Hyvinvointi

Booiaka – Fitnesstanssitunnilla poltetaan kaloreita ja pidetään hauskaa

Teksti:
Anna.fi

Booiaka on hiphopiin pohjautuvaa tanssiliikuntaa. Se sopii kaikille, jotka haluavat tanssia sydämensä kyllyydestä. Tunnilta lähtiessä olo on energinen ja itsevarma. Mahdatko tietääkään, kuinka hyvin osaat tanssia?

Booiaka

Booiaka-tunti on vauhdikasta tanssitreeniä. Tunti alkaa lyhyellä, tanssillisella alkulämmittelyllä ja jatkuu tehokkaalla tanssimisella. Lopuksi jäähdytellään, tämäkin tanssiliikkein, ja venytellään. Musiikki soi läpi tunnin. Tanssijat pysyvät liikkeessä ja niin syke kuin fiiliskin korkealla.

Booiaka-tunnit voi aloittaa, vaikka ei valmiiksi osaisi tanssia eikä edes olisi kovin hyväkuntoinen. Tunnilla tärkeintä on musiikista nauttiminen, hauskapito, rentoutuminen ja uudet koreografiat, jotka oppii tanssiessa kuin huomaamattaan. Liikkeet opetellaan vaihe vaiheelta ja ne tanssitaan moneen kertaan läpi.

Booiaka-liikkeet on lainattu pitkälti hiphopin maailmasta, mutta vaikutteita on napattu lisäksi esimerkiksi reggaetonista ja old school-, brazilian- ja latin-tyyleistä. Taustalla soi myös listahitti-r&b.

Booiaka Suomessa

Tuuli Luhtalampi innostui Booiakasta nähtyään YouTubessa videopätkiä tunneista. Hän ihastui videoilta välittyvään energiaan ja otti yhteyttä lajin kehittäjään, joka on italialaissyntyinen tanssija ja koreografi Tatiana Tamai.

Tuuli Luhtalampi

Kuvassa Booiaka-ohjaaja Tuuli Luhtalampi

Tuuli varasi paikan Lontoossa pidettyyn Booiaka-ohjaajakoulutukseen ja on nyt vetänyt Booiaka-tunteja Espoossa omassa Luhtavilla-liikuntastudiossaan tammikuusta 2013 lähtien. Tänä kesänä Suomessakin järjestettiin ohjaajakoulutus. Syksyllä uusi tanssilaji leviää ympäri Suomen uusien ohjaajien mukana, joita on nyt parikymmentä. Tuuli toivoo, että jumppaajat löytävät Booiakan, josta on veikattu jopa 2010-luvun Zumbaa.

– Booiaka-tunnin asiakkailta kuulen usein, etteivät he arvanneet osaavansa tanssia näin. Paljon kertoo myös hikinen paita ja kasvoilla oleva leveä hymy! Harrastajia yhdistää hyvä fiilis ja tanssin ilo. Tunnille tullessa ei tarvitse olla valmiiksi hyvällä tuulella. Musiikki, ohjaajan ammattitaito ja hyvä ryhmähenki loihtivat oikean fiiliksen jo tunnin ensimetreillä.

Tuulin Booiaka-tunneilla käy ihan tavallisia naisia: ensikertalaisia, tanssituntien vakiokävijöitä, lyhyitä, pitkiä, laihoja, pullukoita, nuoria ja vanhoja. Miehiä tunneille ei ole vielä uskaltautunut, vaikka hekin olisivat tervetulleita.

Kaloreita polttava Booiaka-treeni

Booiaka-tunnilla musiikin tempo on alkuun hitaampi ja se kiihtyy tunnin edetessä. Tunnin tehoa voi itse säädellä sillä, kuinka omistautuneesti tanssin pyörteisiin heittäytyy. Tuuli Luhtalampi lupaa, että hiki virtaa tunnilla varmasti.

– Booiaka on erinomainen treeni, vastaava kuin vaikka Zumba tai muut vauhdikkaat ryhmäliikuntatunnit. Kaloreita palaa, eli laji sopii esimerkiksi laihduttajalle. Iso osa treenausta on tanssiin heittäytymistä ja siitä nauttimista. Booiaka-tunti on kuin tunnin mittaiset bileet, joissa sinä ja kaverisi olette tanssilattian tähtiä.

Booiaka-tunnin parhaita puolia onkin se, että tanssiin uskaltaa heittäytyä paitsi viihteellä myös jumppatunnilla. Kun yksinkertaisiin askeliin lisätään keskivartalon ja käsien liikkeet, tanssi on hyvin kokonaisvaltaista. Näin myös koreografiasta saadaan näyttävä ja hauska tanssia. Mukana on paljon sheikkausta ja lantion pyöritystä.

– Yksinkertaisten askelten ansiosta myös ne, joilla on mielestään kaksi vasenta jalkaa, pysyvät hyvin mukana. Toisaalta edistyneemmätkin tanssijat viihtyvät tunnilla, sillä he voivat hakea haastetta tuomalla keskivartalon voimakkaammin tanssiin mukaan ja hiomalla liikkeet huippuunsa, Tuuli kertoo.

Teksti: Elli Räsänen
Kuvat: Tero Penttilä ja Cassius F Photography

X