Ihmissuhteet

Oletko takertuja vai välttelijä? Tämä seikka voi selittää, miksi suhde ei toimi

Halaatko vai mökötätkö riidan jälkeen? Kumpikin voi olla merkki syvästä sitoutumisesta suhteeseen. Tunnista oma ja kumppanisi kiintyjätyyppi, ja voit jopa parantaa suhdettanne.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
123Rf

Halaatko vai mökötätkö riidan jälkeen? Kumpikin voi olla merkki syvästä sitoutumisesta suhteeseen. Tunnista oma ja kumppanisi kiintyjätyyppi, ja voit jopa parantaa suhdettanne.

Asiantuntijat jakavat parisuhteessa olevat karkeasti kolmeen eri kiintyjätyyppiin. Omalle tyypille ominaiset piirteet nousevat esille erityisesti stressitilanteessa. Kun tunnistat oman  ja kumppanisi kiintyjätyypin erityisluonteen, saat työkaluja hyvään parisuhteeseen.

1. Turvallinen kiintyjätyyppi sallii toisen tulla lähelleen

Tämä on ihannetyyppi. Turvallisesti kiintyvän ihmisen on helppo lähestyä toista ja sallia toisen tulla lähelleen. Turvallinen kiintyjä hyväksyy toisen ja haluaa itsekin tulla hyväksytyksi. Hän on luottavainen, eikä mieti hylätyksi tulemista tai ahdistu ajatuksesta, että joku tulisi liian lähelle.

Turvallinen ihmistyyppi on usein seurustelevaa sorttia, mutta hän ei myöskään ahdistu sinkkuna olemisesta. Hän pystyy yleensä selviämään pienistä riidoista ja antamaan kumppanilleen anteeksi sekä tasapainottamaan tätä parisuhteessa.

Lue myös: Testaa oletko stressaaja

2. Välttelevä kiintyjätyyppi jännittää lähelle tulemista

Vältteleväkin ihmistyyppi ihastuu, mutta häntä jännittää. Hän tuntee toisen ihmisen lähellä olemisen tukalaksi, varsinkin jos suhde näyttää syvenevän. Hän tarvitsee omaa tilaa ja hänellä on vaikeuksia luottaa kehenkään täydellisesti. Hän ei halua olla toisesta ihmisestä riippuvainen ja pelkää, että toinen käyttää häntä hyväkseen – parempi ettei kukaan tule liian lähelle.

Välttelevä tyyppi pysyy todennäköisesti sinkkuna pidempään. Hän voi tapailla paljonkin kumppaneita, mutta on omasta mielestään kranttu. Todellisuudessa hän pakenee paikalta heti, kun suhde alkaa muuttua vakavammaksi.

Tämä tyyppi saattaa harrastaa nettideittailua. Sosiaalisessa mediassa voi muodostaa helposti suhteita, mutta ei tarvitse päästää ketään lähelle.

Lue myös: Kuinka selviän sydänsuruista

3. Ahdistunut kiintyjätyyppi syöksyy suhteeseen

Ahdistuneelle kiintyjätyypille on luontaista rakastua palavasti. Hän syöksyy uuteen suhteeseen ja haluaa suorastaan sulautua yhteen toisen kanssa. Hän on valmis etenemään suhteessa nopeasti, mutta samanaikaisesti hän pelkää, että kumppani ei rakasta häntä yhtä paljon. Ahdistuneen kiintyjän  into saattaa pelottaa toista osapuolta, joka haluaisi edetä hitaammin.

Ahdistuva kiintyjäluonne pelkää jätetyksi tulemista, ja hänestä tuntuu usein, että hän ei riitä kumppanille, ettei hän ole kyllin hyvä. Sinkkuna olo on ahdistuneelle kiintyjälle vaikeaa, koska hän pelkää jäävänsä yksin. Siksi hän hyppääkin usein suhteen loputtua laastarisuhteeseen.

Lue myös: Mainettaan parempi laastarisuhde

1 + 1 = Turvallinen valinta

Jos olet kiintymistyypiltäsi turvallinen ja kumppanisi on samaa tyyppiä, niin onneksi olkoon: teillä on edellytykset vaikka mihin.

Mikäli turvallisen henkilön kumppani on välttelevää tai ahdistunutta tyyppiä, saatatte silti onnistua hyvin. Turvallisen kiintymistyylin omaava kumppani pystyy nimittäin rauhoittamaan suhteen epävarmemman osapuolen käytöstä. Ja koska stressitila ei turvallisesti kiintyneellä pääse helposti päälle, eivät ahdistuneen tai välttelevän suojamekanismit käynnisty yhtä helposti.

Lue myös: Pitkä parisuhde kannattaa

2 + 3 = Epävarmalla pohjalla

Mikäli tunnistat olevasi välttelevä tai ahdistunut, turvallisesti kiinnittyvän henkilön löytäminen helpottaisi todennäköisesti tasapainoisen parisuhteen luomista. Ongelmia saattaa nimittäin ilmetä, jos ahdistunut ja välttelevä henkilö ihastuvat toisiinsa.

Jo ensimmäinen riita voi saada välttelevän kiintyjän lyömään hanskat tiskiin ja poistumaan paikalta. Tällöin ahdistujan pelot kasvavat entisestään. Ristiriita on valmis, kun toinen tarvitsee rauhoittuakseen läheisyyttä, toinen kaipaa omaa tilaa.

Kahden ahdistuvan kiintyjän suhde alkaa usein palavasti, mutta pohjimmiltaan epävarmojen ihmisten räiskyvyys polttaa helposti suhteen nopeasti loppuun.

Välttelevän suhde toiseen välttelevään taas saattaa kehittyä hiljalleen ja pysyä jatkuessaankin etäisenä. Joillekin tällainen kahden itsenäisen ihmisen liitto, jossa jopa asutaan erillään voi olla erittäinkin sopiva vaihtoehto.

Opi tunnistamaan omat ja kumppanisi heikkoudet

Ei ole sattuma, että keski-ikäisten sinkkumarkkinoilla tuntuu olevan enemmän epävarmoja kuin turvallisia kiintymistyyppejä. Turvallisethan pysyvät todennäköisemmin pitkään suhteissaan, sen sijaan välttelevät ja ahdistuneet kohtaavat enemmän haasteita.

Kiintymistyyli on osin geneettistä, mutta sanotaan, että hyvä lapsuus voittaa huonot geenit. Lapsuuden kiintymissuhteet ovat ensiarvoisessa asemassa oman kiintymistyypin muodostumisessa. Lisäksi jokainen suhde elämämme varrella jättää jälkiä kiintymisjärjestelmäämme.

Jo pelkästään tietoisuus omista heikkouksista auttaa selviytymään niiden kanssa paremmin. Kannattaa esimerkiksi miettiä, miksi aiemmat suhteet eivät toimineet tai missä tilanteessa olet kokenut olosi epävarmaksi.

Myös kumppanin kiintymistyypin tunnistaminen auttaa ymmärtämään hänen tarpeitaan ja toiveitaan. On tärkeää tunnistaa, haluaako toinen esimerkiksi kriisitilanteessa halata vai vetäytyä hetkeksi mököttämään. Kumpikin voi olla merkki syvästä halusta sitoutua.

Lue myös: Milloin olet valmis uuteen suhteeseen

Asiantuntijana rakkaustohtori Emilia Vuorisalmi, kirja Sekaisin Lovesta (Otava 2015), Emilia Instagramissa: DocEmilia

X