssassa yskä on yleensä aluksi limaista ja muuttuu hiljalleen kuivemmaksi. Jos limaisuus jää päälle, flunssa on voinut kehittyä poskiontelotulehdukseksi.

– Pitkään jatkunut, alusta asti kuivana pysynyt yskä voi puolestaan viitata esimerkiksi refluksitautiin tai jonkin lääkeaineen aiheuttamaan yskään, sanoo Reijula.

Milloin ihmisten ilmoille?

Pitkittynyt yskä voi olla erittäin häiritsevä ja hankaa oire etenkin, jos se häiritsee yöunta.

– Meillä lääkäreillä on kuitenkin keinoja auttaa. Vaikka hoidettavissa olevia syitä ei aina löydy, voimme usein silti helpottaa oiretta, Reijula rohkaisee.

Pitkittynyt yskä tekee usein myös sosiaalisista tilanteista epämiellyttäviä.

– Korona-aika on ollut todella hankalaa kroonisille yskijöille. Moni on joutunut jättämään välistä sosiaalisia tilanteita, Reijula toteaa.

Vaikka pandemia on nyt paremmassa vaiheessa, flunssan jälkeisestä yskästä kärsivä voi edelleen arastella ihmisten ilmoille menemistä. Missä vaiheessa ei enää tarvitse jäädä kotiin köhimään?

– Kun flunssa on kunnolla päällä, kannattaa välttää julkisiin tiloihin menemistä tai käyttää maskia, jos on pakko käydä asioilla. Jos taas flunssa on selkeästi paranemassa, ei ihmisiä tarvitse enää vältellä. Pitkittyneen yskän osalta antaisin synninpäästön heti: flunssa ei tartu yli kolme viikkoa kestäneestä yskästä.

X