Terveys

Onko flunssassa saunominen huono idea? Lääkärillä on napakka vastaus – vertaa urheilusuoritukseen

Onko flunssassa saunomisesta haittaa? Voisiko sauna jopa parantaa orastavan flunssan? Lue, mitä sanoo lääkäri.

Teksti:
Tiia Kailaheimo
Kuvat:
Istock

Voiko sauna parantaa flunssan oireita?

Onko flunssassa saunomisesta haittaa? Voisiko sauna jopa parantaa orastavan flunssan? Lue, mitä sanoo lääkäri.

Köhä ja nuha vaivaavat, mutta saunaan tekisi mieli mennä. Ovatko flunssa ja sauna huono yhdistelmä? Terveystalon erikoislääkäri Toni Vännillä on kysymykseen selkeä vastaus:

– Kuumeisena saunaan ei kannata mennä, lievillä oireilla voi ottaa kevyet löylyt.

Vänni vertaa saunomista pieneen urheilusuoritukseen.

– Kipeänä ei lähdetä juoksemaan tai urheilemaankaan. Samalla tavalla sauna hikoiluttaa, ja korkea lämpötila nostaa sykettä ja verenpainetta rasittaen elimistöä, etenkin sydäntä, mikä voi aiheuttaa komplikaatioita, Vänni sanoo.

Hän tarkentaa, että sydänlihastulehduksen riski kasvaa, jos kipeänä kehoa rasittaa esimerkiksi saunomalla. Keho voi myös kuivua liikaa, sillä kuume ja sauna molemmat kuivattavat kehoa.

Jos taas voinnin kokee hyväksi, oireet ovat lieviä tai kuumetta ei ole, on flunssassa saunominen mahdollista ja tuskin haitallista, Vänni tuumaa. Tällaisia tilanteita voivat olla muun muassa yskä, nuha tai kurkkukipu.

Silloinkin Vänni muistuttaa saunomaan kohtuudella. Aivan 100-asteiseen saunaan ei kannata mennä eikä istua lauteilla puolta tuntia.

– Tukkoisena saunan kosteus voi tuntua mukavalta. On kuitenkin tärkeää muistaa nesteyttää itseään ja juoda hyvin, sillä saunassa hikoillessa elimistöstä poistuu nestettä.

Jos tauti siis tuntuu olevan vasta aluillaan tai päin vastoin jokin oire on erityisen sitkeä, voi saunassa käydä varovaisesti.

Lue myös: Runsaasti saunovat pysyvät terveempinä kuin vähän saunovat – asiantuntija kertoo, mitkä ovat saunomisen monet terveysvaikutukset

Jos flunssa iskee, voiko sauna jopa auttaa?

Vaikka flunssa ja sauna eivät siis välttämättä ole haitallinen yhdistelmä, flunssaa parantavia tai ennaltaehkäiseviä vaikutuksia saunomisella ei Vännin mukaan ole.

– Saunan terveysvaikutuksista on puhuttu paljon, mutta hyödyistä ei ole näyttöä. Ei kannata ajatella, että korkeassa kuumeessa sauna parantaisi – luultavasti siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä, Vänni sanoo.

– On pohdittu myös saunan vaikutusta koronaan. Kuuma ilma, jota hengitetään, ei kuitenkaan vaikuta taudinaiheuttajiin. Ei ole olemassa immunologisia mekanismeja, joiden myötä sauna yhtäkkiä parantaisi koronaviruksen.

Sen sijaan sauna voi helpottaa esimerkiksi lihasjännityspäänsärkyä potevaa.

– Lämmin suihkukin voi auttaa, kun verenkierto paranee ja lihas vetreytyy. Kannattaa itse kokeilla. Jos lämpö joskus auttaa, todennäköisesti se auttaa uudestaankin, Vänni toteaa.

Lopulta saunomisen vaikutukset riippuvat perusterveydestä.

– Mitä enemmän tulee ikää, sitä enemmän kärsii nestemuutoksista ja voi kuivahtaa helpommin. Myös useampien pitkäaikaissairauksien kanssa sauna voi rasittaa kipeänä vielä enemmän.

Perussääntö on kuitenkin simppeli:

– Kuumeisena ja huonovointisena saunaa kannattaa välttää iästä riippumatta. Silloin on turhaa rasittaa kehoa enempää.

Seura.fi: Jos flunssa orastaa, ajattelitko, että sauna nitistää sen? Lue tästä, mitä siitä seuraa ennen kuin astut lauteille

X