Reseptit

Karitsan karetta kahvikastikkeella

Teksti: Katri Schröder

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • noin 700 g kotimaista karitsan karetta luineen
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria

Marinadi

  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 dl valkoviiniä
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 2 rkl sitruunanmehua
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • oksaa tuoretta timjamia
  • Paistamiseen
  • voita tai margariinia tai öljyä

Kastike

  • 1 salottisipuli
  • 1 rkl voita tai margariinia
  • 1 rkl ruokosokeria
  • 2 dl punaviiniä
  • 2 dl paistolientä(osa paistoliemestä +vettä)
  • 2 rkl karpalo- tai mustaherukkahyytelöä
  • valmista espressojauhetta
  • 4 rkl kermaa
  • 2 rkl vettä
  • 1 rkl maissitärkkelysjauhoja
  • suolaa
  • rouhittua mustapippuria

Valmistusohje

 1. Poista kyljysrivistä ylimääräiset rasvat ja raaputa terävällä veitsellä luista kalvot irti. Sekoita marinadin aineet keskenään ja nosta liha tukevaan pakastepussiin. Kaada joukkoon marinadi ja kääntele niin, että koko liha kunnolla kostuu. Anna maustua vähintään 4 tuntia tai yön yli jääkapissa.

2. Nosta liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista. Pyyhi ylimääräinen marinadi talouspaperilla. Paista lihan pintaan voi-öljyseoksessa molemmin puolin kaunis ruskea pinta. Loppukypsennä 175-asteisessa uunissa, kunnes sisälämpö näyttää 60 astetta. Mausta liha suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Kääri liha folioon ja anna vetäytyä 10 minuuttia.

3.Valmista kastike. Paista hienonnettua salottisipulia kattilan pohjalla rasvassa sokerin kanssa, kunnes se pehmenee ja karamellisoituu. Lisää kattilaan punaviini, paistoliemi ja hyytelö. Anna kastikkeen kiehua kasaan, kunnes siitä on puolet jäljellä.

4. Siivilöi kastike ja lisää joukkoon valmis espressokahvi ja kerma. Anna kastikkeen kiehahtaa. Sekoita vesitilkkaan maissitärkkelysjauhot ja suurusta kastike. Mausta suolalla ja ripauksella mustapippuria.

5. Leikkaa kareet terävällä veitsellä kyljyksiksi. Tarjoa kahvikastikkeen ja peruna-lanttugratiinin kanssa.

Teksti: Katri Schröder
Kuva: Elvi Rista

X