Reseptit

Karitsankare ja kahvikastike

Teksti:
Katri Schröder
Kuvat:
Elvi Rista

Karitsankare aateloidaan makeahkolla kahvikastikkeella.

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Karitsankare

  • noin 700 g kotimaista karitsan karetta luineen
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria

Marinadi

  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 dl valkoviiniä
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 2 rkl sitruunanmehua
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 oksaa tuoretta timjamia

Paistamiseen

  • 2 rkl voita tai margariinia

Kahvikastike

  • 1 salottisipuli
  • 1 rkl voita tai margariinia
  • 1 rkl ruokosokeria
  • 2 dl punaviiniä
  • 2 dl paistolientä(osa paistoliemestä +vettä)
  • 2 rkl karpalo- tai mustaherukkahyytelöä
  • 2 rkl valmista espressojauhetta
  • 4 rkl kermaa
  • 2 rkl vettä
  • 1 rkl maissitärkkelysjauhoja
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/4 tl rouhittua mustapippuria

Valmistusohje

 

Karitsankare ja kahvikastike valmistuvat helposti näin:

1. Poista kyljysrivistä ylimääräiset rasvat ja raaputa terävällä veitsellä luista kalvot irti. Sekoita marinadin aineet keskenään ja nosta liha tukevaan pakastepussiin. Kaada joukkoon marinadi ja kääntele niin, että koko liha kunnolla kostuu. Anna maustua vähintään 4 tuntia tai yön yli jääkapissa.

2. Nosta liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista. Pyyhi ylimääräinen marinadi talouspaperilla. Paista lihan pintaan voi-öljyseoksessa molemmin puolin kaunis ruskea pinta. Loppukypsennä 175-asteisessa uunissa, kunnes sisälämpö näyttää 60 astetta. Mausta liha suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Kääri liha folioon ja anna vetäytyä 10 minuuttia.

3.Valmista kahvikastike. Paista hienonnettua salottisipulia kattilan pohjalla rasvassa sokerin kanssa, kunnes se pehmenee ja karamellisoituu. Lisää kattilaan punaviini, paistoliemi ja hyytelö. Anna kastikkeen kiehua kasaan, kunnes siitä on puolet jäljellä.

4. Siivilöi kastike ja lisää joukkoon valmis espressokahvi ja kerma. Anna kastikkeen kiehahtaa. Sekoita vesitilkkaan maissitärkkelysjauhot ja suurusta kastike. Mausta suolalla ja ripauksella mustapippuria.

5. Leikkaa kareet terävällä veitsellä kyljyksiksi. Tarjoa karitsankare ja kahvikastike peruna-lanttugratiinin kanssa.

Lue myös Kotiliesi.fi: Lammas maistuu arki-iltana ja juhlapöydässä – kokosimme parhaat lammasreseptit padoista paisteihin

X