Reseptit

Sitruunakääretorttu

Sitruunakääretorttu leivotaan Koko Suomi leipoo -kilpailun voittaneen Anders Wikströmin ohjeella. Makea marenki ja tuoreet marjat kruunaavat juhlavan herkun.

Teksti:
Anders Wiksröm
Kuvat:
Kristiina Kurronen

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

15

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Pohja:

  • 4 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 rkl öljyä
  • 2 rkl ranskankermaa
  • 1 sitruunan kuori ja mehu
  • n. 2 rkl tomusokeria

Täyte:

  • 4 dl kuohukermaa
  • 200 g maitorahkaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1/2 dl tomusokeria
  • 2 dl tuoreita mansikoita pieniksi pilkottuina

Italialainen marenki:

  • 3 valkuaista
  • 2 1/2 dl sokeria
  • 1/2 dl vettä

Koristelu:

  • tuoreita punaherukoita
  • tuoreita mansikoita
  • sitruunamelissan lehtiä

Valmistusohje

1. Tee pohja. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Siivilöi kuivat aineet muna-sokeri- vaahtoon vuorotellen öljyn ja ranskankerman kanssa. Sekoita tasaiseksi.

2. Pese sitruuna huolellisesti ja purista siitä mehu ja raasta kuori taikinan joukkoon. Voitele leivinpaperi ja kaada taikina leivinpaperin päälle pellille. Levitä tasaiseksi.

3. Paista pohjaa uunin keskitasolla 175 asteessa noin 10 minuuttia. Aseta pöydälle pyyhe ja siivilöi sen päälle tomusokeria. Käännä kuuma kääretorttupohja ylösalaisin pyyhkeen päälle. Vedä leivinpaperi varovasti irti, siivilöi päälle tomusokeria ja rullaa pohja pyyhkeeseen. Jäähdytä.

4. Valmista täyte pohjan jäähtyessä. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon muut täytteen ainekset. Avaa pyyhkeeseen kääritty rulla ja levitä täyte pohjan päälle. Rullaa torttu ja kääri tiiviisti keittiöpyyhkeeseen ja nosta hetkeksi jääkaappiin vetäytymään.

5. Valmista italialainen marenki. Vatkaa valkuaiset löysäksi valkoiseksi vaahdoksi. Kuumenna vesi ja sokeri 121 asteeseen. Kaada sokeriliemi valkuaisten sekaan ohuena nauhana samalla voimakkaasti vatkaten. Vatkaa, kunnes marenki on jäähtynyt.

6. Koristele kääretorttu. Pursota marenki- kuorrutus kääretortun päälle. Voit viimeistellä marengin paahtamalla sitä kaasupolttimella.

4. Anna jäähtyä. Koristele mustikoilla ja sitruunamelissan lehdillä.

7. Viimeistele koristelu punaherukoilla, mansikoilla ja sitruunamelissan lehdillä.

Katso myös: Pistaasi-vadelmakääretorttu

Kotiliesi.fi: Kääretorttu sopii kahvipöytään

X