Havaintoja parisuhteesta

9. Luku

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Parisuhteen kymmenen käskyä.

Liika vapaus on vaarallista tai liika vapauden kaipuu on vastuun pakoilua. Ainakin jos puhutaan parisuhteesta. Sillä pitää olla tietyt säännöt, jotta se tuntuisi hyvältä ja turvalliselliselta. Säännöt luo pohjaa sille tunteelle, että voi rauhassa parisuhteilla tarvitsematta olla koko aikaa varpaillaan. Ajattelin soveltaa parisuhdetta kymmeneen käskyyn. Siihen ala-asteelta tuttuun raamatun kymmenkohtaiseen sääntöpykälään. Se piti opetella ulkoa ja sittemmin unohtaa. Jos leikitään ajatuksella, että parisuhde on jumalan asemassa tässä kokeilussa ja sen ympärille tehdään käskyt. Katekismus esille ja lähdetään luomaan parisuhteen kymmentä käskyä.

1.Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia.

Parisuhteen selkäranka on kyky ja halu sitoutumiseen. Vanha viisaus, että kun jotain uutta tulee elämään, jostain vanhasta on luovuttava, pitää parisuhteen kohdalla paikkaansa. Parisuhde on sinun jumalasi, jota sinun pitää palvoa ja antaa sille aikaa. Parisuhteen alkuhuuman hälvettyä ajautuu helposti tilanteeseen, jossa parisuhde on kyllä olemassa, mutta se pysyy paikallaan, ei kehity, ei kasva, eikä toimi. Siitä tulee itsestäänselvyys, jonka kuvittelee pysyvän itsestään pystyssä tekemättä sen eteen juuri mitään. Toimiva parisuhde vaati yhdessäoloa, yhteistä aikaa, yhteisiä harrastuksia ja yhteisiä päämääriä. Ilman halua sitoutumiseen yhteiselle hyvälle, parisuhteen voi unohtaa.
Tämän voisi ajatella myös niin, että minä olen sinun parisuhde, sinulla ei saa olla muita parisuhteita. Itselläni nuoruudessa kaksi parisuhdetta erotti toisistaan kaksi tuntia kestänyt junamatka.

2.Älä käytä väärin Herran, Jumalasi nimeä.

Ainoa hyväksyttävä syy aloittaa parisuhde ja olla parisuhteessa on rakkaus. Parisuhdetta ei pidä käyttämän omiin itsekkäisiin tarkoitusperiin. Ei ole oikein vanhan kuolemansairaan lesken vikittely tai parisuhteen pitäminen väkisin hengissä hankkimalla lapsen puhaltamaan väljähtyneeseen parisuhteeseen uutta potkua. Parisuhde voi toimia myös ponnahduslautana uralle tai se voi toimia hissinä parempaan elintasoon. Siteeraan tässä erästä nimetöntä henkilöä, joka kommentoi omaa pettämistään eräällä netin keskustelupalstalla: ` Mieheni ei huomioi minua enkä saa häneltä hyvää seksiä, siksi haen seksiä muualta, mutta haluan tehdä sen mieheltäni salaa, koska saan häneltä kuitenkin elämään perusturvallisuutta, enkä halua luopua siitä`.
Yksinkertaista, hyvä elintaso ja hyvää seksiä, mutta vain eri miehiltä. Ja mitä puhutaan, että kaikkea ei voi saada?

3. Pyhitä lepopäivä.

Voisiko tämä olla, että pyhitä parisuhde.  Samalla kun sitoutuu parisuhteeseen, sitoutuu siihen, että siitä tulee elämän tärkein asia, jonka edelle ei anna minkään mennä. Antaa sille sen arvon, joka sille kuuluu. Antaa kumppanilleen sen arvon, joka hänelle kuuluu. Pyhitä kumppanisi. Arvosta häntä sellaisena kuin hän on, äläkä yritä muovata hänestä sellaista, jollaiseksi haluaisit hänen muuttuvan. Yksi plus yksi on aina kaksi. Aina. Parisuhde muodostuu kahdesta persoonasta, jotka ei muutu yhdeksi koskaan. Opi kumppaniltasi. Anna hänen tuoda oma maailmansa suhteeseenne ja ime siitä jotain itseesi. Parisuhde on parhaimmillaan silloin kun molemmat on avoimia oppimaan toisiltaan ja hyväksymään toisensa keskeneräisinä. Pyhittäkää toisenne. Antakaa tilaa.

4.Kunnioita isääsi ja äitiäsi.

Parisuhteeseen tullaan kahdelta suunnalta. Molemmilla on takanaan historiaa, elettyä elämää. Molemmilla on omat tapansa, tottumuksensa, muistonsa, ilonsa, surunsa, pelkonsa, virheensä ja traumansa. Historia muovaa ihmistä. Historia tekee ihmisen. Kaikki mitä me lapsuudessamme ja nuoruudessamme koemme, rakentaa meistä sellaisia kuin olemme nyt. Kaikki meidät on kasvatettu tai jätetty kasvattamatta. Se näkyy meissä. Kaikki meistä on kokenut iloja, suruja, pettymyksiä ja onnistumisia. Se näkyy meissä. Meissä näkyy eletyn elämän jäljet ja kun aloitamme parisuhteen, tuomme ne kumppanimme eteen ja siinä kohtaa kumppanin on kunnioitettava historiaa, sitä mikä kulkee kumppanin mukana ja hyväksyttävä kumppani sellaisenaan elämäänsä. Pidettävä huoli siitä, että kumppani ei koskaan koe rakkaammaltaan riittämättömyyden tunnetta. Kunnioita isääsi ja äitiäsi voisi luovia parisuhteessa tarkoittamaan, että kunnioita kumppanisi elettyä elämää. Tämän voi ymmärtää myös niin, että kunnioittaa aiempia parisuhteitaan ja pyrkii olemaan tekemättä samoja virheitä uudestaan.

5. Älä tapa.

On asioita, jotka nakertavat parisuhteen perustuksia.  Ne on jo aiemmin esiin tulleet kunnioituksen puute ja epärehellisyys. Toisen selän takan puuhastelu. Tappavaa on myös toisen huomiotta jättäminen. Se, että ei huomioi kumppaninsa haluja, toiveita ja tarpeita. Itsekkyys on parisuhteessa tappavaa. Jatkuva oikeassa olemisen tarve ja kumppanin jatkuva vähättely ja nälviminen. Henkinen väkivalta. Fyysinen väkivalta.

6. Älä tee aviorikosta.

Tämä oli ennen älä tee huorin. Älä tee aviorikosta kuulostaa rajummalta. Rikos. Saako merkinnän rikosrekisteriin jos tekee aviorikoksen? Joutuuko kolmesta aviorikoksesta vuoden sisään luovuttamaan rikosvälineensä valtiolle joksikin ajaksi? Jos tekee aviorikoksen, niin onko aviorikollinen? Julmaa, mutta julma on tekokin. Seksuaalisuus on ihmisen herkimpiä kohtia. Siksi pettäminen on parisuhteen yksi julmimmista ilmenemismuodoista. Siinä loukataan ihmisen syvintä olemusta, ihmisyyttä. Pettäminen jättää petettyyn pitkät, veriset jäljet. Se on itsekkäin ja raukkamaisin teko, jonka voi kumppanilleen suhteessa tehdä. Pettäminen on helppoa. Sitä voi käyttää tapana sanoa kumppanilleen, että haluaa parisuhteelle pisteen. Pettämisellä voi hakea vastapainoa haalistuneeseen parisuhdeseksiin. Pettäminen voi kummuta ihmismielen syvistä onkaloista ja ei itsekään oikein tiedä syytä pettämiselle. Se voi olla hetken huumaa, jonka seurauksia ei edes ajattele. Itsekästä se joka tapauksessa on. Helvetin itsekästä. Tiedän sen siksi, että olen siihen itsekin syyllistynyt ja ollut kohteena. Itsekkyyttäni ja raukkamaisuuttani. Silloin joskus, mutta kuitenkin. Uskottelen itselleni, että ihminen pettää silloin, kun parisuhteessa on jotain peruuttamattomasti pielessä. Se, että ylipäätään ajautuu tilanteeseen, että pettäminen on vaihtoehto, johtuu omasta huonosta parisuhteesta. En tiedä onko näin, vai onko parisuhdeseksi vain niin tylsää ja parisuhteilijat niin laiskoja, että eivät halua yhdessä sitä parantaa ja panostaa siihen. Suomeenkin on rantautunut pettämissivusto Victoria Milan. Siinä parisuhteessa olevat henkilöt voivat laittaa deitti-ilmoituksen satunaisen seksin toivossa. Suomessa palvelimella on 80.000 käyttäjää. Me elämme aviorikollisten keskellä. Haluan uskoa toiseen jumalaan, että parisuhdeseksistä voi saada niin maittavaa, että vieras vilja ei lakoa.

7. Älä varasta.

Kumppanisi ei ole sinun omaisuuttasi. Kumppanille pitää antaa omaa aikaa. Oma elämä. Kaikkea ei voi eikä pidä jakaa. Liika ripustautuminen on turmiollista.  Pitää luoda rajat, joiden sisällä liikkua ajankäytön suhteen. Sopivasti parisuhdetta, sopivasti omaa elämää. Kuitenkin niin, että molemmat on tyytyväisiä ja että ei mennä vain sen toisen, vahvimman ehdoilla. Kumppaniaan ei saa varastaa. Häntä pitää vain rakastaa.

8. Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi.

Kumppanisi on sinulle elämäsi tärkein ihminen mahdollisen lapsesi lisäksi. Se pitää muistaa aina. Kumppanille pitää tehdä mahdollisimman hyvää, olla hänelle hyvä ja pyrkiä siihen, että omilla teoillaan ja sanoillaan ei loukkaa tai satuta häntä. Kumppanisi on sinulle elämäsi tärkein ihminen. Pitää käyttäytyä sen mukaisesti.

9.Älä tavoittele lähimmäisesi omaisuutta.

Teen tunnustuksen. Minä olen saanut nykyiseltä kumppaniltani hänen omaisuuttaan. Olen jopa tavoitellut sitä. Olen hänen siivellään saanut hänen facebook-kavereistaan 40 itselleni. Haluan vielä lisää. Olen kyltymätön niiden suhteen. Olen myöskin ajanut hänen autollaan.Satoja kertoja. Olen rikkonut muitakin käskyjä elämäni aikana, mutta nykyisen kumppanini kanssa ainoastaan tätä. Toistaiseksi.

10. Älä tavoittele lähimmäisesi puolisoa, työntekijöitä, karjaa äläkä mitään, mikä hänelle kuuluu.

Kesähelteet ovat saaneet aikaan sen, että kaupunkikuvaan ovat tulleet vähäpukeiset ihmiset. Katselen heitä. Minusta on mukavaa katsella ihmisiä, varsinkin jos he ovat pukeutuneet kauniisti ja vähäisesti. Kaikki katselee. Se on harmitonta. En ymmärrä ihmistä, joka kääntää katseen taivaaseen tai lyhtypylvääseen, kun joku kaunis ihminen kävelee vastaan helteisenä kesäpäivänä. Minä katselen. En siinä tavoittele lähimmäiseni puolisoa enkä karjaa enkä mitään, mikä hänelle kuuluu. Kauneudelle pitää antaa arvo ja sille, että suomessa on vain kaksi kuukautta aikaa pukeutua vähäisesti. Kuten eräs kaverini minulle kirjoitti: `parisuhteessa on hienoa se, että voi katsella tyttöjä ilman peililaseja ja jakaa se ilo kumppaninsa kanssa`. Juuri näin. Siinä lauseessa on paljon ymmärrystä parisuhteeseen ja rakkauteen.

Jokainen meistä rikkoo käskyjä, sääntöjä ja lakeja. Se on inhimillistä. Inhimillistä on myös se, että pyrkii olemaan rikkomatta. Miksi loukata häntä, jota eniten rakastaa? Miksi rikkoa hänen maailmansa ja luottamuksensa? Se riittää, että sitoudumme toisiimme. Olemme toisillemme hyviä ja teemme maailmastamme kauniimman. Joka päivä. Sen voi tehdä yhdellä pienellä kosketuksella tai yhdellä kauniilla sanalla. Kunhan sen vain tekee.

 Kannattaako tunnustaa jos pettää?

https://www.ashleymadison.com/

Lue myös

X