Reseptit

Sheperd’s pie eli lammaspaimenen paistos

Sheperd’s pie eli lammaspaimenen paistos on rankattu koko maailman lohturuokien ykköseksi. Sunnuntaiversio jalostetaan lorauksella viiniä ja hyppysellisellä tuoreyrttejä.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Jukka Pakarinen/Otavamedia

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1 kg jauhoisia perunoita
  • 2 dl maitoa (noin)
  • 3 rkl voita
  • 1 tl suolaa
  • (ripaus muskottia)
  • 2 keltuaista

Lihahöystö:

  • 300 g lammasjauhelihaa
  • 300 g naudanjauhelihaa
  • 1 silputtu sipuli
  • 2 murskattua valkosipulinkynttä
  • 1 porkkana
  • pala selleriä
  • 1 prk säilyketomaatteja
  • lihaliemikuutio
  • 1.5 dl puna- tai valkoviiniä
  • 2 tl worceshtershirekastiketta
  • tuoretta timjamia
  • tuoretta rosmariinia
  • suolaa

Valmistusohje

 

Kuori ja paloittele perunat. Keitä ne kypsiksi kevyesti suolatussa vedessä. Kaada vesi pois, höyrytä perunat kuiviksi ja survo soseeksi. Lisää maito, voi ja mausteet. Anna muusin jäähtyä jonkin verran ja lisää keltuaiset.

Paista jauhelihat parissa erässä paistinpannulla ja siirrä kattilaan. Kuullota pannulla öljyssä silputut sipulit sekä kuutioitu porkkana ja selleri. Lisää kasvikset lihan joukkoon. Kaada päälle tomaattisäilyke ja viini. Murenna sekaan lihaliemikuutio. Mausta seos ja hauduta hiljalleen sakeaksi höystöksi.

Kaada lihaseos uunivuoan pohjalle. Levitä päälle perunamuusi. Lisää pinnalle muutamia voinokareita. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30–45 minuuttia.

X