Terveys

Kirkas vai keltainen räkä – voiko väristä päätellä flunssan vaiheen tai vakavuuden? Lääkäri kertoo, mistä väri johtuu

Kirkas räkä on pääosin vettä. Flunssan edetessä räässä on mukana bakteereja ja valkosoluja, jotka värjäävät nenäeritteen, ja seurauksena voi olla keltainen tai vihreä räkä.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
Istock

Kirkas vai keltainen räkä? Selvitimme, mitä rään väri kertoo.

Kirkas räkä on pääosin vettä. Flunssan edetessä räässä on mukana bakteereja ja valkosoluja, jotka värjäävät nenäeritteen, ja seurauksena voi olla keltainen tai vihreä räkä.

Kirkas, keltainen tai vihreä räkä – voiko rään väristä päätellä, mikä on flunssan vaihe tai vakavuus? Kysyimme asiantuntijalta.

Nenä ja poskiontelot muodostavat nestettä, joka puhdistaa ja huuhtoo nenän limakalvoja pölystä ja mikrobeista sekä kosteuttaa ylähengitysteitä. Tämä pääasiassa vettä, suoloja ja proteiinia sisältävä neste on tuttavallisemmin räkää.

Flunssassa nenän limakalvot turpoavat ja nesteen eritys kiihtyy. Tavallisesti flunssan alussa räkä on kirkasta.

– Kirkkaassa räässä ei ole mukana taudinaiheuttajia, eivätkä limakalvot ole vaurioituneet. Kirkasta räkää tulee nuhan alkuvaiheen lisäksi allergisen nuhan tai vasomotorisen nuhan yhteydessä, eli kun syödään mausteista ruokaa tai tullaan talvella kylmästä sisälle lämpimään, työterveyshuollon erikoislääkäri Ilkka-Petri Välitalo Mehiläisestä selvittää.

Keltainen räkä on paksumpaa, ja siinä on mukana taudinaiheuttajia ja valkosoluja eli puolustussoluja. Sitä erittyy yleensä, kun flunssa on jyllännyt jo jonkin aikaa ja kehon oma immuunipuolustus on jo nitistänyt taudinaiheuttajia.

Räkä saattaa värjääntyä myös, jos on juonut vähäisesti nesteitä tai nenään on päässyt pölyä, joka poistuu rään mukana.

Kertooko keltainen räkä taudin vakavuudesta?

Rään väri ei kerro mitään oleellista taudin vakavuudesta tai laadusta.

– On tärkeä huomioida, ettei kenenkään tarvitse lähteä lääkäriin rään värin perusteella – ei edes, vaikka kyseessä olisi vihreä ja paksu räkä. Vihreässä räässä vain on hieman erilaisia taudinaiheuttajia mukana kuin keltaisessa räässä.

Lievät ylähengitystieinfektiot ja poskiontelotulehdukset paranevat itsestään viikon, kahden kuluessa.

– Turhasta antibioottikuurista toipumiseen suolistolla voi mennä jopa kolme vuotta, Välitalo huomauttaa.

Lääkäriin on hakeuduttava herkemmin, jos sairastaa perussairautta. Myös jos flunssaoireet jatkuvat yli kaksi viikkoa, yleistila heikkenee tai flunssaan liittyy voimakasta kipua poskipäissä tai hampaissa, on hyvä käydä lääkärissä tarkistamassa, onko antibioottikuuri aiheellinen.

Lue myös: Yleinen käsitys flunssan kestosta on väärä – asiantuntijan mukaan oireet ovat useimmiten pahimmillaan kolmantena päivänä

Jatkuva, häiritsevä nuha ei ole normaalia

Jos nenä vuotaa jatkuvasti ja se häiritsee elämänlaatua tai ilmaantuu muita yleisoireita, on hyvä käydä lääkärissä tutkimuksissa.

– On hyvä selvittää, johtuuko jatkuva nenän vuotaminen allergiasta, astmasta tai kenties homeesta. Samalla tulee katsottua nenään, näkyykö siellä jotain poikkeavaa.

Talvella kuiva huoneilma on haitaksi nenän limakalvoille ja saattaakin aiheuttaa nenän jatkuvaa vuotamista. Huoneen ilmankosteus on hyvä tarkistaa kosteusmittarilla, ja tarvittaessa voi hankkia ilmankostuttimen.

– Myös pyykkien kuivatus makuuhuoneessa ajaa hyvin asian, Välitalo vinkkaa.

Lue myös: Kotiliesi.fi: Miksi joidenkin nenä vuotaa aina ulkona? Erikoislääkäri vastaa – ja kertoo, millainen hoito siihen tepsii

X